De 7 wonderen van de wereld


Als je de kans krijgt is het absoluut de moeite waard 1 of meer van de  7 wereldwonderen te bezoeken. Er zijn tegenwoordig verschillende lijstjes van wereldwonderen, de klassieke, moderne én de 7 wereldwonderen van de natuur. 

 

7 moderne wereldwonderen

In 2007 werd door de New 7 Wonders Foundation een nieuwe lijst opgesteld met moderne wereldwonderen omdat zoveel wonderen uit de klassieke lijst simpelweg niet meer bestaan. Ook in deze nieuwe lijst zijn weer hele bijzondere bouwwerken opgenomen en zijn gekozen na een populariteitspeiling onder 200 bestaande monumenten waarbij miljoenen mensen hun stem hebben uitgebracht. 

 

Wereldwonderen

 

1. Chitzen Itza (Mexico)
2. Cristo Redentor (Brazilië)
3. Colosseum (Italië)
4. Chinese muur (China)
5. Machu Picchu (Peru)
6. Petra (Jordanië)
7. Taj Mahal (India)

 

Wereldwonder: Chitzen Itza

Chitzen Itza bevind zich in Mexico en is drukbezocht door toeristen. Als je Chitzen Itza gaat bezoeken kun je het beste in Valladolid overnachten en vanuit daar de bus nemen naar Chitzen Itza. Ooit waren de Maya’s het meest ontwikkelde volk ter wereld en was Chitzen Itza een van hun belangrijkste stad. De Maya’s waren Vooral bekwaam in de wiskunde en astronomie en waren hierin hun tijd ver vooruit. Chitzen Itza is nu een mysterieuze stad met indrukwekkende overblijfselen uit die Maya-cultuur. De stad bestaat o.a. uit een klooster, verschillende tempels en de piramide van Kukulcán. Deze ruïnestad heeft een soort mystieke sfeer en werpt je volledig terug in de tijd. Daarnaast krijg je een indrukwekkend beeld over hoe de Mayabevolking ooit heeft geleefd.

 

Wereldwonder: Cristo Redentor

Cristo Redentor (het Jezusbeeld) is het absolute boegbeeld van Rio de Janeiro. Trots waakt hij over de stad en is tevens het gezicht van het hele land, Brazilië. Dit enorme beeld is sinds 2007 één van de zeven wereldwonderen. In het Portugees betekend Cristo Redentor 'Christus de Verlosser'. Het beeld weegt meer dan 1000 ton, is 38 meter hoog en de spanwijdte tussen de beide armen is 28 meter. Vanuit de meeste plekken van de stad kan je wel een glimp van dit beeld opvangen. Zodra je aan de voet van dit beeld staat heb je een onovertroffen uitzicht over de stad. 

Het beeld is ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa. Met behulp van een Franse beeldhouwer is dit beeld in Frankrijk gemaakt en later naar Brazilië verscheept. 

 

Wereldwonder: Colosseum

In het hart van Rome vinden we het Colosseum, een gigantisch bouwwerk dat zowel overdag als ‘s avonds de moeite waard is om te bezoeken. Dit enorme Amfitheater is de trekpleister van Rome en neemt je mee terug in de tijd. Met een omtrek van 527 meter en hoogte van 48 meter, is dit gebouw het grootste (ovale) amfitheater ter wereld. Het theater bood ooit plaats aan meer dan 50.000 toeschouwers waar iedere sociale klasse zijn eigen plek had. Gladiatoren streden dagelijks met elkaar tijdens verschillende voorstellingen. Vaak ging het er wreed en bloeddorstig aan toe. Een hevige aardbeving heeft het gebouw in 442 flink beschadigd. Op latere momenten werd het theater alleen maar meer beschadigd. Veel materiaal werd namelijk gebruikt voor de bouw van andere gebouwen. Een voorbeeld is de Sint-Pieter in Vaticaanstad.

 

Wereldwonder: De Chinese muur

De Chinese Muur is te bezoek vanaf Beijing en is daarom ook perfect te combineren met een bezoek aan deze stad. Het kan er enorm druk zijn, zeker in de zomermaanden in de winter is het rustiger en heb je sommige delen van de muur helemaal voor jezelf, je moet dan wel de kou trotseren. De Muur is 6400 km lang en is met afstand het grootste bouwwerk ter wereld. 

Meer dan 2000 jaar geleden is men begonnen met bouw van deze muur om het Chinese Keizerrijk tegen vijanden te beschermen. De muur werd in 1987 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Twintig jaar later werd het bouwwerk tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen gekozen. Niet alle delen van de Chinese Muur zijn te bezoeken. Sommige delen van de Chinese Muur zijn beschadigd of afgebroken door oorlogen en plunderingen. 

 

Wereldwonder: Machu Picchu

Machu Picchu is de bekendste attractie van Peru. Jaarlijks wordt deze attractie bezocht door duizenden toeristen die hiermee in de voetsporen van de oude Inca’s treden om de indrukwekkende archeologische vondsten van dichtbij te bewonderen. Dat deze stad in 2007 is verkozen tot 1 van de 7 moderne wereldwonderen is dan ook absoluut terecht. Deze oude stad werd in 1866 door Augusto Berns ontdekt. De indrukwekkende ruïnes liggen op 2,5 kilometer hoogte tegen een berg. 

Wat ooit de functie van deze oude stad was is niet helemaal zeker. Het zou een buitenverblijf voor koningen geweest kunnen zijn, maar het zou ook als fort kunnen hebben gediend. 

Er zijn twee manieren om de Machu Picchu te bereiken. Via de Inca Trail (een tocht al lopend van enkele dagen) of met de trein.

 

Wereldwonder: Petra

Petra was ooit de hoofdstad van Jordanië en is meer dan 2000 jaar geleden gebouwd door de Nabateeërs, een oud Arabisch volk. 

De Nabateeërs bouwden de stad op zo’n bijzondere manier dat het nog altijd goed bewaard is gebleven. Het is een adembenemende plek verborgen in de woestijn en de huizen en de tempels zijn volledig uit de rotsen gehakt. 

De meest bezochte attractie van Petra is de Schatkamer van de Farao.

 

Wereldwonder: Taj Mahal

De Taj Mahal in India (Agra) is een van de bekendste toeristische trekpleisters van India en wordt  jaarlijks door miljoenen mensen bezocht De dichter Rabindranath Tagore omschreef de Taj Mahal als ‘een traan op het gezicht van de eeuwigheid’. Vaak werd gedacht dat de Taj Mahal een tempel is, maar officieel is dit bouwwerk een grafmonument (mausoleum) met een romantische ode aan de liefde. De keizer Shahjahan heeft dit gebouw namelijk laten bouwen voor zijn overleden vrouw in 1632. 

Maar liefst 37 ontwerpers zijn bij het ontwerp betrokken geweest. Het gebouw is van marmer en volledig symmetrisch gebouwd. Vóór het gebouw ligt een uitgestrekte tuin met water.