Rondreis nieuw zeeland


Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden (Noordereiland en Zuidereiland) en Auckland ligt in het noorden van het Noordereiland. Hier beginnen wij onze rondreis door Nieuw-Zeeland Het is een prachtig land met maar vier miljoen inwoners; men heeft hier dus nog de ruimte, je vindt hier dan ook alles, prachtige stranden, overweldigende natuur, bijzondere cultuur van de Maori’s (de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland), thermale zone's met geisers en ook nog gletsjers in tropische regen wouden. Kortom, een walhalla voor de backpacker. Auckland is geen bijzondere stad maar wel een prima plek om te acclimatiseren (twaalf uur tijdverschil is tenslotte niet, hoewel de kinderen daar verbazingwekkend genoeg geen moeite mee schijnen te hebben). We kopen een discovery dagpas waarmee je de gehele omgeving van Auckland kan en mag bereizen, zowel per ferry als bus. Deze dagpas is een absolute aanrader. De twee leukste bezienswaardigheden zijn het Auckland Museum (ook met kinderen goed te doen, want rondjes rennen om een totempaal is altijd leuk) en met de ferry naar Devonport (schiereiland voor de haven van Auckland) waar een leuke speelplaats is en de kinderen veel lol hebben. En voor de shopaholics zijn er veel authentieke winkeltjes! Maar na drie dagen Auckland begint het te kriebelen, we willen de horizon achterna en Nieuw-Zeeland ontdekken. We hebben voor achttien dagen een auto gehuurd, negen dagen Noordereiland en negen dagen Zuidereiland. Saillant detail: we hebben een autostoel (voor Noah) de halve aardbol overgesleept en we zijn nog geen vijf minuten binnen bij het autoverhuurbedrijf, of zij hebben hem al doorverhuurd aan andere toeristen en die zijn intussen al met de noorderzon vertrokken. Weg autostoel. Via de Coromondel (bekend van de prachtige baaien en de goudgele stranden) reizen we in amper twee uur naar Rotorua in het midden van het Noordereiland, waar je je in een sciencefiction film waant. Overal komen ‘gassen’ uit de grond en ‘bubbelen’ de meren en stinkt het naar rotte eieren (zwavel); je bevindt je dan ook in een thermale zone. Zoals wij een leuk bloemenperkje in onze achtertuin hebben, heeft de inwoner van Rotorua een dampende geiser in zijn achtertuin en een ‘natuurlijke’ jacuzzi. Je kunt naar diverse thermale parken, maar de absolute aanrader is Wai-O-Tapu (uit Maori vertaald: heilige wateren). Elke dag is om 10.15 uur de Lady Knox geiser actief en spuit maar liefst twintig meter de lucht in - natuurlijk zijn wij daarbij (met nog duizend anderen). Ik geef toe, wel wat toeristisch maar niet minder mooi! Daarna maken we een wandeling langs bubbelende modderpoelen, thermale meren met de meest fantastische kleuren (gevormd door mengsel zwavel, gassen en temperatuur) en stomende kraters. 

 

Na Rotorua reizen we door naar Taupo, waar je de mooiste trackings (wandelroutes) door het Tongariro National Park kunt maken. Vanwege de kinderen maken we maar drie trackings van een uur, maar het is absoluut de moeite waard! Leuk detail: hier is ook een gedeelte van de filmtrilogie Lord of the Rings opgenomen. Om naar het Zuidereiland door te reizen nemen we de ferry vanuit Wellington (hoofdstad van Nieuw-Zeeland) naar Picton. We leveren de huurauto in bij de ferry in Wellington en in Picton staat onze volgende huurauto klaar (op deze manier besparen wij de kosten van de overtocht voor een auto). De ferry gaat dwars door de fjorden van de Marlborough Sound en is een belevenis op zich! In Picton halen we onze volgende huurauto open wat denk je: welke autostoel kregen we aangeboden om te huren? Jawel, onze eigen autostoel die in Auckland aan andere toeristen was meegegeven en die met de noorderzon waren vertrokken. Weet je nog? Langs de wijngaarden van Renwick rijden we door naar Nelson, waar je excursies kan maken naar het prachtige Abel Tasman National Park. Dit park staat bekend om zijn mooie baaien en ‘bounty’ stranden. Helaas is het alleen te voet of per (kleine) boot te bereiken en moeten wij het vanwege de kinderen dit keer overslaan. Acht jaar geleden hebben we dit nationale park wel bezocht en het is een absolute aanrader. We reizen langs de westkust verder en lunchen bij de Pancake Rocks van Punakaiki . En inderdaad, de rotsformaties lijken net een stapel pannenkoeken; je vindt hier tevens diverse zeehondenkolonies zoals bij Cape Foulwind. Dan gaan we door naar de gletsjers van Frans Josef en Fox. Deze gletsjers zijn bijzonder omdat ze uitmonden in een tropisch regenwoud, oftewel sneeuw in de tropen. Dit is absoluut één van de highlights van Nieuw-Zeeland! Leuk voor de kinderen, want ze hebben hier een sneeuwpop gemaakt (met de hulp van paps). Via de Buller Gorge (kloof) gaan we naar het merengebied van Nieuw-Zeeland. Prachtige azuurblauwe meren met de weerspiegeling van de bergen op de achtergrond. Hier blijven we enkele dagen om vervolgens door te reizen naar Queenstown en Milford Sound. Queenstown is vooral bekend geworden vanwege het bungeejumpen en andere extreme sporten. Sta niet raar te kijken als mensen van een brug afspringen (men zit meestal met een touw om de enkels vast aan deze brug) of  dat mensen vanaf een berg je voorbij stuiteren in een grote skippy bal. Hier allemaal heel ‘normaal’!

Noah wilde wel zo’n skippybal proberen, wij hebben maar een iets kleinere bal gekocht waar hij tegenaan ken trappen. Milford Sound is vooral bekend vanwege de prachtige natuur; de weg ernaartoe is net alsof je door een sprookje rijdt. Overal prachtige watervallen en volop gelegenheid voor de kinderen om te spartelen in het water. Ook de bekende Kea oftewel bergpapegaai ontbreekt hier niet en als je niet oplet, vreet deze al het rubber van je auto. Of nog erger... de appel die je net aan het eten bent. Brutale kleine rakkers...

De eerste maand van onze reis zit er nu op en al met al kunnen we zeggen dat het ons goed bevalt. Onze kinderen genieten enorm, ze spelen en zwemmen aan de vele stranden, spartelen in de sneeuw en maken vriendjes en vriendinnetjes. Kortom, ook voor hen is het een leuke ervaring! Wat ons wel opvalt: men vindt het leuk dat je met baby’s / kinderen reist en verwelkomt je hartelijk in het hostel, hotel of motel of men vindt het niks en weigert je. Wees hierop voorbereid, want sommige mensen vinden baby’s / kinderen al snel vervelend!