Nieuw-Zeeland de hoogtepunten van het Noordereiland


Deze keer neem ik jullie mee naar Nieuw-Zeeland, een van de meest diverse landen in de wereld. Van langgerekte stranden tot gletsjers, regenwouden en vulkanen, alles is hier te vinden. Het land is verdeeld in twee totaal verschillende eilanden, het noorder en het zuidereiland met elk hun eigen karakter. We beginnen in het Noordereiland vol Maori cultuur, geschiedenis, mooie verhalen en een prachtige natuur.

Auckland is je eerste ontmoeting met Nieuw-Zeeland, alle internationale vluchten landen hier. Het eerste wat opvalt is de skyline van Auckland met als hoogtepunt letterlijk en figuurlijk de bijna 330 meter hoge Sky tower. Auckland is gebouwd op maar liefst 50 vulkanen wat de stad zeer heuvelachtig maakt en een uitdaging om te voet te verkennen. Ga in de ochtend richting de slapende vulkaan Mt. Eden, waar je rondom de krater kunt lopen. Vanaf hier heb je ook een bijzonder mooi uitzicht over de stad, waar een legio aan groene heuvels tussen de gebouwen omhoog rijzen. Vervolgens door naar Cornwall Park, een idyllisch, rustig park aan de voet van een vulkaan. Op het hoogste punt vind je One Tree Hill, gekenmerkt door een obelisk met het standbeeld van een Maori stamhoofd. Op twee uur rijden van Auckland vind je het dorpje Whangarei, bekend om haar watervallen. Hiervan zijn er genoeg in Nieuw-Zeeland, maar deze is het bezoeken meer dan waard, en we sluiten de dag af in een lokale pub. We gaan door naar de Bay of Islands, in dit gebied ligt de zonnige badplaats Paihia, vanaf hier kun je verschillende eilanden en natuurparken bezoeken. We eten hier heerlijke vers gebakken vis en flaneren langs de boulevard die uitkijkt op de honderden eilanden. In een half uurtje vaar je met de ferry naar Russel eiland. Dit oude dorpje diende in 19e eeuw als nederzetting voor de Engelse, en die sfeer is er nu nog en het is omgeven met prachtige natuur. Je kunt er ook heerlijk wandelen en hiken door het Kororareka nationaal park. In Paihia kun je ook een traditioneel ‘meeting house’ van de Maori bezoeken, waar van alles over de Maori cultuur word verteld en waar je een haka kan bewonderen. Een haka is een ceremoniële dans van de Maori's uit Nieuw-Zeeland, door middel van deze dans proberen ze de goden aan te roepen.De haka is bij ons bekend van de rugby wedstrijden van de All Blacks het nationale rugby team van Nieuw-Zeeland.
Op weg naar Rotorua komen we langs Matamata, het landschap Lord of the Rings. Hier kun je de filmset van deze film bezoeken waar je het idee hebt elk moment Frodo tegen te kunnen komen, een van de hoofdrolspelers van de film Lord of the Rings. Rotorua is een van de hoogtepunten van het Noordereiland. Dit dorp, gelegen aan Lake Rotorua, is omringd door warmwaterbronnen, geisers en zwavelpoelen en een geothermisch hoogstandje. Er zijn verschillende parken en locaties om dit van dichtbij te aanschouwen, wij hebben hier Whakarewarewa nationaal park bezocht. Het is een bijzondere omgeving waar geisers en waterpoelen in wolken van zwavel aan je voorbij trekken. We rijden verder naar Lake Taupo een van de prachtige meren van het Noordereiland, waar je vanaf het strand uitkijkt op de drie besneeuwde vulkanen van het Tongariro National Park. Het zijn deze contrasten die Nieuw-Zeeland zo bijzonder maken en je blijven verwonderen. We gaan door naar Tongariro National Park waar je een van de mooiste en misschien ook wel zwaarste wandelingen van Nieuw-Zeeland kunt maken. Deze zware en bijzondere wandeling door het buitenaardse landschap is echt een aanrader maar wel recht voor zijn raap. Het gaat om een 20km lange wandeling waarin je een 2000 meter hoge vulkaan beklimt, van het vlakke land naar de top en weer terug. Voor deze wandeling is wel enige conditie vereist. Op het hoogste punt vind je de Red Crater, waar de grond letterlijk uit elkaar gescheurd lijkt te zijn. Je wordt tijdens deze wandeling in ieder geval goed herinnerd aan de kracht van de natuur. We eindigen in Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Vanuit hier nemen we de ferry naar het Zuidereiland, waar ik jullie volgende maand meer over zal vertellen. Gegroet allemaal en happy travels.

Reistips Nieuw Zeeland
Beste reistijd: Februari, maart, oktober en november
Visum: Krijg je bij aankomst
Goedkoopste aanbieder van vliegtickets: Skyscanner
Hotel en hostel: YHA Nieuw-Zeeland en Hostelworld.com

 

Gegroet allemaal en happy travels.

Marcel Ruizendaal