Emigreren naar het buitenland- It’s all about the journey


We zijn weer thuis.

We hebben enorm genoten en een antwoord gevonden op de vraag of we echt willen emigreren en het antwoord is een voorzichige nee. Australië is een geweldig land om te wonen en te leven echter familie en vrienden zoals in Nederland is ons meer waard.

Ruim 6 weken in Australië

De tijd lijkt hier voor bij te vliegen en dat is altijd een goed teken. Het is hier echt fantastisch, elke dag schijnt de zon en de stranden blijven lokken.We beseffen ons steeds meer dat we hier met een reden zijn en iedereen probeert hier zijn weg in te vinden. We hebben nog meer scholen bekeken en hebben heel veel bruikbare tips gekregen van Nederlanders die hier wonen. Na weken informatie vergaren zijn we vorige week naar Broome gevlogen een badplaats in het Noord Westen van Australië.Na een paar dagen relaxen in deze leuke badplaats hebben we een camper gehuurd en zijn we terug gereden naar Perth, 3500 km langs prachtige stranden en geweldige natuurparken.

We hebben gesnorkeld bij Coral Bay, dolfijnen gezien aan de stranden van Monkey Mia, een berg bedwongen in Kalbarri Nationaal Park en genoten van prachtige zonsondergangen die zich elke avond weer aandiende. We zijn nu weer terug in Perth en gaan ons deze week richten op de huizenmarkt in Australië.

Emigreren naar het buitenland- It’s all about the journey

Daar staan we dan op Schiphol met 4 koffers en nog wat handbagage, klaar voor het avontuur, klaar voor onze 3 maanden proef emigratie. Na veel wikken en wegen hebben we besloten eerst 3 maanden proef te draaien om te kijken of we daar als gezin enigszins kunnen aarden, het is toch een hele beslissing en voor ons een stap te ver om alles definitief achter ons te laten. De reis verloopt prima en na 24 uur staan we aan de andere kant van de wereld "Australië" Yeeaahhh.

 

Emigreren, waarom zou je?

Eén ding is zeker emigreren doe je niet zomaar, maar als de kans zich dan toch voordoet kun je er beter wat mee doen. Wat ons zo aantrekt is het avontuur, de spanning en natuurlijk  wonen in Australië. Wij kennen het land goed, en hebben Australie al 15 keer bezocht. De intentie is om na deze proef emigratie van 3 maanden een definitieve beslissing te maken of we hier echt willen gaan wonen. Alle gezinsleden hebben hierin een stem en we hebben dan ook afgesproken als er een lid van het gezin echt niet in Australië wil wonen , we niet gaan emigreren maar in Nederland blijven, waar we ook een mooi en gelukkig leven leiden.

Wat het ons allemaal gaat brengen weten we niet, maar in de komende maanden hopen we hier achter te komen.

 

De eerste 2 weken

We zijn hier nu alweer ruim 2 weken en hebben het allemaal goed naar ons zin. Iedereen begint zijn draai en ritme al aardig te vinden. Het weer en ons huis vlak bij het strand hebben hierin een grote bijdrage. Er zijn ook al wat contacten gelegd en we zijn al 2 x op de koffie geweest bij onze nieuwe buurtgenoten. Ook hebben Noah en Mirthe de draad van school hier opgepakt, ze hebben lespakketten meegekregen van school die ze hier elke ochtend maken en binnenkort gaan we een aantal scholen bezoeken waar ze een aantal dagen gaan meedraaien. In de middag genieten we van alles wat Perth heeft te bieden, er zijn hier 19 stranden en nog veel meer parken waar je heerlijk kunt picknicken, wat we dan ook regelmatig doen. Australiërs zijn echte buiten mensen " logisch met dit klimaat" ff na het werk naar het strand of nog een uurtje surfen en dan de dag eindigen met een prachtige zonsondergang met de hamburgers op de barbie "BBQ" die overal in de parken en langs de stranden staan en die je  gratis mag gebruiken. Volgende week gaan we een dagje naar de pinnacles en de zandduinen van Lancelin en blijven we ons best doen om alle 19 stranden van Perth een bezoekje te brengen.

