Waar gaan we heen in Nederland


Het wordt geen normale zomer, zoveel is wel zeker. We kunnen weer naar een aantal Europese landen op vakantie zoals ik in mijn vorige blog al beschreef, echter is dit niet voor een ieder vanzelfsprekend om dit ook te doen. Bij twijfel zou ik niet naar het buitenland gaan maar in Nederland blijven, je moet wel genieten van je vakantie en niet onodig gaan stressen. Maar als we in Nederland blijven waar gaan we dan heen? Nederland is een prachtig land waar genoeg is te doen en beleven met geweldige steden en een prachtige natuur. Hierbij wat suggesties mijn kant. 

 

Haarlem

We beginnen met Haarlem, deze prachtige stad heeft zijn oude historische karakter nog altijd niet verloren en is daarom een bezoek meer dan waard. Het monumentale centrum wordt gedomineerd door hofjes, pleinen, grachten en kerken. Met name de St. Bavokerk is een geweldig stukje architectuur. Haarlem is ook een zeer aangename stad om te winkelen met gezellige winkelstraten met een divers aanbod van middenstanders. 

 

Maastricht

Het prachtige Maastricht is een van de oudste steden van ons land en met zijn internationale karakter waar verleden en heden in architectuur elkaar snel afwisselen een absolute aanrader om te bezoeken. Wij kennen Maastricht heel goed “mijn vrouw heeft daar haar studie gevolgd” en komen er nog graag. Bezoek de historische kerken, interessante musea en monumenten in de stad met de vrijthof als treffend middelpunt. 

Delft

Amersfoort

Utrecht

Utrecht kent veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Wanneer je via de historische oude gracht naar het centrum wandelt kom je langs talloze rijksmonumenten en werelderfgoed met als middelpunt de Dom toren. Als je in Utrecht bent is een bezoek aan het Spoorwegmuseum ook een absolute aanrader.

 

Den Haag

Officieel heet de stad Den Haag ‘s-Gravenhage, waarmee waarschijnlijk vroeger het bos van de graven werd aangeduid. De stad van waaruit de Nederlandse regering en zijn parlement het land bestuurt. Den Haag kent veel historische gebouwen en monumenten en de grachten bieden je de kans om tijdens een rondvaart de stad goed te verkennen. Het grote aanbod van musea en bezienswaardigheden maken Den Haag een leuke stad om te bezoeken, en als kers op de taart ligt Scheveningen vlakbij waar het op warme dagen heerlijke vertoeven is aan de boulevard of op het strand. 

 

Delft

In de provincie Zuid-Holland ligt het levendige en bruisende Delft. De Technische Universiteit (TU Delft) maakt van Delft een echte universiteitsstad. Delft speelt ook een grote rol  in de Nederlandse geschiedenis, Willem van Oranje is er vermoord en  veel leden van het koningshuis liggen er begraven. De stad is ook bekend van zijn Delfts Blauw en heeft hiermee in de gouden eeuw de wereld veroverd. In het centrum van Delft zijn ook veel historische bezienswaardigheden te bewonderen en tijdens de zomermaanden zijn de grachten zeer geschikt voor een leuke rondvaart.

 

Amersfoort

Op steenworp afstand van ons dorp ligt de voormalige pelgrimsstad Amersfoort. De ligging aan het water leende zich tijdens de middeleeuwen uitstekend voor de handel in bier, tabak en textiel. Omstreeks het eind van de negentiende was Amersfoort vooral een garnizoensstad, wat resulteerde in een aantal kazernes. Inmiddels vallen deze oude kazernes buiten de stadsgrenzen. De geschiedenis en cultuur van Amersfoort is nog altijd zichtbaar in het oude stadscentrum. Smalle grachten verdelen de stratenblokken waarin nog altijd opvallend kleine huizen en grachtenpanden bewoont zijn. De nostalgie is in de alom aanwezige cafés, restaurant en monumenten nog steeds voelbaar. Dit komt natuurlijk ook door de oude details die goed bewaard zijn gebleven in de gebouwen en gevels. Als je een dagje Amersfoort doet zou ik dat zeker per fiets doen.

