BACKPACKING FOR DUMMIES


Auteur: Michiel Kelder

Backpacken voor Dummies. Een boek die onervaren backpackers helpt om hun reis te organiseren. Want ook al ga je op de bonnefooi rondreizen, dat vraagt ook enige organisatie vooraf. Dit is het uitgangspunt van Backpacken voor Dummies. Voordat ik het boek opensla, vraag ik me af of ik wel tot de doelgroep behoor? 'Echt' backpacken heb ik niet gedaan. Behalve dan drie weken naar Polen met een rugzak.... maar ik had van te voren wel de meeste dingen vastgelegd. Dus in dit opzicht ben ik wel een beetje een nieuw in de backpackwereld. Tegelijkertijd weet ik dat ik inmiddels wel wat meer verstand heb van hoe mijn weg te vinden in de wondere wereld van het reizen en dus gemiddeld meer verstand zal hebben van een dummie.

Alhoewel het niet de bedoeling is dat je het van voren naar achteren leest, besluit ik dit wel te doen. Dummie boeken zijn zo geschreven dat je niet alles hoeft te lezen om je antwoord te vinden. Zo kent dit boek een onderdeel over de voorbereiding en een onderdeel over onderweg. In beide delen vind je diverse informatie over de belangrijkste zaken zoals gezondheid, reisdocumenten, budget, vervoer, verblijf en ook over studeren, werken of vrijwilligerswerk. De andere twee delen gaan over de afzonderlijke werelddelen en het laatste deel geeft een aantal handzame tips. Gebruikelijk in dummie land wordt dit deel. Het deel van de tientallen genoemd. Ter afwisseling staan er door het gehele boek diverse anekdotes van reizigers in.

Zoals gezegd, ga ik dit boek helemaal lezen. Zo dik is het niet, het telt slechts 192 pagina's. Mijn boek Russisch voor Dummies is twee keer zo groot! Maar dat kent dan ook een heel andere insteek. Het voordeel is dat je dit makkelijk kan meenemen onderweg, alhoewel ik denk dat je dit boek alleen bij de voorbereiding van de reis zal gebruiken. Er is trouwens ook een ebook verkrijgbaar. Het boek is ook zo dun omdat er geen verwijzingen naar websites in zitten. Het boek gaat er vanuit dat wij onze grote vriend Google weten te vinden en daar dus extra informatie vandaan halen. Iets waar wat voor te zeggen is, omdat informatie snel kan verouderen.

De wereld over trekken met slechts een rugzak en niets meer dan een vaag plan. Het klinkt niet erg georganiseerd, maar aan backpacken gaat wel degelijk voorbereiding vooraf. Ook onderweg moet je dagelijks keuzes maken.


In de inleiding wordt meteen een interessante vraag geadresseerd. Wat is backpacken eigenlijk? Eigenlijk een reis waar je meer tijd dan geld hebt. Alhoewel ik denk dat de meeste tips in dit boek ook handig zijn voor mensen met minder tijd en meer geld, die voor het eerst gaan reizen. Want volgens mij is elke voorbereiding op een reis globaal hetzelfde, maar liggen de accenten anders. Goed, ik weet nu wat backpacken is en ga door naar het lezen over de voorbereiding op een reis. Een deel met vol nuttige tips over hoeveel je eigenlijk mee moet nemen en wat het belangrijkste is. De tips voor het inpakken van een backpack neem ik ter harte, want het leert mij wel weer dat we altijd teveel willen meenemen. Ook de uitgebreide informatie over de diverse soorten vaccinaties en het nemen van je eigen ehbo doos (ook daar kunnen we nog wel in minderen als ik dit lees) lees ik door. Natuurlijk moet je voor vaccinatieadviezen per land de GGD of een andere instantie raadplegen maar dit geeft wel een overzicht van mogelijke vaccinaties.

