Interview met de backpackerfamily 


 


Spakenburgse backpackerfamily heeft al ruim 65 landen bezocht

Een jong, dynamisch en reislustig gezin. In zijn reislust heeft Marcel Ruizendaal met zijn vrouw en kinderen al meer dan 65 landen bereisd waarbij geen middel onbenut is gebleven. ,,We hebben gereisd in auto's, boten, treinen, vliegtuigen, op de fiets, in taxi's en tuk tuks. Overnacht in hotels, huizen, hostels, campings, campers, tenten - die niet altijd bleven staan - en in de slaapcoupés van de treinen terwijl ze door de nacht heen reden. We hebben genoten en genieten nog steeds, zijn bestolen en opgelicht en hebben vrienden gemaakt.'' Reizen kan op vele manieren ervoer de familie Ruizendaal. ,,Het kan luxe, primitief, duur, goedkoop en het kan ook gratis.''

 

Jan Muijs

De backpackerfamily bestaat uit Marcel, Angelien, Noah en Mirthe. Zij stellen zich als volgt voor:
,,Marcel, globetrotter, justitiemedewerker, ondernemer en kunstenaar.
Angelien, globetrotter, werkend voor de KLM en parttime schrijfster.
Noah, globetrotter, voetballer in spe of piloot.
Mirthe, globetrotter, wil stewardess worden en kunstenaar, net als haar vader.
Je kunt onze avonturen volgen op www.thebackpackerfamily.nl. Deze site staat ook vol met handige tips & tricks over alle bestemmingen die wij hebben bereisd en backpacken in het algemeen.''
Omdat zij op reis waren - natuurlijk! - duurde het enige tijd om tot een afspraak te komen. Maar nu de scholen weer zijn begonnen en het 'normale' leven weer op gang is gekomen, is er meer tijd om op een aantal vragen in te gaan. Marcel neemt deze taak op zich. Iets wat hem gemakkelijk afgaat want het gaat tenslotte om zijn grote hobby.


Waarom zijn jullie gaan backpacken?
Onze eerste reis was een rondreis door Israël, ik met een rugzak en Angelien met twee koffers (één grote voor de kleding en een wat kleinere koffer voor haar schoenen). We hadden niets geboekt, behalve de vliegtickets naar Tel Aviv. In die twee weken kwamen we in aanraking met het backpacken en het reizen in hostels en de vrijheid die deze manier van reizen gaf. Nu draait het backpacken en deze manier van reizen voor ons voornamelijk om vrijheid, het ontmoeten van nieuwe mensen en avonturen beleven met het gezin. Als we op reis gaan, is het een heerlijk gevoel om zonder al te veel plannen met je rugzak op stap te gaan. Ter plekke bepaal je per dag waar je heen wilt gaan en wat je wilt doen. Het veelzijdige continent Azië en Australië zijn voor ons de ideale backpackbestemmingen. Er is ontzettend veel te zien en te beleven. Deze twee continenten zijn voor iedereen goed te bereizen en bieden voor iedereen wat wils.


Sinds wanneer backpacken jullie?
We backpacken en reizen al vanaf 1992 en zoals al aangegeven was onze eerste reis twee weken naar Israël, gevolgd door een rondreis door Europa met een camper. De eerste lange reis als backpacker was een rondreis van twee maanden door Indonesië. En deze manier van reizen is niet meer gestopt, ook niet toen we kinderen kregen. We hebben in die bijna 25 jaar meer dan 65 landen bezocht, verspreid over alle continenten.


Aan de hand waarvan wordt de bestemming bepaald?
We proberen altijd te zoeken naar de afwisseling, de ene keer wat meer strand en relax en de volgende keer wat meer cultuur of stad. En ik moet zeggen dat de kinderen tegenwoordig ook een grote stem hebben in de vraag: waar gaat de volgende reis naartoe?


