Top 10 musea


Top 10 musea

Iedereen bezoekt wel eens een museum en waar je ook bent er is altijd wel een museum in de buurt wat de moeite van het bezoeken meer dan waard is. 

Over het algemeen zijn historische musea en openluchtmusea favoriet. Daarnaast zijn ook de wetenschap en natuurmusea erg populair. Het bezoeken van musea kan zeer leerzaam zijn en is vaak een beleving op zich.

Uit onderzoek is gebleken dat we bij een bezoek aan musea enorm vier verschillende ervaringen beleven die ons helpen en de waardering van een bezoek aan een musea vergroten.

1.Object ervaringen: het zien van zeldzame, kostbare of mooie dingen.

2.Cognitieve ervaringen: het verwerven van kennis waarmee we ons inzicht verrijken.

3.Introspectieve ervaringen: het verbeelden van andere tijden en plaatsen, of het denken over de betekenis van gebeurtenissen.

4.Sociale ervaringen: interactie met anderen en daarvan leren.

De meeste musea bieden een combinatie van al deze ervaringen waarbij de bezoeker centraal staat en kan genieten van alles wat de musea hebben te bieden.

Ik heb een lijst gemaakt van musea over de hele wereld die naar mijn bescheiden mening door hun reputatie en urgentie een bezoek absoluut waard zijn.

 

1. Het Rijksmuseum in Amsterdam

Het Rijksmuseum is in 2013 na een ingrijpende verbouwing heropend en behoort tot een van de meest gewaardeerde musea ter wereld. Met de bekende schilderijen van Rembrandt en Vermeer waarbij de Nachtwacht en het Melkmeisje de meeste aandacht genieten heeft dit museum nog veel meer te bieden. Het Rijksmuseum geeft een goed beeld van de gehele Nederlandse schilderkunst en tekenkunst, en bezit ook een grote collectie van de Aziatische kunst, waaronder meubelen, tekeningen en schilderijen. Meer dan 7000 voorwerpen bieden in tachtig zalen een prachtig overzicht van meer dan zes eeuwen kunst en geschiedenis.

  1. Louvre, Parijs

Het Louvre opende zijn deuren in 1793 vlak na de Franse Revolutie en is het grootste museum ter wereld. Het museum is vooral bekend om zijn werken als de Mona Lisa en het veelzijdige schilderwerk over de Franse Revolutie, maar er is nog veel meer te zien zoals de Venus van Milo en een prachtige collectie van Nederlandse en Vlaamse schilders.

 

3. Musea Vaticaan, Vaticaanstad

Rome is al een museum op zich, maar als je er bent moet je zeker een bezoek brengen aan Vaticaanstad en het Vaticaanse museum waar de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. De collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden. In de musea bevinden zich een aantal kunstwerken en ruimtes die tot absolute iconen verworden zijn. De belangrijkste zijn: de Sixtijnse Kapel, de Laocoön-groep, de Kaartengalerij, de Stanza della Segnatura en de Vaticaanse Pinacotheek, een schilderijengalerij.

 

  1. Het 9/11 Memorial Museum in New York

Waar nu het Memorial museum staat stonden ooit de bekende Twin Towers als iconen in de skyline van de stad New York en de hele wereld keek mee hoe deze torens door de grootste terreur daad uit de Amerikaanse geschiedenis op 9-11-2001 ineen stortte. Ook ik zat voor de tv en keek met grote bezorgdheid mee hoe dit zou aflopen. Er zijn verschillende tentoonstellingen die allemaal in het teken staan van deze terreurdaad en waar de verhalen voor altijd worden gevangen en grote indruk maken op de bezoekers. Voor het museum is het monument waar twee waterbakken precies de plek markeren waar vroeger de torens stonden. Langs de muren stroomt het water naar beneden en langs het monument is een reling met namen van alle slachtoffers.

 

  1. British Museum, Londen

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en heeft een uitgebreide collectie oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit de oude en hedendaagse beschavingen. De verzameling kunstvoorwerpen behoort tot de grootste collecties ter wereld en overbrugt meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid en wordt gezien als een van de mooiste ter wereld. Jaarlijkse bezoeken ruim 6 miljoen mensen dit museum bezocht.

 

  1. Van Gogh Museum, Amsterdam

Het van Gogh Museum aan het Museumplein is ook een icoon en bevat ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Vincent van Gogh. Naast de herkenbare werken van Van Gogh, als zijn landschappen, zelfportretten en stillevens de ‘Zonnebloemen’ in het bijzonder biedt het museum ook de kans om de ontwikkeling van de kunstenaar te verkennen en zijn schilderijen te vergelijken met andere 19de-eeuwse kunstenaars. De collectie omvat ook werken van kunstenaars die Vincent van Gogh inspireerden of juist door hem zijn beïnvloed.

 

  1. Metropolitan Museum of Art in New York

Het Museum of Modern Art (MoMa) in New York City is gevestigd in Manhattan en is een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. De collectie bestaat uit schilderkunst en beeldhouwkunst van de twintigste eeuw, films en foto’s en een uitgebreide collectie boeken. Tot de collectie behoren ook een aantal werken van Rembrandt en van Vermeer.

 

8. Hermitage, Sint-Petersburg

De Hermitage heeft sinds 2009 ook een dependance in Amsterdam, maar het oorspronkelijke museum in Sint-Petersburg is een van de grootste ter wereld en een bezoek meer dan waard. Er zijn veel kunstvoorwerpen uit de Oudheid te zien, maar ook werken van schilders als Rembrandt, Picasso, Da Vinci en Michelangelo.

 

  1. National Air and Space Museum in Washington D.C.

Het National Air and Space Museum in Washington D.C. maakt deel uit van het Smithsonian Instituut en wordt gezien als een van de meest significante werken van het Nieuwe Bouwen van Washington D.C. Omdat het museum nabij het Capitool staat, wilde het Smithsonian Institution een architecturaal indrukwekkend gebouw dat niet te veel afweek van het Capitool. Dit museum heeft de grootste collectie van vlieg- en ruimtevaartuigen in de wereld. Tot de collectie behoren onder andere de Wright Flyer, Friendship 7-ruimtecapsule en de Command Module Columbia van de Apollo 11.

 

10. Het Anne Frank museum in Amsterdam

Qua urgentie mag dit museum niet ontbreken in deze lijst, hier kreeg de totale waanzin die elke oorlog met zich mee brengt voor mijn een gezicht. Anne Frank een levenslustig vrolijk meisje verborgen in het achterhuis en op 4 augustus 1944 verraden en gedeporteerd naar het concentratiekamp. De kamers in het Anne Frank Huis ademen nog steeds de sfeer uit de onderduikperiode. Citaten uit het dagboek, foto's, filmbeelden en originele voorwerpen van de onderduikers en de helpers illustreren de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Het geruite dagboek en andere originele geschriften van Anne Frank zijn hier te zien.

 

Gegroet allemaal en happy travels.

Marcel Ruizendaal