Hoe leuk is Nederland

Hoe leuk is Nederland

Moet je de grens over om te genieten van je vakantie? Nee is het antwoord absoluut niet. Er is in Nederland genoeg te beleven en te zien. Ons land heeft een rijke geschiedenis met vele tradities. Ook voor de natuur hoeven we niet naar het buitenland we kunnen hier ook genieten van de prachtige bossen, heide, duinen en stranden. De enige twijfel in deze is het weer, maar ook bij wat minder weer is er nog genoeg te genieten in ons eigen land.

 

1.            Hoge Veluwe Nationaal Park

Het grootste Nationale Park van Nederland is de Hoge Veluwe en bevindt zich in de provincie Gelderland tussen Arnhem en Apeldoorn. Dit park wordt ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd en bestaat uit een gebied van 13800 hectare. In het noorden bevinden zich voornamelijk bossen, waar vele herten en reeën leven, hier is ook het Kröller Müller museum, met een grote beeldentuin. Verder naar het zuiden is het duingebied gelegen, afgewisseld met heide en bos. Dit gebied is vooral bekend onder de vogelaars, veel vogels kunnen hier in alle rust worden bewonderd. Dit park is zowel te voet als per fiets goed te bezichtigen door de vele wandel- en fietspaden.

 

2.            Keukenhof

Bij de plaats Lisse ligt de grootste publieke tuin van de wereld, de Keukenhof. Deze bekende tuin trekt jaarlijks veel bezoekers en is voor de buitenlandse toeristen een must om te zien. Er zijn hier meer dan 700 soorten tulpen en duizenden hyacinten, krokussen en narcissen te bewonderen. Ook kan men genieten van de prachtige tentoonstellingen. En voor de kinderen is er ook genoeg te beleven bij de kinderboerderij, het doolhof en in de speeltuin.

 

3.            grachten-Amsterdam

Amsterdam heeft veel te bieden denk aan het rijksmuseum, van Gogh museum en het Anne frankhuis waar ik in een eerdere column al over schreef. Maar wie Amsterdam bezoekt mag de grachten niet overslaan. De grachten van Amsterdam zijn grotendeels gelegen aan kleine, rustige straten en stegen. Een goede manier om de grachten te verkennen is per rondvaartboot of te voet waar men de prachtige 17e -eeuwse grachtenwoningen kan bewonderen en de vele authentieke bruggetjes waar Amsterdam zo bekend om is. Rond de grachten bevinden zich aan de straten ook veel kleine boetiekjes, cafés, hotels en kleurrijke tuinen.

 

4.            Valkenburg

In het zuiden van Nederland waar het vlakke land langzaam overgaat in glooiende heuvels bevind zich het historische stadje Valkenburg. Met zijn mergelgrotten, Romeinse catacomben en het oudste openluchttheater van Nederland absoluut de moeite waard om te bezoeken. In de omgeving van Valkenburg kun je prachtige wandelingen en eindeloze fietstochten maken. Ook zijn er in het stadje vele restaurants, terrasjes en toeristische winkeltjes.

 

5.            De Efteling

De Efteling is een van de oudste nog geopende themaparken ter wereld en werd officieel op 31 mei 1952 geopend met het Sprookjesbos. Nu is de Efteling veruit de populairste dag attractie van Nederland met vorig jaar 5,4 miljoen bezoekers. Na het Franse Disneyland Parijs en het Duitse Europa-Park was de Efteling het meest bezochte pretpark van Europa. Met de nieuwste attracties Symbolica en de Baron 1898 blijft de Efteling zich vernieuwen en is het al lang niet meer het sprookjesbos van Anton Pieck maar een themapark van wereldklasse. Je kunt er ook overnachten wat wij vorig jaar naar alle tevredenheid hebben gedaan met de hele familie.

 

6.            Deltawerken

De provincie Zeeland werd in 1953 getroffen door de watersnoodramp, 1836 mensen verloren hierbij het leven. Deze ramp kon gebeuren, doordat veel van de eilanden en schiereilanden in de provincie Zeeland zich onder het zeeniveau bevinden. Na deze ramp werd de noodzaak ingezien om dit lage land tegen de zee te beschermen en het Deltaplan “een verdedigingssysteem ter bescherming tegen hoogwater van de zee” werd opgesteld. Er werden vele spectaculaire stormvloedkeringen, dammen, dijken en sluizen gebouwd die de lage landen voor altijd tegen het hoge water moeten beschermen. Dit hoogstandje is tot één van de zeven moderne wereldwonderen verklaard en geweldig om van dichtbij te bewonderen te bezoeken.

 

7.            Openlucht museum Arnhem.

Het Nederlands Openluchtmuseum is een cultuurhistorisch museum in Arnhem. Het bestaat uit een buitenmuseum en een binnen museum en geeft een beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen. Wonen, werken, recreatie en tradities worden aan de hand van molens, huizen, boerderijen, en werkplaatsen in beeld gebracht. Een aantal gebouwen wordt daadwerkelijk bewoond door museummedewerkers die als oorspronkelijke bewoners de bezoekers ontvangen. Ook tal van gebruiksvoorwerpen, oude ambachten en klederdrachten zijn hier tentoongesteld.

 

8.            Burgers Zoo

Wij zijn absolute fans van dierentuinen en hebben er wereldwijd al heel wat bezocht, zo ook Burgers Zoo. Jungle, woestijn, moeras en oceaan, dit is allemaal te vinden in de dierentuin van Arnhem. Op safari of een spannende jungletocht maken, het is hier allemaal mogelijk en een avontuur voor jong en oud. Burgers Zoo is gelegen in een prachtige bosrijke omgeving en bestaat als familiebedrijf al meer dan een eeuw. Wat Burgers Zoo uniek maakt, is dat de dieren zijn ondergebracht in een natuurlijke omgeving en ruim is aangelegd.

 

9.            Terschelling

Terschelling is het op een na grootste Friese Waddeneiland. Bij aankomst heet de oudste vuurtoren van Nederland “de Brandaris uit 1594” je welkom. Ieder jaar bezoeken duizenden bezoekers de vele hoogtepunten op dit heerlijke Waddeneiland en dit is absoluut terecht met zijn prachtige kustlijn en gevarieerd landschap van bossen en moerassen is dit eiland een cadeau van moeder natuur. Wanneer het laag water is, is het mogelijk om over de bodem van de Waddenzee te wandelen en als je geluk hebt kun je zeehonden spotten op de zandbanken. Een schitterende en unieke ervaring! Doe dit uitsluitend onder begeleiding van een ervaren gids, want deze tochten zijn op eigen gelegenheid ronduit gevaarlijk.

 

10.          Nationaal Militair Museum Soesterberg.

In dit museum kun je de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst bewonderen met extra aandacht voor de collecties van land- en luchtmacht. In dit nieuwe museum zijn de collecties van het legermuseum uit Delft en het oude Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg samengevoegd. Alles is zeer ruim en overzichtelijk tentoongesteld, je loopt tussen de tanks en vliegtuigen door en ook interactief is er genoeg te beleven. Het museum staat op een terrein van maar liefst 45 ha op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg en bestaat uit diverse gebouwen en een buitenterrein, waaronder het oudste luchtvaartgebouw van Nederland ('Gebouw 45'). De voormalige luchtmachtbasis is nu natuurgebied waar je ook prachtige fietstochten kan maken.