Volg ons op social media

Van Bangkok naar Singapore

Dag 1-4 Bangkok

Dag 4-9 Ko Samui

Dag 9-14 Ko Phangan

Dag 14-17 Penang

Dag 17-20 Kuala Lumpur

Dag 20-24 Singapore

 

Bangkok 

De Thaise hoofdstad Bangkok is onder backpackers een van de best bezochte steden in Azië. Het is ook de locatie waar velen hun reis beginnen. Zo ook wij, Deze reis gaan we reizen van Bangkok naar Singapore, en dit gaan we doen met de bus, boot en mini bus. Nadat we de stad hebben verkend is het tijd om de reis voort te zetten. We willen van Bangkok eerst naar Ko Samui (een mooi, Thais eiland) en van Ko Samui gaan we door naar Ko phangan, het eiland dat bekend staat om zijn fullmoon party’s. De snelste optie om van Bangkok naar Koh Samui te reizen is het vliegtuig. Vanaf Bangkok kun je direct naar Koh Samui vliegen of naar Surat Thani, op het vaste land van Thailand. Het vliegveld van Koh Samui is eigendom van Bangkok Airways. Ze voeren tussen de tien en twintig vluchten uit, maar deze vliegtickets zijn niet goedkoop; de prijzen variëren tussen de €50 en €125. Op Surat Thani vliegen ook andere luchtvaartmaatschappijen, wat de prijzen vaak goed doet. Als je meer tijd en/of minder geld te besteden hebt, kun je de reis beter over land maken. Met zowel de bus als de trein kun je naar Surat Thani gaan. Hier kun je de veerboot naar Koh Samui pakken. Bij een van de vele reisbureaus op Khao San Road, of gewoon op het station zelf, kun je combinatietickets kopen voor de trein- of busreis naar Surat Thani en een ticket voor de veerboot naar Koh Samui. Dit is een aanrader, omdat het zowel goedkoper als gemakkelijker is om over land te reizen. Je kunt overigens ook vanuit Chumphon de boot pakken, maar deze stopt eerst bij Koh Tao en Koh Phangan.

 

Ko Samui

Het eiland Koh Samui ligt ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Bangkok en is het derde grootste eiland van Thailand. Koh Samui is op het eerste gezicht niet het meest geschikte eiland voor backpackers. Door de grote toestromen van, middenklasse, toeristen zijn er steeds meer resorts verschenen. Hierdoor zijn de prijzen op het eiland wat gestegen en ook de stranden liggen steeds voller. Toch is Koh Samui nog steeds een prachtig eiland. Als je de populairste gebieden vermijdt, zijn er voor de backpacker nog voldoende opties. Vooral het binnenland van Koh Samui is vrijwel ongerept. Je vindt hier een mengeling van kokosplantages en tropisch regenwoud. Ook zijn er hier een paar schitterende watervallen.

 

Koh Phangan

Koh Phangan is één van de populairste bestemmingen onder backpackers in Thailand. Deze populariteit komt voornamelijk door de bekende Full Moon feesten die hier plaats vinden. Koh Phangan bestaat uit zes eilanden en is binnen een uur te bereiken vanaf Koh Samui. De eilandengroep was vroeger uitsluitend populair bij backpackers. Sinds een paar jaar heeft het een breder publiek gekregen. Naast het uitgaansleven vind je op Koh Phangan een groot aantal prachtige stranden en veel mooie natuur. Door al de toeristen en de mooie omgeving vind je ook hier een aanbod met verschillende watersporten, zoals duiken en snorkelen.

Van Ko Phangan naar Georgetown (Penang) eerst met de boot naar Surat Thani en vandaar met de minibus door naar Georgetown (Penang)

Voor wie denkt dat met de bus in Thailand en Maleisië reizen een luxe aangelegenheid is, komt meestal bedrogen uit. Ja, er zijn ook grote, comfortabele bussen op de populaire routes, maar in de meeste gevallen word je in een minibus (mini van) gepropt die in het slechtste geval ook nog eens bestuurd wordt door een kamikaze-chauffeur.

