NEW YORK PUBLIC TRANSPORT


Het openbaar vervoer in New York is goed geregeld. Het populairste is de metro, die je veilig, snel en efficiënt van A naar B brengt. Voor sommige bestemmingen biedt de bus een betere aansluiting en ook de ferry behoort tot de mogelijkheden. Ben je van plan om meerdere dagen gebruik te maken van het openbaar vervoer? Overweeg dan de aanschaf van een voordelige meerdagenkaart. Je kunt deze kopen in de automaten in de metrostations

Metro en bus New York
De allerbeste manier om jezelf te verplaatsen in Manhattan en omgeving is zonder twijfel de metro. Hoewel je soms korte afstanden tot het metrostation zult moeten lopen, kom je er snel genoeg achter dat het metrosysteem in New York veilig en efficiënt is. Voor sommige bestemmingen binnen Manhattan, vooral die in horizontale richting, biedt de bus aanvullende diensten. Ben je van plan meer dan enkele keren gebruik te maken van de metro, dan ben je het beste af door een meerdagenkaart voor de metro aan te schaffen. Zowel de bussen als metro's in New York zijn uitgerust met metrokaartlezers. Je kunt kiezen voor Pay-Per-Ride MetroCards, Single Ride Tickets of Unlimited MetroCards.


Pay-Per-Ride MetroCards

  • Deze prepaid kaart is te koop in de metrostations en de meeste kiosken op straat. In de automaat kun je contant, met betaalpas of creditcard betalen.
  • De kaart dient opgeladen te worden met een bedrag tussen $5 en $80
  • Bij het opladen ontvang je op het bedrag boven $5 een bonus tegoed van 5%
  • Één rit kost met een opgeladen kaart $2,50
  • Je kunt met maximaal 4 personen van één kaart gebruik maken.

Single Ride Tickets

  • Single Ride tickets kosten $2.75 per stuk
  • Deze zijn enkel te koop in MetroCard verkoopautomaten in metrostations en dienen contact afgerekend te worden
  • Na aankoop is een Single Ride Ticket 2 uur geldig voor bus en metro. Er is één overstap tussen metro en bus mogelijk

Unlimited MetroCards

TripType
Prijs
Enkele reis   Pay per ride$ 2,757-dagenkaartUnlimited ride $ 30,-30-dagenkaartUnlimited ride $ 112,-


Metrocard New York

De metrocard is voor $1 verkrijgbaar in de automaten die je op ieder metrostation vindt. Let wel op: hoewel de automaten allemaal papiergeld accepteren, beschikken ze apparaten veelal over niet meer dan $6,- wisselgeld. Je kunt ook met je creditcard betalen. Als er om een ZIP-code wordt gevraagd, vul je eenvoudigweg "1111" in. Als je eenmaal een kaart hebt verkregen is het zaak om je reis te plannen voordat je de metropoortjes doorgaat. Er hangen namelijk altijd duidelijk overzichtskaarten van het metronet rondom de automaten. Zoek eenvoudigweg de eindbestemming en de daaraan gekoppelde metrolijnen. Een metrolijn rijdt rechts en gaat ofwel uptown, ofwel downtown. De metrokaart haal je bij het betreden van het spoor door de kaartlezer aan de rechterzijde van de metropoortjes. Haal de kaart er met de gestreepte zijde naar je toe door de lezer, in een beweging van voor naar achter. Oefening baart kunst. Laat je in ieder geval niet gek maken door de altijd haastige New Yorkers.  

Taxi New York
Taxi's in New York zijn volkomen veilig en in overvloed beschikbaar. Nergens in de wereld wordt het straatbeeld zo door de typische gele taxi's bepaald als hier in New York. De taxi is breed geaccepteerd en brengt je bijvoorbeeld voor minder dan 20 dollar van central park naar zuid Manhattan. Gedurende het spitsuur in de morgen en avond ben je echter meer tijd en daarmee geld kwijt. File's zijn dan onvermijdelijk. Houd er verder rekening mee dat ook de taxichauffeurs uitgaan van een fooi variërend van 10 - 15% van het gerekende bedrag. Iedere taxi heeft een lichtje op het dak waarop het nummer vermeld staat. Als deze lamp brandt, is de taxi beschikbaar. Steek eenvoudigweg je hand omhoog om een taxi staande te houden en je zult zien dat de taxi's je maar al te graag van dienst zijn.

Ferry New York
Manhattan wordt geheel omsloten door water waarop enkele ferrydiensten een aansluiting vormen op het openbare vervoer in Manhattan. De ferry's varen over de Hudson rivier vallei en van midtown naar het Yankee stadion in de wijk de Bronx. Een populaire forens gaat van
het New Jersey Transit treinstation in Hoboken naar de zuidelijke Manhattan pier bij het World Financial Center. Voor toeristen is de gratis Staten Island ferry, die vertrekt van de South Ferry Terminal, de meest populaire gezien de schitterende uitzichten over Manhattan en het Vrijheidsbeeld.

Auto huren in New York
Als we je iets kunnen afraden, dan is het wel het huren van een auto in New York. Niet alleen is het huren en voltanken van een auto peperduur, ook zul je de grootste moeite hebben bij het vinden van geschikte parkeerruimte. Mocht je toch een auto willen huren, dan kan dat op alle drie de grote luchthavens van New York