Gran Canaria


Gran Canaria

Gran Canaria is een van de populairste vakantiebestemmingen waar Nederlanders in de wintermaanden hun vakantie vieren. Zeker toon er nog corona beperkingen waren en verre reizen niet tot nauwelijks kon. De Canarische Eilanden, die bij Spanje horen liggen een stuk Zuidelijker dan Spanje, vlakbij de Sahara ter hoogte van het Afrikaanse vasteland. Daarom is de temperatuur het hele jaar zeer aangenaam. 

 

Dunas de Maspalomas

In het Zuiden van het eiland bij de bekende badplaatsen liggen deze bijzondere zandduinen van Maspalomas. Het is een beschermd natuurgebied van 400 hectare waar het lijkt of je in de woestijn bent. Sommige duinen zijn wel 20 meter hoog en bieden een prachtig uitzicht over de Zuidkust van Gran Canaria.  De zandduinen hebben een prachtige gouden kleur en zijn ook een populaire plek om naar de zonsondergang te kijken. 

 

De hoofdstad Las Palmas

De hoofdstad van Gran Canaria, Las Palmas, ligt in het Noorden van het eiland. Wij vonden het een leuke stad om te bezoeken. Er is een oud en nieuw gedeelte, de wijk Vequeta behoort tot het oude gedeelte en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier vind je oude gebouwen, smalle straatjes, leuke kerkjes en kleurrijke boetiekjes. Vooral Plaza del Rosario en Plaza de Santa Ana zijn erg leuk. Als je interesse hebt in de geschiedenis mag een bezoek aan het huis van Columbus niet ontbreken (Casa de Colón). In het nieuwe gedeelte is de winkelstraat ‘Calle Triana’ waar je prima kunt shoppen.

Je kunt de hoofdstad vanaf het zuiden makkelijk met de bus bezoeken, de verbindingen zijn goed en betaalbaar.

 

Puerto de Mogán

Puerto Mogán wordt vaak de mooiste plek van Gran Canaria genoemd. Deze kleurrijke badplaats wordt ook wel ‘Klein Venetië’ genoemd. Het is een traditioneel vissersdorpje met een oud centrum met smalle straatjes, grachten en bruggen wat een romantische sfeer met zich mee brengt. Vlakbij de jachthaven vind je veel leuke barretjes en restaurants vanwaar je de vissers “die nog steeds met de traditionele vissersboten het water op gaan” goed kan bekijken. Het dorpje staat ook bekend om de karakteristieke witte huisjes met zijn kleurrijke accenten. Er is ook een nieuw gedeelte met leuke winkels, een strand en een mooie boulevard. Op vrijdag is er een grote markt die ook absoluut een bezoek meer dan waard is. Puerto Mogán wordt vaak de mooiste plek van Gran Canaria genoemd!

 

Maak een dolfijnentocht in Puerto Rico

Tussen Maspalomas en Puerto de Mogán ligt de badplaats Puerto Rico. Deze badplaats is het vertrekpunt voor vele mooie boottocht om dolfijnen te spotten. Het gebied bevat de grootste populatie dolfijnen in Europa. De kans is dus best groot dat je ze ziet! 

 

Firgas

Firgas is een klein plaatsje, op 20 minuutjes rijden van de hoofdstad Las Palmas en is gelegen op 465 meter hoogte. De weg naar dit bergdorpje brengt je langs mooie natuur en talloze bananenplantages. Het oude centrum van de stad is cultureel erfgoed. Het dorpje staat vooral bekend om de productie van mineraalwater Agua de minerales de Firgas. Dit mineraalwater wordt op Gran Canaria overal verspreid, net zoals op de omringende eilanden. De oude koningsweg in het centrum is leuk om te bezoeken. Ook Firgas’ Casa de la Cultura waar zowel het stadhuis als de kerk San Roque staan is leuk om te zien. Vanaf het plein achter de kerk heb je een mooi uitzicht en kun je andere eilanden zien liggen!

 

Teror 

Teror is een klassiek bedevaart dorp met een mooie kerk waar een heel oud Maria beeld staat. Het dorp zelf is zeer pittoresk met mooie huisjes met houten balkons. Je vindt er ook nog veel ambachten zoals keramiek en houtsnijwerk. Vooral Calle Real de la Plaza is erg bekend vanwege de gekleurde huisjes. Op de zondagen is er een grote markt.

 

Roque Nublo

In het midden van het eiland ligt op 1813 meter hoogte een 67 meter hoge rots “de Roque Nublo”. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Gran Canaria en absoluut een must om te bezoeken. Je hebt hier een prachtig panoramisch uitzicht over de bergen en valleien in de regio. Bij goed helder weer kun je zelfs Tenerife zien liggen. Je kunt de rots makkelijk met een huurauto bezoeken, er is een ruime parkeerplaats. Vanaf daar wandel je nog zo een 30 minuten naar de top. Je kunt een bezoek aan Roque Nublo heel goed combineren met een bezoek aan Pico de las Nieves. 

 

Pico de las Nieves

In het midden van het eiland ligt het hoogste punt van Gran Canaria Pico de las Nieves. Pico de las Nieves is een berg van 1949 meter hoog. Je kunt met je huurauto helemaal naar de top rijden waar je een prachtig uitzichtpunt hebt over Gran Canaria. De weg ernaartoe is ook al een avontuur en bied  prachtige uitzichten. 

 

 TIP

Huur een auto en verken het eiland

Een leuke manier om Gran Canaria te ontdekken is met een huurauto. Op deze manier kun je op je eigen tempo de leuke plekken van het eiland ontdekken. Je kunt op je eigen tempo alle mooie plekjes ontdekken. 

 

Marcel Ruizendaal