Auto verzekeren 


Huurauto verzekeren in het buitenland.

Een auto huren in het buitenland zorg dan dat je goed verzekerd bent. In het buitenland heb je niets aan je eigen autoverzekering als je een auto huurt, wees dus goed voorbereid en laat je niet verassen.

Als je in het buitenland een auto gaat huren is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in het afsluiten van een goede autoverzekering. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, zoals een erg laag verzekerd schadebedrag of een te hoog eigen risico. En misschien wil je wel extra verzekeringen zoals hulp bij auto pech of diefstal. Het is daarom raadzaam je goed voor te bereiden en nare verassingen te voorkomen die veel geld kosten.

Als het kan is het slim om de autohuur vanuit Nederland te regelen, dan is het eenvoudiger om te checken of je goed verzekerd bent.

 

Wettelijke aansprakelijkheid verzekeren bij autohuur

Verdiep je in wat er is te kiezen. Er zijn verschillende soorten verzekeringen af te sluiten als je een auto huurt in het buitenland. Een WAM-verzekering is binnen alle EU-landen verplicht. WAM staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen en in het Engels heet dit Third Party Insurance (TPI). Met deze verzekering dek je de schade die je bij anderen veroorzaakt.

Als de schade jouw schuld is, ben jij degene die wettelijk aansprakelijk is. Het minimaal verzekerde bedrag per gebeurtenis is binnen de EU vijf miljoen euro. Als je buiten de EU een auto huurt, let dan extra goed op of je WA verzekerd bent of niet en of het verzekerde bedrag hoog genoeg is. Je kunt veelal ter plekke het verzekerde bedrag laten verhogen middels een zogenaamde LIS (Liability Insurance Supplement) of ALI (Additional Liability Insurance).

 

Schade aan de huurauto verzekeren

In de meeste gevallen zal je naast een WA-verzekering ook een cascoverzekering afsluiten. De Engelse benaming hiervoor is Collision Damage Waiver (CDW). Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je zelf aan de huurauto veroorzaakt. De kosten bij schade kunnen flink oplopen zeker als de huurauto nieuw is. Bij het afsluiten van de cascoverzekering is het belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen en uitgesloten schades zoals glas en banden en het eigen risico goed te controleren. Een hoog eigen risico kun je meestal afkopen door een hogere premie.

Kijk ook of je via de cascoverzekering verzekerd bent tegen diefstal. Is dit niet het geval dan kan een aparte diefstalverzekering verstandig zijn om af te sluiten. De Engelse termen hiervoor zijn Theft Waiver (TW) of Theft Protection (TP). Een WA-verzekering die is aangevuld met een dekking voor diefstal en vandalisme heet in het Engels Loss Damage Waiver (LDW).

 

Andere aanvullende verzekeringen afsluiten

Pechhulp en letselschade van inzittenden dien je soms ook aanvullend te verzekeren. Soms zijn deze zaken opgenomen in de WA- of cascoverzekering, maar dat is zeker niet altijd het geval. De inzittendenverzekering is vooral van belang als je als chauffeur van de huurauto letselschade veroorzaakt bij de reisgenoten die je vervoert. In Engelstalige verzekeringspapieren zal je voor deze verzekering de term Personal Accident Insurance (PAI) tegenkomen. Als er sprake is van een ongeval waarbij de schade is veroorzaakt door een andere auto, is de schade vrijwel altijd te verhalen op de WA-verzekering van de andere partij.

Iedere verzekeringsmaatschappij hanteert andere voorwaarden en premies. Kijk goed naar de verschillende autoverzekeringen en vergelijk de dekking en de premie. Kijk wat je nodig hebt en voorkom dat je voor bepaalde zaken dubbel verzekerd bent.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.