Home exchance



Logeren in andermans huis in plaats van in een duur hotel? Dat kan, ruil je eigen woning met iemand die ook wil ruilen. Een penthouse in New York met uitzicht op central park,een strandhuis in Florida of een chalet in Oostenruik het is allemaal mogelijk.
Wie van woning wil ruilen met andere vakantiegangers, kan terecht bij vier bekende en grote organisaties: HomeLink, Huizenruil, Intervac en Home exchange.Deze websites bieden allemaal de mogelijkheid om op een goede en verantwoorde manier je huis te ruilen.
Om gebruik te maken van deze website’s betaalt u een lidmaatschapsgeld van €50 tot €100 per jaar. Het duurste jaarabonnement rekent de organisatie Home Exhance daar staat dan wel het grootste aanbod tegenover. Op deze website worden ruim 65.000 huizen aangeboden, verspreid over 150 landen.
Lukt het niet om binnen een jaar een vakantiewoning te vinden, dan geven Huizenruil, Home Exchange en Intervac het tweede jaar lidmaatschap gratis. De meeste deelnemers vinden overigens binnen een half jaar tot een jaar een vakantiewoning.
Deze vorm van van overnachten groeit snel en bied veel voordelen met 65.000 huizen in 150 landen.

Naast alle praktische zaken is er ook het gevoel van veiligheid. Je haalt tenslotte een volslagen onbekende in huis. Wat als er spullen worden gestolen door ‘jouw’ logé, of je huis uitgewoond wordt achtergelaten? Volgens de ruilorganisaties is die angst onterecht. Geen horror­verhalen van leeggeroofde woningen of kapot meubilair. “Er valt hooguit eens een lamp of glas kapot”, uit een enquête van Huizenruil blijkt dat meer dan 98 procent vindt dat hun eigen huis uitstekend was verzorgd door hun ruilpartner. Uit cijfers van andere organisaties komt hetzelfde beeld naar voren.
Mocht er toch iets kapotgaan, dan kunt u de schade meestal claimen bij de inboedel- of opstalverzekeraar. Of bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij. En niets let u natuurlijk om uw kostbaarheden in een kluis te leggen of elders te bewaren.
Extra zekerheid biedt de zogeheten ‘code van goed gastheerschap’. Beide partijen ondertekenen het document vóór de ruil. Er staat nog eens vriendelijk in uitgelegd dat de ruilers te gast zijn in elkaars huis en dat ze er naar behoren mee moeten omgaan. Ook voor andere afspraken is ruimte , zoals het ruilen van de auto. Bij de meeste huizenruilen is het ook mogelijk om de auto

 

Gegroet allemaal en happy travels.

Marcel Ruizendaal