Een auto kopen in Australie


Dit artikel is van de website around the globe

Auto kopen in Australië

Veel backpackers willen in Australië een auto kopen. Een auto geeft je een groot gevoel van vrijheid je kunt gaan en staan waar je maar wilt!  Super natuurlijk maar er komt nog al wat kijken bij het kopen van een auto, vooral omdat het vaak om oudere auto’s gaat die al een tijdje door ander backpackers zijn gebruikt. 

Waar moet je op letten als je een auto gaat kopen in Australië?

Ten eerste ga eens rustig rond kijken en neem de tijd om een aantal auto’s te bekijken. Niet alleen de buitenkant en binnenkant, maar ook onder de motorkap en onder de auto. Dit om te kijken of je ergens olie kunt vinden, wat dan duidt op een lek of een vochtige plek (mogelijk in het koelsysteem). Is er onder de motorkap schoongemaakt, dan kan dit erop duiden dat de motor ergens lekt. Natuurlijk is dit niet altijd te zien door iemand met weinig tot geen verstand van auto’s maar zie je het wel dan is er kans dat er iets (goed) mis is.

Doorstaat de auto jouw test, vraag dan altijd of je een proefrit mag maken. Een proefrit maak je om te zien hoe de auto rijdt. Let er bijvoorbeeld op dat je auto niet te veel op en neer beweegt, dit wordt namelijk veroorzaakt door falenede schokbrekers. Let op of er lampjes branden en of alle knopjes werken. Verder moet er voldoende profiel op je banden zitten, soms zien ze er van de zijkant goed uit, kijk dan ook eens aan de andere kant! Je banden kunnen namelijk ongelijk slijten. Ook is het van belang om te kijken hoeveel Rego er nog op een auto zit.  

Keuze gemaakt, wat nu?

Je hebt een auto uitgezocht, dan is als eerste belangrijk dat je gaat kijken of je nog wat van de prijs af kunt krijgen. Hoeveel dat is ligt aan jouw onderhandelingskunsten. Mocht je een prijs overeen komen en je wilt de auto nog wel mechanisch laten inspecteren, zeg dat dan en maak duidelijk dat je alleen dit geld betaald wanneer er geen ongeziene gebreken meer zijn. Het is zeker aan te raden om je auto mechanisch te laten checken bij een garage, kosten liggen tussen de $50 - $100. Dit kan je enorme kosten besparen in de toekomst, onderschat het niet!! Mochten er tijdens de keuring grote gebreken naar voren komen dan heb je altijd nog de mogelijkheid om van de koop af te zien. Check ook zeker of  de auto niet gestolen is en of er nog bekeuringen op de auto openstaan. Doe je dit niet dan neem je automatisch de onbetaalde bekeuringen mee als de auto op jouw naam wordt geschreven. Hier later meer over. 

De koop afsluiten

Je hebt dus een auto gevonden en bent overeengekomen over de prijs. Nu is het tijd om de koop af te sluiten. Oftewel; betalen en de auto op jouw naam zetten. Je zet de auto op jouw naam door het overschrijfformulier int te vullen. Dit kan aan de Rego papieren zitten, zit het hier niet aan zoek dan naar een los stuk papier dit ligt aan de staat. Je kunt de auto trouwens alleen op naam laten zetten in de staat waar die geregistreerd staat, hier heb je  vanaf de aankoop 14 dagen de tijd voor. Doe je het later dan betaal je een boete. 

Je bent nu de trotse backpacker met z’n eigen auto

Gefeliciteerd! Leuk natuurlijk! Je kunt je eigen gang gaan en gaan en  staan waar je maar wilt. Om dit zo te houden zul je toch een aantal dingen moeten doen die jein Nederland waarschijnijk niet dagelijks zult doen. Bij jouw leuke autootje hoort namelijk het controleren van olie, koelwater en banden. Deze controle voer je 's ochtends uit, voordat je op weg gaat. Dit klinkt logisch maar er zijn veel backackers die het vergeten!    

Dagelijks checken voordat je op weg gaat

  • Olie; omdat sommige oudere auto’s wel eens een beetje lekken of gewoon wat verbruiken.
  • Koelwater; het kan zelfs verdampen en zonder over hit je motor.
  • Banden; voornamelijk de spanning, maar check ze ook op onevenheden of ongelijke slijtage. De spanning hoef je echt niet iedere dag met de pomp te checken maar gewoon door er tegen aan te trappen of er op te drukken. 1x per week met de pomp is voldoende.

Houd trouwens wel even in de gaten dat je in Australië aan de andere kant van de weg moet rijden. Kijk ook eens bij de verkeersregels in Australie, het is namelijk wel zo handig als je weet waar je aan moet denken wanneer je aan de andere kant van de weg moet rijden en hoe je boetes en andere minder prettige situaties kunt voorkomen. 

Verstandig is ook om altijd een jerrycan met Benzine en een jerrycan met water mee te nemen, zeker als je door de outback gaat rijden. Je weet niet waneer het volgende benzinestation is of wanneer je weer water kunt halen. Zorg dus dat deze ook altijd gevuld zijn. Je kunt namelijk altijd pech onderweg krijgen. Check daarnaast ook bij de aanschaf van een auto of er een reservewiel in ligt en een krik. Dit zodat je zelf een band kunt verwisselen als je in de middle of nowhere staat en je niet weet wanneer er iemand langs komt. 

