Dubai


Dubai is één van de emiraten van het land Verenigde Arabische Emiraten. Het handelsknooppunt aan de Perzische Golf staat tegenwoordig vooral bekend als luxe vakantiebestemming. De bouw van honderden hotels en een aantal zeer indrukwekkende projecten zoals Burj Khalifa, de Palmeilanden en de Dubai Marina zijn enkele van de vele signalen dat Dubai wat betreft inkomsten nu vooral inzet op het toerisme. Wie naar Dubai reist zal overweldigd worden door de enorme rijkdom waar je op veel plekken mee geconfronteerd wordt. Indrukwekkend is de manier waarop men in staat is geweest om binnen een warm woestijnklimaat met zeer hete zomers een surrealistische oase te creëren die veel mensen weet te prikkelen.

Burj Khalifa

Het hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa, is met een totale hoogte van 828 meter zeer nadrukkelijk aanwezig in Dubai. De toren is geïnspireerd op woestijnbloem Hymenocallis. Burj Khalifa ligt bij de Dubai Mall, ‘s werelds grootste winkelcentrum. Bezoekers kunnen op drie manieren genieten van het uitzicht vanaf de toren. De meest gebruikte en goedkoopste manier is om met de snelste passagierslift ter wereld naar het observatieplatform “At the Top” te gaan. Voor drukke tijdstippen zoals rond zonsondergang is reserveren aan te raden. Een andere manier om van het overweldigende uitzicht te genieten is vanaf restaurant At.mosphere. Voor dit restaurant dat op de 122e verdieping ligt (twee verdiepingen lager dan het bezoekersdek) geldt dat er een minimum te besteden bedrag van AED. 300 per persoon geldt en dat kinderen onder de zes jaar niet toegelaten worden.

 

Desert Safari

De leukste manier om de woestijn te ontdekken is door middel van een zogenaamde desert safari. Met vierwielaangedreven auto’s trek je de woestijn in, vaak vooraf gegaan door de mogelijkheid om quad te rijden of op een kameel te rijden. Tijdens de desert safari scheurt de chauffeur over de woestijnduinen. Dit is een sensationele ervaring die je niet snel zult vergeten. Als je de avondsafari doet dan wordt er normaal gesproken ook nog naar de zonsondergang gekeken (prachtig). Aansluitend vind er meestal een diner in een woestijnkamp plaats waarbij er een buikdanseres optreedt en er waterpijp gerookt kan worden.

 

Dubai Mall

Met meer dan 1200 winkels, ruim veertienduizend parkeerplaatsen en ruim een half miljoen vierkante meter winkeloppervlakte is de Dubai Mall het allergrootste overdekte winkelcentrum ter wereld. Naast een hoeveelheid winkels waar een gemiddelde shopaholic alleen maar van kan dromen biedt het complex verder een grote indoor ijsbaan, een bioscoopcomplex met 22 zalen en een indoor aquarium dat het grootste ter wereld is. Het winkelcentrum dat ruim voorzien is van horecagelegenheden loopt buiten via een brug langs de Dubai Fountain (‘s werelds grootste fonteinshow) naar Souk al Bahar, een kleiner winkelcentrum dat helemaal in Arabische sferen opgezet is.

   

Deira

De wijk Deira wordt over het algemeen gezien als het centrum, hoewel door de opkomst van diverse grote projecten zoals Financial District, Media City, Dubai Marina en Festival City er eigenlijk geen sprake meer is van één centrum in Dubai. Deira is duidelijk een wat oudere wijk, waardoor het authentieker overkomt dan de nieuwe gedeeltes van Dubai. Bezienswaardigheden in Deira zijn de Gold Souk, waar tientallen juweliers indrukwekkende gouden sieraden verkopen, de Spice Souk, waar de geur van oriëntaalse kruiden en specerijen je tegemoet komen en de Dubai Creek met de tradionele boten (dhows) en Port Saeed, een echte handelshaven langs de creek.