De eerste 2 weken in Australië

Tips


Emigreren, waar moet je allemaal aan denken?

Tip 1: Kies bewust en positief

Zie emigreren niet als dé oplossing voor een probleem (het slechte weer, het jachten en jagen, te veel regels en gedoe). Emigreren is opnieuw beginnen, dus neem geen negatieve bagage mee. Treed het nieuwe land onbevangen, met frisse blik tegemoet. De kans op teleurstelling is dan kleiner.

Als je met een partner of zoals wij met het hele gezin gaat: sta er dan allemaal volledig achter. Bij twijfel: niet doen. Ook niet omwille van de ander. Of doe zoals wij het doen en ga voor een proefperiode en maak daarna een beslissing waar iedereen zich in kan vinden.

Zet de voor en nadelen goed op een rij en weet wat je achterlaat en wat je denkt te vinden in het nieuwe land. Hoe zwaar weegt het afscheid van materiële en emotionele zaken? Hoe realistisch zijn je verwachtingen wat betreft het nieuwe land? 

Bedenk ook: van emigreren wordt je geen ander mens. Hou je van luxe, schiet je makkelijk in de stress, bent je slordig en gemakkelijk of juist een pietje-precies, dat zal in het buitenland echt niet anders zijn. Maar in een andere cultuur kunnen eigenschappen en gewoontes wel veranderen, dus ken jezelf en wees voorbereid.

 

Tip 2: Houd rekening met de papierwinkel

Een halfjaar voordat je vertrekt, wordt het menens: regel uittreksels van geboorteregisters, medische dossiers, inentingsbewijzen (ook voor huis­dieren), verzekeringen, internationaal rijbewijs, diploma’s, opzeggingen van abonnementen, gemeentelijke belastingen, et cetera. 
 

Tip 3: Investeer in een goede verhuizer

Een goede verhuizer is lid van de Nederlandse Vereniging van Internationale Meubeltransporten (Nevim) en aangesloten bij het Fidi. Hij kent de invoerregels en regelt alles, van inpakken tot containers, verzekeringspapieren, prijsafspraken en het transport in het land van aankomst.

Tip 4: Laat je goed informeren over uw financiën

Tot welk moment bent u belastingplichtig? Maakt u nog aanspraak op Nederlandse uitkeringen? Hoe zit het bijvoorbeeld met opgebouwde rechten bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid? Hoe regel je dat de AOW elke maand wordt overgemaakt? Is het verstandig om het pensioen onder te brengen bij een buitenlandse verzekeraar? Een financieel adviseur in de arm nemen, is geen luxe.

Tip 5: Burger in!

Met stip bovenaan staat: leer de taal en burger in. Cursussen over land, taal en cultuur zijn er meestal genoeg. En als je eenmaal daar bent: leg contacten, grijp alle mogelijkheden aan die vanzelf op je pad komen. Houd rekening met andere gewoontes en stel je daar ook voor open. 

Tip 6: Laat de heimwee maar komen

Niet iedereen heeft er last van, maar als het er is, accepteer het dan. Maak er geen drama van, maar stop het ook niet weg. Weet dat er voor de wereld die je hebt achtergelaten een nieuwe wereld in de plaats komt. En zorg dat er in je hoofd ruimte komt voor die nieuwe wereld. Accepteer dus ook dat het vertrouwde leven in Nederland er niet meer is.

Tip 7: Schaf een boek aan over emigreren

Bijvoorbeeld:

'Emigreren kun je leren’. Het complete handboek voor de emigrant. Uitg. Xpat Media, €10.

‘Het emigratie-handboek. Wegwijzer voor wonen, werken, ondernemen en onroerend goed in het buitenland’. Door P.L. Gillissen. Uitg. Guide Lines, €19,95. 

‘Ik mis alleen de HEMA. Nederlanders in het buitenland’. Door Manon Sikkel en Marion Witter. Uitg. Bert Bakker, €10.

Allemaal leuke boeken met veel informatie die zeker bruikbaar is.

 

Marcel Ruizendaal