Reistips


Algemene tips voordat je op reis gaat
Je paspoort in de heuptas, zwembroek in de koffer, je vluchttijden drie keer gecheckt en je accommodatie is geboekt. Je bent klaar om op vakantie te gaan, of toch niet helemaal.


In deze blog wil ik wat algemene tips met jullie delen die je kunnen helpen bij de voorbereiding op je reis. Voor de een is de voorbereiding voorpret op de reis die komen gaat en voor de ander is het stress en zorgen over wat er allemaal mis kan gaan. Wat neem ik mee, vergeet ik niets, is het daar wel veilig en wat is er eigenlijk te doen? Waar regel ik mijn visum en waarmee kan ik daar betalen. Of je nou een lange reis gaat maken, een steden trip of gaat backpacken een beetje voorbereiding is altijd handig en voorkomt problemen, maar laat ook nog wat aan het toeval over “reizen is leuk” en met wat praktische informatie en tips is het voor iedereen mogelijk om zorgeloos op reis kan te gaan.

 


Paspoort
Kijk tot wanneer je paspoort geldig is “dit klinkt logisch” toch gaat dit nog vaak mis en komt men hier pas op de luchthaven achter, en dit is rijkelijk laat. In veel landen moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je het land in reist. Houd hier rekening mee als je op reis gaat.


Visum
Ook dit gaat nog wel eens mis, een paspoort alleen is voor veel landen niet genoeg en heb je ook nog een visum nodig. Kijk op visumcentrale.nl of je voor het desbetreffende land waar je heen wilt reizen een visum nodig hebt.


Inentingen
Er zijn verschillende inentingen en dit kan per land verschillen. Wil je zeker weten of je voor een bepaald land wel of geen inentingen nodig hebt en zo ja, welke dan? Neem dan contact op met de GGD of je huisarts. Zij kunnen jou hier uitgebreid over informeren. Regel je inentingen 6 tot 8 weken voordat je vertrekt en raadpleeg je zorgverzekering of de inentingen worden vergoed.


Reisverzekering
Een goede reisverzekering op reis is absoluut een voorwaarde om problemen te voorkomen. Het is echt onbegrijpelijk dat sommige reizigers zonder een goede reisverzekering op reis gaan. Wat doe je als je je ticket abrupt moet annuleren,of je raakt je bagage kwijt, of nog erger je raakt onwel in het buitenland of krijgt een ongeluk? De kosten die je dan moet maken lopen vaak in de honderden of duizenden euro’s. Sluit gewoon een goede reisverzekering af om problemen te voorkomen.


Bankpas activeren
Vergeet vooral niet na te gaan of je met je bankpas kunt pinnen in het land waar je heen gaat. Bij een aantal banken kun je alleen binnen Europa pinnen. Mocht je willen pinnen buiten Europa, geef dit dan door aan je bank zodat ze je pas kunnen activeren.


Rijbewijs omzetten in internationaal rijbewijs
Dit is wellicht een minder belangrijk aandachtspunt in dit lijstje, maar wat als je een auto of scooter wil huren en de verhuurder wil per sé een internationaal rijbewijs zien. Voorkom dit en zet je rijbewijs om! Het omzetten van je rijbewijs in een internationaal rijbewijs kun je doen bij de ANWB en is geldig gedurende één jaar.


Doe onderzoek
Hoewel een groot deel van je reis/vakantie moet bestaan uit spontaniteit, betekent dit niet dat je helemaal geen onderzoek vooraf moet doen. Door je in te lezen in de reisgidsen krijg je inspiratie en informatie en dit komt je vakantie zeker ten goede. Zeker als je een rondreis van meerdere dagen, weken of zelfs maanden wilt gaan maken.

 

Laat je woning veilig achter
Niet geheel onbelangrijk hoe laat ik mijn woning achter voor ik op reis ga en hoe voorkom ik onaangename verassingen bij thuiskomst. Geef je huis een bewoonde indruk, laat iemand de brievenbus leegmaken en installeer tijdschakelaars voor het licht, enz. Sluit de toevoer van de warmwaterboiler en het gasfornuis af. Zorg dat de politie op de hoogte is als je langdurig afwezig bent.


Als je terugkomt
Wat leuk is om te doen, zeker als je langer op reis bent geweest ”schrijf je herinneringen op” en doe wat met je gemaakte foto’s. Maak een fotoboek, ga je gemaakte filmpjes bewerken en geniet op deze manier nog langer van je reis/vakantie. De voorpret van een vakantie is leuk, maar de napret is op deze manier minstens net zo leuk.

Gegroet allemaal en happy travels.

Marcel Ruizendaal