   

The Walk

Langs het strand in de wijk Dubai Marina ligt een boulevard die de naam The Walk heeft gekregen. Hier wandel je langs tientallen terrassen van restaurants terwijl op de straat naast je de dure bolides langzaam cruisen om gezien te worden. Voor autoliefhebbers is het dan ook smullen geblazen als je de vele dure sportauto’s en limousines voorbij ziet schrijden. Wie niet van auto’s houdt kan zich prima vermaken in de uitstekende restaurants op langs The Walk. Er is een uitstekende mix van diverse internationale keukens vertegenwoordigd.

   

Dubai Museum

Het oudste gebouw van Dubai doet tegenwoordig dienst als museum waarin de ontwikkeling van Dubai centraal staat. In het Dubai Museum zie je hoe men vroeger leefde, woonde en werkte in Dubai. Recente ontwikkelingen zoals de Palmeilanden en Burj Al Arab worden ook getoond in dit museum dat in het drukke stadsdeel Bur Dubai staat.

   

Souk Madinat

Binnen het complex waar de superdeluxe hotels Al Qasr en Mina A’Salam zich bevinden staat een voor iedereen toegankelijk winkelcentrum dat in authentieke Dubai stijl opgezet is. Windtorens, waterwegen en lokale producten slaan hier de klok. Tegen betaling kun je een rondvaart maken op een traditionele abra. Wie wil lunchen of dineren met een prachtig uitzicht die moet op het houten terras van Meat & Co eten. Je kijkt dan uit op Burj Al Arab, het zelfbenoemde zevensterrenhotel in de vorm van een zeilschip.

   

Aquaventure & Atlantis The Palm

Het sprookjesachtige Atlantis Hotel die helemaal aan het einde van Palm Jumeirah staat is een bezienswaardigheid op zich. Als niet-gast kun je slechts een beperkt deel van het hotel vrij bezoeken, maar dan nog is het de moeite waard om dit te doen. Naast het Atlantis hotel ligt Aquaventure, een mooi opgezet waterpark die ook zeer geschikt is voor gezinnen met (jonge) kinderen. vanaf het privéstrand heb je een fraai uitzicht op de villa’s die op het Palmeiland staan. Wie wil die kan in het bij het complex behorende Dolphin Bay zwemmen met dolfijnen, uiteraard tegen betaling.

 

Winkelen

Shop till you drop! Dat is Dubai ten voeten uit. Het ene winkelcentrum is nog indrukwekkender dan het andere. Grote shopping malls zijn de eerder genoemde Dubai Mall, de Mall of the Emirates en Festival City. Compacter maar zeker interessant vanwege de meer middleclass merken is Deira City Center, vlak bij luchthaven Dubai International. Als je op zoek bent naar de grote modemerken dan kun je ze in Dubai bijna niet mis lopen. Topmerken zoals Cartier, Gucci en Louis Vuitton hebben in vrijwel ieder belangrijk winkelcentrum wel een vestiging. Voor de koopjes moet je winkelcentra vermijden en de lokale winkeltjes in de straten opzoeken. Daar kun je nog onderhandelen over de prijzen die in de regel al lager liggen dan in de luxere winkelcentra.

 

Uitzicht

Vanaf de hoogste toren Burj Khalifa heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over Dubai. Er zijn echter meer plekjes in Dubai die een speciaal uitzicht bieden. Wat te denken van het panoramarestaurant van Burj Al Arab. Populair onder expats is om bezoekers hier mee naartoe te nemen voor de exclusieve High Tea die hier dagelijks geserveerd wordt. Een ander plekje met een fantastisch uitzicht bij zonsondergang is het dakterras van het Hilton Creek hotel. Langs het zwembad heb je dan een niet te evenaren uitzicht over de Dubai Creek en in de verte het Financial District met Burj Khalifa die fier boven alle gebouwen uitsteekt.