Buenos Aires


Buenos Aires

Bunschoten Spakenburg was even landelijk nieuws toen koning Willem Alexander en koningin Maxima ons prachtige dorp bezochten. Vorig jaar hebben wij Buenos Aires bezocht de stad waar Maxima opgroeide. Buenos Aires is een levendige en bruisende stad en een van de grootste steden van Zuid-Amerika. Buenos Aires is ook een romantische stad en word daarom ook wel het Parijs van Zuid Amerika genoemd waar men s’avonds graag samen komt om een drankje te drinken, muziek te maken of de tango dansen.

Wij hadden 1 week om deze prachtige stad te ontdekken en die week hebben wij dan ook goed benut. Koningin Maxima groeide op in de wijk Barrio Norte en woonde daar in een bescheiden appartement met haar familie. Het is een van de betere wijken van Buenos Aires en ligt naast de bekende wijk Recoleta. Een van de top attracties van de wijk Recoleta is de begraafplaats. Het is moeilijk voor te stellen als je er niet bent geweest, maar de Cementerio de la Recoleta zoals deze begraafplaats heet lijkt een compleet dorp met straatjes en woningen. Alleen de allerrijksten van Buenos Aires kunnen het zich veroorloven om hier een graf te kopen. Op deze begraafplaats liggen dan ook veel bekende Argentijnen met als bekendste Evita Peron. De entree is gratis, maar een gids kan handig zijn om niet uren te hoeven zoeken naar de belangrijkste graven.

De wijk Recoleta heeft nog veel meer te bieden en staat ook bekend om haar prachtige groene stukken. Plaza Francia is hier een mooi voorbeeld van, een prachtig stuk groen in de drukte van Buenos Aires.

 

Een van de kleurrijkste wijken van Buenos Aires is La Boca, cultuur, muziek en de beroemde Tango komen hier volledig samen. De huizen hier zijn in felle kleuren geschilderd om de dagelijkse problemen en armoede te vergeten en veel van de verhalen word door middel van de straatkunst, op de muren van de huizen verteld. In La Boca vind je talloze restaurantjes, waar de tango live wordt gedanst. Vanaf La Boca loop je in 10 minuten naar het stadion van Boca Juniors een andere top attractie van Buenos Aires. In dit beroemde stadion Bonbonera genaamd “de snoeptrommel” voetbalde Maradonna.
Wedstrijden van Boca Juniors zijn een waar spektakel en geven een hele nieuwe blik op het voetbal.

San Telmo is de oudste wijk van Buenos Aires waar de Tango centraal staat. Op verschillende plekken kun je hier deze dans leren. Overal in deze wijk vind je straatartiesten die de tango dansen op de geplaveide oude pleinen en straten. Tevens zijn er een aantal interessante musea en galeries te vinden met opmerkelijke kunst.


We hebben ook het plein Plaza de Mayo bezocht, dit plein is vooral bekend van de dwaze moeders. Hebe Bonafini was in 1976 een van de oprichters van deze dwaze moeders die elke donderdag nog demonstreren tegen de vele verdwijningen tijdens het regime van Jorge Videla.

Voor wie van fietsen houd, elke maand komen duizenden fietsers op de eerste zondag van de maand samen om met z’n allen door de straten van Buenos Aires te rijden. Niemand weet precies waar de tour heengaat en elke keer is het weer anders maar gezellig is het altijd. Je kunt gratis deelnemen en de gemiddelde afstand die gefietst wordt is zo’n 20 km.


Tip: Blijf alleen op de gebaande paden in La Boca Buenos Aires. Daarbuiten is niks te zien en het is er ook nog eens onveilig. Blijf in de buurt van andere mensen.

Gegroet allemaal en happy travels

Marcel Ruizendaal