Israel


Het is voor ons al weer een aantal jaren geleden dat wij het land Israel hebben bezocht “maar bij deze” Israel is een geweldig land en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Als kind wilde ik al heel graag naar Israel, de mooie verhalen uit de bijbel die mij werden verteld maakte mij nieuwsgierig. Het ontstaan en de geschiedenis maakt dit land een kruispunt van religies die mij enorm boeien en dan vooral de hoofdstad Jeruzalem.


Deze stad heeft een unieke positie binnen de hedendaagse wereld en wordt binnen drie belangrijke religies als een heilige stad gezien. Zowel binnen het jodendom, het christendom als de islam geldt Jeruzalem als een heilige plek. Dit gegeven draagt helaas ook bij aan het midden Oosten conflict waarbij Jeruzalem een belangrijk deel van de inzet blijkt te zijn. Als bezoeker is Jeruzalem echter een geweldige en fascinerende stad waar veel religieuze en historische bezienswaardigheden zijn te zien.


Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Tempelberg in Jeruzalem. Er zijn maar weinig bestemmingen op aarde waar meer religieuze betekenissen en mythes aan een plaats worden toebedeeld dan aan de Tempelberg. Op de Tempelberg zijn meerdere bezienswaardigheden te bewonderen zoals de in Arabische stijl opgetrokken rotskoepel en aan de zuidelijke kant de Al-Aqsamoskee. Een andere belangrijke bezienswaardigheid op de Tempelberg is de Klaagmuur. Deze muur heet officieel de Westmuur, omdat hij vroeger ten westen van de joodse tempel lag. Voor de joden is de Tempelberg met de Westmuur de meest heilige plaats ter wereld. Deze Westmuur wordt nog altijd gebruikt als ‘klaagmuur’ door briefjes met gebeden achter te laten in de muur.


Temidden van de ommuurde oude stad in Jeruzalem ligt de de Heilige Grafkerk, ook wel de ‘kerk van de opstanding’ genoemd. Deze Heilige Grafkerk van Jeruzalem staat op de plaats waar Christus begraven zou liggen. De kerk werd hier tijdens de kruistochten gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw en is sindsdien een belangrijk pelgrimsoord. Het huidige uiterlijk is echter grotendeels een erfenis uit de negentiende eeuw. Veel geweld en uiteindelijk een grote brand hebben de oude kerk veel schade toegebracht zodat een groot deel herbouwd is. Veel bezoekers komen vooral naar de Heilige Grafkerk om de eeuwenoude graftombe te bewonderen waarvan men zegt dat Jezus Christus er begraven ligt.


Ten oosten van Jeruzalem bevindt zich de berg ‘Har Ha Zeitim’, ook wel Olijfberg genoemd. De naam werd gegeven omdat er zoveel olijfbomen groeien. In de Bijbel wordt de Olijfberg beschreven als de plaats waar Jezus werd overgedragen aan de Romeinen en waarvandaan God alle overledenen tot leven zal wekken aan het einde der tijden. Op de Olijfberg liggen ook veel invloedrijke personen begraven, waaronder rabbijnen, profeten en andere heiligen.


De Via Dolorosa is een straat in Jeruzalem en de weg die Jezus liep toen hij zijn kruis droeg. De weg begint bij het gerechtsgebouw waar hij veroordeeld werd door Pontius Pilatus en loopt naar de heuvel Golgotha waar hij gekruisigd werd.


Voor meer geschiedenis over de stad Jeruzalem, is een bezoek aan het Israel Museum een goed idee Dit grootste culturele instituut van Israel werd opgericht in 1965 en staat sindsdien bekend als één van de beste archeologische musea ter wereld. De collectie van het Israel Museum betreft onder ander veel joodse kunst, archeologische stukken uit verschillende religieuze periodes, Egyptische mummies en tijdelijke exposities. Middels een audio guide worden er allerlei details verteld en uitgelegd.


Aan de voet van de Tempelberg is een tuin gelegen die bekend staat als Gethsemane. De naam is afgeleid van het Hebreeuwse ‘Gat-Schmanim’. Deze heilige plaats was ooit de plek waar Jezus een bad nam voor zijn kruisiging. Pelgrims bezoeken deze plaats in combinatie met de Heilige Grafkerk. Ook de olijfbomen in Gethsemane zijn heilig verklaard, sommige zijn dan ook honderden jaren oud.


De dierentuin van Jeruzalem is voor vele een welkome afwisseling op de soms diepgaande culturele bezienswaardigheden. In de Jerusalem Biblical Zoo kun je lekker ontspannen en genieten van allerlei diersoorten en schaduwrijke plaatsen. Het dierenrijk bestaat onder andere uit tijgers, olifanten reptielen, vissen, otters, herten, zebra’s, beren, flamingo’s en andere vogelsoorten. Het bezoekerscentrum is gevestigd in Noah’s Ark.


Als je een bezoek aan Jeruzalem wilt brengen raden we aan om je vooraf goed in te lezen, zodat je de betekenis en de geschiedenis begrijpt van alles wat je gaat zien. Wij hebben zelf een ervaren gids geboekt die ons twee dagen heeft rondgeleid en een goede uitleg gaf en zeer boeiend over deze bijzondere stad vertelde.


Tips: het is in Jeruzalem gepast om bedekkende kleding te dragen, zeker op heiige plekken.
Met de Jeruzalem City Pass ben je goedkoper uit dan wanneer je losse kaartjes koopt en je hoeft niet te wachten om naar binnen te mogen. De Jeruzalem City Pass is alleen online te koop.

Dit is maar een korte impressie van deze bijzondere stad die je met eigen ogen moet aanschouwen.


Gegroet allemaal en happy travels
Marcel Ruizendaal