Roadtrip USA


Een roadtrip door Amerika staat bij veel reisliefhebbers hoog op de verlanglijst zo ook bij ons. In juli zijn we afgereisd naar het midwesten van de Verenigde Staten, samen met het zuidwesten een van de meest populaire gebieden van het land. En hoewel het dan hoogseizoen is en het druk kan zijn, is het de beste tijd om naar dit gedeelte van Amerika te reizen.


We zijn begonnen in Salt Lake City, de hoofdstad van Utah. We hebben hier een huizenruil met auto in een prachtige buurt in Salt Lake City en de Amerikanen zitten in ons huis; ze hebben trouwens genoten van onze Spakenburgse dagen. Salt Lake City staat bekend om zijn mormoonse gemeenschap en tempelsquare is het middelpunt van deze geloofsgemeenschap. We hebben hier een rondleiding gehad en kregen een mormoonse bijbel cadeau.


Vanuit Salt Lake city rijden we door Utah naar Zion. Utah is misschien wel de meest veelzijdige staat van de VS. Je vindt er verbluffende landschappen in ongelofelijke kleuren, gevormd door te tijd en de hand van de natuur. De nationale parken zijn prachtig en Zion is een van die parken. Zion is een van de drukst bezochte parken van de VS, deze rode canyon is een paradijs voor avonturiers en wandelaars. We hebben gewaad door de rivier bij de Narrows en Angels landing beklommen; de gratis bussen vervoeren je door het hele park.


Van Zion rijden we door naar Las Vegas, een bizarre wereld in het midden van de woestijn, die je gewoon moet beleven door er te zijn. Wij verbleven in het hotel Circus Circus waar de hele dag optredens zijn van clowns en acrobaten, en het grootste indoor pretpark van de wereld waar de kinderen zich goed vermaken.


Als we klaar zijn in Vegas gaan we naar Moab, het cowboy en western stadje van Amerika, bekend om zijn nationale parken waar veel cowboy films zijn opgenomen. We zijn hier 3 dagen en bezoeken Arches nationaal park en de Canyonlands. In deze parken is de natuur op zijn best en vanwege zijn waanzinnige vormen waan je je in een andere wereld. Zo ver het oog reikt diepe canyons en mystiek gevormde bruggen met prachtige namen zoals Island of the sky en the Needles. We slapen hier in Hostels en s’avonds zingen we bij het kampvuur.


Vanaf hier rijden we naar Yellowstone nationaal park, het oudste park ter wereld, een van de mooiste en meest spectaculaire natuurgebieden van Amerika. Gelegen op een slapende supervulkaan en temidden van talloze actieve geisers en warmtebronnen, maak je kennis met de overweldigende krachten van onze aarde.


We bezoeken hier de spuitende geisers en de vele kleurrijke waterpoelen, de natuur is hier adembenemend mooi. In totaal vind je hier 10.000 warmtebronnen, meer dan 300 geisers en maar liefst 290 watervallen. Het gebied met de naam Upper Geyser Basin is zelfs de plek waar je de hoogste concentratie geisers ter wereld vindt. Als deze uitbarsten zal een groot deel van de Verenigde Staten worden bedekt met as, en kan het gehele noordelijk halfrond van onze aarde te maken krijgen met een nieuwe ijstijd. Volgens onderzoekers barst de vulkaan gemiddeld elke 600.000 jaar uit en dateert de laatste grote uitbarsting van meer dan 640.000 jaar geleden. Een tikkende tijdbom dus. Maar buiten dat, hebben wij genoten van alles wat de natuur hier te bieden heeft.


Tip: Als je meerdere parken in de USA gaat bezoeken koop dan een Best of America pas (te koop bij iedere ingang nationaal park), deze pas geeft je toegang tot alle nationale parken in de USA.


Gegroet allemaal en happy travels
Marcel Ruizendaal.