 

Texel

Het unieke landschap van dit Waddeneiland is door UNESCO als werelderfgoed bestempeld. In het Nationaal Park Duinen van Texel kun je heerlijk wandelen en fietsen en genieten van het afwisselende landschap van duinen, kwelders, strand, bos en heide. Het zandstrand van Texel is maar liefst 30 kilometer lang en bied genoeg ruimte om 1 ½ meter afstand te houden.

Texel

Kijkduin

Nationaal Park De Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch is een waterrijk natuurgebied met vele planten- en diersoorten, waaronder bevers, wilde paarden, broedvogels en sinds 2011 zelfs zeearenden. De beste manier om de prachtige natuur van De Biesbosch te ontdekken is via het water, bijvoorbeeld vanuit een kano of een rondvaart met een fluisterboot.

 

Vlieland

Naast Texel is ook het tweede Waddeneiland Vlieland een absolute aanrader om te bezoeken. Het eiland is verboden voor motorvoertuigen “behalve voor bewoners” en is daarom heerlijk rustig. Te voet of per fiets kun je de prachtige natuur van het eiland ontdekken. De rijke schat aan vogels van het Waddengebied maken Vlieland een paradijs voor vogelaars.

 

Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee is ongeveer drie kilometer lang. Het ligt midden in de natuur en loopt langzaam af in zee, wat het in de zomer een ideale plek maakt voor strandliefhebbers van alle leeftijden. De zachte kleuren van het strand in combinatie met de blauwe lucht en het zeewater maken van Bergen aan Zee een prima bestemming voor rustzoekers en zonaanbidders.

 

Kijkduin

Kijkduin is net zo divers als Scheveningen, maar dan een stuk kleinschaliger. En dat kan heel prettig zijn. De duinen lenen zich bij uitstek voor wandel- en fietstochten, maar ook voor momenten van algemene ontspanning en bezinning. 

 

Zoutelande

Het strand van Zoutelande wordt ook wel de Zeeuwse Riviera genoemd. Het strand wordt omringd door prachtige hoge duinen en het fijne zandstrand is breed en loopt langzaam af in zee, zeer  geschikt voor de kleine kinderen. Het strand en de hoge duinen lenen zich ook voor een fijne wandeltocht. Vanaf Zoutelande kun je gemakkelijk wandelen naar de nabijgelegen badplaatsen. 

 

Veere

Veere in Zeeland is een unieke plaats met een rijke historie. Je kan er genieten van de landelijke boerderijen, kleine winkeltjes, smalle straatjes en sfeervolle terrassen. Bezoek ook zeker de jachthaven en de grote kerk en bij mooi weer bied het strand bij de Vrouwenpolder de absolute verkoeling die je zoekt.

 

Vesting Bourtange

Vestiging Bourtange is gelegen vlakbij de Duitse grens, in Zuidoost Groningen en brengt  je terug in de tijd. Deze vestiging heeft een zeer rijke historie die zijn oorsprong vind in de 16e eeuw. Je kan de officiershuizen, soldatenbarakken het  bastions, en de grachten met zijn prachtige bruggen en brugwachtershuizen bezoeken en nog veel meer.  Een tip is de wandelroute Bourtange van het Groninger Landschap. 

 

De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn een bijzonder stukje natuur in Nederland. Het gebied bestaat vooral uit veel zand, het is dan ook niet voor niets een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het bijzondere ervan is dat het zand zorgt voor extreme omstandigheden, het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan wel oplopen tot 50 graden Celsius. De flora en fauna is hier dan ook op aangepast. Je kunt hier geweldigen wandeltochten maken. Het is ook leuk om dit park te combineren met het vlakbij gelegen atractie park de efteling.

 

Gegroet allemaal en happy travels

                                                                                                            Marcel Ruizendaal