In het onderdeel over de visa, zie ik de tip om een zakenpaspoort aan te vragen als je het risico gaat lopen dat je paspoort overvol raakt. Nu heb ik nog nooit zo'n situatie voor handen gehad en ben dan ook benieuwd of er backpackers zijn die hier van te voren over na hebben gedacht dat deze optie er dus is? Soms kun je volstaan met reizen met een identiteitskaart, al vind ik het noemen van 'onofficiële' acceptanten van de identiteitskaart een gevaarlijke...reizigers gaan toch af of dit soort informatie en het is niet voor niets 'onofficieel' genoemd. Lijkt me dat deze lijst ook aan verandering onder hevig is? Tenslotte wordt nog stilgestaan bij de verzekeringen en wat je globaal nodig hebt. Ik vraag me af of je je zorgverzekering zo makkelijk kan opzeggen als in dit hoofdstuk beweerd wordt. Ik lees op internet toch andere verhalen en het is ingewikkelder dan staat beschreven in het boek.

Joehoe! Daar gaan we dan eindelijk, Je hebt alle verzekeringen die je nodig hebt afgesloten of er in ieder geval bij stilgestaan, je hebt eventuele visa geregeld en je plan is klaar. Nu gaat het echt gebeuren.

 

Nu ik alle voorbereidingen heb gelezen, ben ik klaar om mij te verdiepen in de zaken voor 'op reis'. Zoals bijvoorbeeld het vervoer. In het stuk over vervoer lees ik praktische tips over hoe de juiste plek te kiezen in de bus. Iets waar ik nooit bij stil heb gestaan en wat eigenlijk erg nuttig was geweest als ik dat had geweten tijdens mijn vorige reizen. 2,5 uur met zon in je gezicht is niet zo fijn en met deze tips had ik waarschijnlijk een betere plek uitgekozen. Ik vind het jammer dat het verblijfshoofdstuk in verhouding zo klein is. Het beslaat slechts 2 pagina's terwijl de onderdelen over geld, gezondheid en veiligheid veel meer pagina's hebben. Ik heb als dummie nog niet echt een idee hoe ik een overnachtingsadres vind, zijn er bijvoorbeeld sites waar ik kan zoeken en boeken? Hier mis ik dus de verwijzingen naar websites. Alleen de HI-keten wordt genoemd terwijl veel hostels van private eigenaren zijn.

 

Het hoofdstuk over gezondheid in het onderdeel verwijst ook naar de informatie voor de voorbereiding, namelijk de vaccinaties. Zo zie je dat je ook losse onderdelen kan lezen want tussendoor wordt steeds naar andere belangrijke hoofdstukken verwezen. De laatste delen kunnen mij niet echt bekoren. Het onderdeel over de werelddelen is interessant, maar had van mij niet gehoeven. Verder dan wat summiere informatie over de veiligheid, vervoer, tijdszones, welvaartsniveau, visa en een abstract kaartje gaat dit onderdeel niet. Ook bij de informatie over wanneer de beste reistijd is, stel ik m'n vraagtekens bij. Sommige landen zou ik zeker niet in de winter bezoeken, dan is het te koud. Juist doordat het vrij abstract wordt beschreven, maakt het dat dit onderdeel meer 'nice to read' is dan 'need to read'. Tenslotte zijn er nog enkele tips over het vinden van de goedkoopste vliegtickets (altijd handig) en hoe je herinnering aan de reis levendig houdt. Ook niet overbodig want je wil natuurlijk nog lang na kunnen genieten!

Het boek leest heel makkelijk weg. Dit komt omdat het vlot is geschreven en je vrij snel kan scannen of informatie relevant voor jou is of niet. Het geeft naar mijn idee een goed overzicht van hetgeen dat komt kijken bij een reis zowel voorbereiding als onderweg. Wel mistte ik de diepgang bij het onderdeel verblijf en had van mij het onderdeel over de werelddelen niet gehoeven. De grappige anekdotes tussendoor laten zien wat je zoal onderweg kan tegenkomen en maakt het een levendig boek. Ik denk dat dit zeker nuttig kan zijn voor de beginnende backpacker en ook de beginnende reiziger. Want zoals ik al zei, sommige tips zijn ook relevant voor andere reizen dan backpacken. De ervaren backpacker zal aan dit boek niet zoveel hebben, want het is allemaal al bekend. Het is dan ook niet voor niets backpacken voor dummies!

Titel: Backpacken voor dummies
Auteur: Michiel Kelder
Pagina's: 192
Prijs: €14,95