 

Penang

Penang is een van de populairste bestemmingen onder toeristen in Maleisië. Het eiland, ook wel de parel van de Oriënt genoemd, ligt aan de noordwestzijde van Maleisië. Penang staat bekend om haar culturele diversiteit. Van de 1,2 miljoen inwoners is 60% van Chinese afkomst, een derde Maleis en de overige inwoners zijn voornamelijk van Indiase afkomst. In tegenstelling tot de rest van het land voelt Penang dankzij deze grote Chinese bevolkingsgroep dan ook ‘echt Aziatisch’ aan. Het eiland heeft bovendien geen typische eiland sfeer. Het voelt eigenlijk meer als een stad, met mooie stranden.

De snelste manier om tussen Kuala Lumpur en Penang te reizen is met het vliegtuig. Malaysia Airlines vliegt meerdere malen per dag tussen beide steden en de reguliere prijs voor een enkeltje ligt rond de RM120 per persoon. Van alle beschikbare manieren om tussen Kuala Lumpur en Penang te reizen is de trein de meest tijdrovende en daardoor de minst interessante oplossing. Het uitzicht tijdens de reis is niet spectaculair; en verder stop je bij een enorme hoeveelheid stations (terwijl je de trein niet uitkunt).Een andere optie is nog de bus tussen Kuala Lumpur en Penang rijden een aantal busmaatschappijen. De bus brengt je voor een zeer laag bedrag direct van de ene naar de andere stad. Voordeel van de bus is dat deze maar een paar tussenstops maakt, waardoor de reistijd beperkt blijft. Het traject tussen Kuala Lumpur en Penang bestaat uit moderne 4-baans snelwegen, met vooral rond de stad Ipoh mooie uitzichten. Een enkele reis tussen Kuala Lumpur en Penang duurt ongeveer 4,5 tot 5,5 uur.

 

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, binnen de volksmond ook wel KL genoemd, is de bruisende hoofdstad van Maleisië en ligt op het Maleisische schiereiland. Het is een populaire toeristische bestemming, en tevens een wereldstad van formaat. De haven van Kuala Lumpur, Port Klang, is de grootste haven van Maleisië. Kuala Lumpur is een veelzijdige stad, met diverse interessante bezienswaardigheden en attracties. De meeste attracties bevinden zich binnen de Golden Triangle, het centrale gebied in KL. Het is een leuke stad om een paar dagen te bezoeken tijdens een vakantie in Maleisië.

De snelste manier is een directe vlucht tussen beide steden. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen tussen Kuala Lumpur en Singapore. Nationale luchtvaartmaatschappijen Malaysia Airlines en Singapore Airlines vliegen samen tientallen keren per dag tussen Kuala Lumpur en Singapore.

De trein is een populaire manier om tussen Kuala Lumpur en Singapore te reizen. Als je de nachttrein neemt dan vertrek je laat in de avond uit Singapore en kom je 's Ochtens vroeg bij KL Central in Kuala Lumpur aan. Hierdoor bespaar je jezelf een overnachting en een reisdag, wat soms mooi uitkomt.

Tussen Kuala Lumpur en Singapore rijden een flink aantal busmaatschappijen. De bus brengt je voor een laag bedrag direct van de ene naar de andere stad. Het grote voordeel van de bus is dat deze maar een paar tussenstops maakt, waardoor de reistijd beperkt blijft. Een enkele reis van Kuala Lumpur naar Singapore duurt ongeveer 5 tot 8 uur. De daadwerkelijke reistijd hangt af van de verkeersdrukte onderweg, en van de tijd die nodig is voor de grensformaliteiten.

 

Singapore

Dankzij de economische welvaart is Singapore vooral ook een moderne stad, waar een prima infrastructuur aanwezig is. Wie Singapore een paar dagen bezoekt zal zich nimmer vervelen. De smeltkroes van Aziatische culturen, de fraaie bezienswaardigheden en de vele shopping malls zorgen hier wel voor.