Het rijden na schemer is niet verstandig aangezien de kangoeroes op dat moment in beweging komen en voor je het weet heb je er 1 voor je auto. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je auto, maar ook voor jou en eventuele medereizigers. Per jaar vallen er vele doden in het Australische verkeer door botsingen met kangaroe's, ezels, koeien, schapen en kamelen!! Mocht het voorkomen dat je om wat voor reden dan ook wel in het donker moet rijden rijd dan niet sneller dan 70km/h of langzamer als je het niet vertrouwt. 

Staan waar je wilt met je auto in Australië

De meeste backpackers kopen de auto ook omdat ze dan niet iedere avond in een hostel hoeven te overnachten maar nu ook gewoon lekker langs de kant van de weg kunnen kamperen. Groot gelijk is geweldig! Er zijn natuurlijk wel wat regels verbonden aan wild kamperen. De belangrijkste is eigenlijk sta niet waar iemand er last van heeft, dit ook mede voor je eigen veiligheid.  Ga je gewoon langs de weg staan zorg dan dat je op veilige afstand van de weg staat. Houd er rekening mee dat niet overal open vuur wordt toegestaan in verband met brandgevaar in Australië. Het is soms beter om een camping te zoeken, die zijn over het algemeen niet te duur en de faciliteiten redelijk. Wees beleefd en ga niet op plekken staan waar borden staan om daar niet te camperen.  

Auto verkopen in Australië

Aan een geweldige tijd met je auto door Australië komt uiteindelijk een einde. 

Dit houdt in dat jij vaak weer terug naar huis gaat of (veel beter natuurlijk) naar een ander land. Maar ja, van die auto moet je dus mooi weer af. Nu kan dit soms best lastig zijn. Het beste is dan ook op tijd je auto te koop te zetten. Beter iets te vroeg er van af voor een goede prijs dan op het laatste moment voor een paar centen. Hoe verkoop je je auto? Een goedkoop en goed werkend middel is door een leuke flyer te maken en die in je auto op te hangen. Ook hang je deze flyer op in hostel en andere plaatsen waar veel backpackers komen. Check wel om de 2 dagen of je flyer er nog hangt omdat er veel worden opgehangen, worden de borden vaak geleegd. Dit wordt aan de hand van plaatsdatum gedaan die je op je flyer moet zetten staat die er niet op ben je sowieso van het bord. Een moderne vorm van de flyer kun je natuurlijk ook gebruiken. Maak een advertentie op internet! Natuurlijk moet je op zoek naar een plek waar veel backpackers komen. Vandaar dat ATG je deze mogelijkheid ook aan biedt, zie hier

Mocht het zijn dat je in Sydney bent dan kun je er ook voor kiezen om in de carmarket te gaan zitten. Dit is een parkeergarage waar backpackers hun auto verkopen op 1 verdieping die daarvoor is aangewezen. Nadeel is wel dat je directe concurrentie hebt. Er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden als je je auto daar witl verkopen. 

Ben je heel wanhopig en moet je de auto echt kwijt omdat je weg gaat kun je nog langs de sloop rijden. Als de auto er verder nog goed uitziet krijg je er altijd wel iets voor terug. Wel een stuk minder dan als je hem had kunnen verkopen maar het is altijd beter dan niets. 

Hoeveel krijg je voor je auto terug?

Tja, dat ligt aan een aantal factoren! Hoe is de staat bijvoorbeeld nog na jouw reis? Kun je bewijzen wat je aan onderhoud hebt gedaan? Is het hoofdseizoen of laagseizoen?  In het hoofdseizoen kun je een hogere prijs voor je auto vragen omdat er een grote vraag is naar auto’s en minder aanbod. Is het laagseizoen dan zul je vaak minder voor je auto krijgen omdat er een groot aanbod is en weinig vraag naar auto’s. En last but not least: hoe sterk sta jij in je onderhandelschoenen? 

Extra info

Hieronder nog enkele termen en handige tips om het kopen en verkopen van je auto zo goed mogelijkt e laten verlopen. 

Rego

Dit is de jaarlijkse prijs om je auto op de weg te mogen hebben inclusief de minimum juridisch vereiste, verplichte derde deelverzekering. Wat in Nederland de WA verzekering is. De kosten hiervan zijn per staat verschillend.

Checken op openstaande bekeuringen

In Australië is het van belang als je een auto koopt om van te voren te checken of er nog bekeuringen open staan op het kenteken, doe je dit niet en schrijf je de auto over op jouw naam dan krijg je de bekeuringen er gewoon bij. Dit is namelijk zo in de wet geregeld. Mocht de verkoper geen Rego papieren hebben, dan is het ook van belang om te checken of de auto gestolen is. Koop je een gestolen auto en ze houden je aan dan kunnen ze hem in beslag nemen en terug geven aan de rechtmatige eigenaar. Dan ben je dus je auto kwijt en je geld. Ook dit staat in de wet. 

Door te bellen met de State vehicle Registration kun je checken of er nog bekeuringen openstaan op het kenteken en of de auto gestolen is. 

Austalian Capital Territory (02) 62077000
New South Wales 132213
Northern Territory (08)8999311
Queensland (07) 32534700
South Australia 131084
Tasmania (03) 62335201
Victoria 1800814762
Western Australia 131156

 Succes en natuurlijk veel plezier!