Reizen kost geld. Hoe bekostigen jullie je reizen?
Reizen kost zeker geld, en wij hebben het geluk dat Angelien als stewardess bij de KLM werkt. Dit stelt ons in staat goedkoper te vliegen. Verder zijn er nog vele manieren om reizen betaalbaar te maken. Je ziet in de maatschappij waarin wij leven dat mensen steeds meer spullen en eigendommen met elkaar gaan delen. Zo ook bij het reizen. Denk hierbij aan huizenruil, couchsurfing, autoruil of zelfs het ruilen van boten. Verder zijn social media via onder andere internet prima middelen om kosten te besparen. Veel reizigers posten handige tips over dingen die je gratis of goedkoper kan doen.


Welke bestemming staat op één?
Het is moeilijk een nummer één bestemming te kiezen uit al dat moois wat we hebben gezien. Als het om natuur gaat, kiezen wij voor Nieuw Zeeland. Als stad zijn er twee nummers één: Sydney en New York, maar de overalfavoriet is Australië. Wij hebben Australië voor de eerste keer in 1998 bezocht en waren meteen verliefd op het land. En die liefde is altijd gebleven. Afgelopen januari hebben we Australië voor de vijftiende keer bezocht.


Welke bestemming viel erg tegen?
Tegen? Eigenlijk geen een. Elke reis is een avontuur en een ontdekking van nieuwe dingen.
Al moet ik zeggen na drie weken in India te hebben rondgereisd, we blij waren dat we naar huis gingen. Misschien had het ook te maken met het feit dat we van de drie weken er twee ziek zijn geweest.
Zijn jullie wel eens in gevaar geweest?
We hebben een aardbeving in Guatemala meegemaakt, we zijn beroofd in Thailand, verdwaald tijdens een tracking in Tasmania en ziek geweest in India. Het antwoord is dus ja. Reizen is niet zonder risico. Maar als je ervan bewust bent dat je in een ander land bent, logisch nadenkt en het gevaar niet opzoekt, dan is de kans op narigheid klein. Een goede voorbereiding en een goede reisverzekering helpen hierbij.


Bezoeken jullie ook kerkdiensten?
Ja. In het buitenland bezoeken we ook wel eens een kerkdienst. Puur uit nieuwsgierigheid om te kijken hoe men een dienst in een ander land beleefd. Zo zijn de kerkdiensten in de donkere gemeenschappen van de USA zeer uitbundig met veel zang en dans en in Engeland zeer ingetogen. Het is leuk te zien hoe mensen in verschillende landen hun geloof beleven.


Wat missen mensen die niet aan backpacken doen?
Ik weet niet of ze wat missen, niet iedereen is geschikt om te backpacken. Als je wilt uitrusten van een jaar hard werken, of gewoon niet op zoek bent naar nieuwe impulsen en avonturen is twee of drie weken relaxen in een badplaats of op een camping prima. Ben je wel op zoek naar nieuwe avonturen en wil je landen en andere culturen ontdekken, dan is backpacken de manier om dat te doen.


Wat is het belangrijkste om rekening mee te houden bij het backpacken?
Wees je bewust dat je in een ander land bent en met andere gewoontes te maken krijgt; wat hier vanzelfsprekend is, geldt zeker niet voor alle landen.
En bereid je goed voor voordat je op reis gaat. Een belangrijke tip hierbij is: kijk of je in het goede reisseizoen naar het land van je keus reist. Als het hier zomer is, kan het ergens anders winter zijn of je zit midden in het regenseizoen. Het verbaast mij wel eens hoeveel mensen dit nog overkomt. Zonde van je geld toch?


Hoe staan jullie tegenover eigen dorp en eigen land?
Het mooie van het vele reizen is het terugkomen in Nederland en ons mooie dorp. Na de vele reizen die we hebben gemaakt, kunnen wij wel zeggen dat het leven in Nederland en met name in Bunschoten-Spakenburg helemaal niet zo slecht is. Sterker nog, wij hebben het hier fantastisch!