Lonely Planet


De Lonely Planet  is naar onze mening een van de beste reisgidsen die er op dit moment zijn in boekvorm. Oorspronkelijk is deze reisgids vooral onder rugzaktoeristen zeer populair, maar dit is de laatste jaren sterk veranderd en geniet deze reisgids ook bij het "grote publiek" grote bekendheid. Door deze bekendheid heeft het backpacken helaas ook plaats moeten maken voor andere manieren van reizen en is het backpacken naar de achtergrond 

gedreven, ondanks dit is het nog steeds een van de beste reisboeken. De gids, die in het Engels geschreven wordt, maar ook vertalingen in andere talen kent, geeft overzichten van bezienswaardigheden en overnachtingsmogelijkheden. Ook worden restaurants, cafés en discotheken beschreven.

Lonely Planet richt zich op allerlei regio's in de wereld, ook van de minder bekende bestemmingen bestaat een Lonely Planet. De Lonely Planet krijgt soms kritiek omdat het de toeristen naar dezelfde bestemmingen zou sturen.

De eerste Lonely Planet-reisgids, Across Asia on the Cheap, werd uitgegeven in 1973. Sindsdien zijn (tot 2004) zo'n 650 boeken in 118 landen uitgegeven. In totaal worden jaarlijks zo'n zes miljoen Lonely Planet-reisgidsen verkocht.

De gids wordt uitgegeven door Lonely Planet Publications, waarvan het hoofdkantoor in een buitenwijk van Melbourne (Australië) is gevestigd. Het bedrijf heeft ook een televisieproductiemaatschappij, Lonely Planet Television, die vier televisieseries heeft geproduceerd: Lonely Planet Six Degrees, The Sport Traveller, Going Bush en Vintage New Zealand. Een vijfde serie, Bluelist Australia, is in productie.

In 2007 nam BBC Worldwide, een commercieel onderdeel van het Britse staatsbedrijf BBC, een meerderheidsbelang van ongeveer 75% in Lonely Planet. Op 20 februari 2011 kocht BBC Worldwide het restant van het echtpaar Wheeler voor een bedrag van 67,2 miljoen Australische dollar, ongeveer 50 miljoen euro.[1] In 2013 werd Lonely Planet verkocht aan Brad Kelley's Amerikaans bedrijf NC2 Media voor een bedrag van 75 miljoen US-dollar, omgerekend zo'n 55 miljoen euro.

De oprichters, Tony en Maureen Wheeler, hebben een boek geschreven met de titel Once While Travelling: The Lonely Planet Story waarin staat beschreven hoe ze elkaar hebben ontmoet en zijn getrouwd, hoe ze van Londen naar Australië zijn gereisd en hoe Lonely Planet tot stand kwam.