De Nederlandse wadden


Tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken ligt een belangrijk natuurgebied dat absoluut uniek is in de wereld, de Waddenzee! Deze wereld wordt geregeerd door eb en vloed en beschermd door maar liefst vijftig eilanden. Om deze unieke natuur van dichtbij te ervaren is het zeker de moeite waard om een keer te gaan wadlopen, oftewel: wandelen over de bodem van de Waddenzee. Maar wat is wadlopen precies, wat heb je ervoor nodig en hoe doe je dit veilig.

Wat is watlopen

Wadlopen is eigelijk bij eb een wandeling maken over de net drooggevallen zee bodum. De Waddenzee is een getijdengebied wat  betekent dat op bepaalde momenten van de dag al het water door eb en vloed wordt weggetrokken en de bodem droog komt te liggen en bij die drooglegging is er een tijdsframe van enkele uren waar je op een unieke manier kan genieten van de wadden. 

Wadlopen vergt wel enige conditie en je moet niet bang zijn om vies te worden tijdens een wandeling “je trotseert toch de elementen van de natuur”. 

De Waddenzee staat terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet alleen is het een bijzonder natuurfenomeen, op het wad leven ook tal van bijzondere vogels en zeedieren. Tijdens een wadlooptocht zul je er gegarandeerd een aantal tegenkomen.

Je moet niet bang zijn om vies te worden, tijdens een wandeling over de zeebodem trotseer je toch de elementen van de natuur. Soms zak je tot je knieën in de blubber en zal je zeker nat worden.

Als je gaat wadlopen doe dit altijd onder de begeleiding van een ervaren gids. Hij of zij weet precies wanneer de waterstand het laagst is en wanneer je de beste condities hebt om te gaan wadlopen. Naast de waterstand moet je ook altijd rekening houden met het weer. Met slecht weer is het niet verantwoord om het wad op te gaan. Daarom worden de meeste wadlooptochten vooral in de zomermaanden georganiseerd.

WAAR IN NEDERLAND KUN JE WADLOPEN?

Er zijn in Nederland verschillende plekken in het Waddengebied waar je onder leiding van een gids kan wadlopen. De bekendste plekken voor een wadlooptocht zijn onder andere Pieterburen, Noordpolderzijl en Ameland. 

Wat neem je mee tijdens een wadlooptocht.

Als je gaat wadlopen is een beetje voorbereiding aan te raden.

  • Hoge sneakers 
  • Korte broek
  • Warme trui
  • Winddicht jack
  • Evt: sjaal, muts en handschoenen
  • Zonnebril en zonnebrandcrème
  • Genoeg drinkwater en lunchpakketje

 

Marcel Ruizendaal