De Chinese muur

CHINESE MUUR

De Chinese Muur, die ook wel de Grote Muur of de Muur van 10.000 li (een Chinese afstandsmaat) wordt genoemd, is een verdedigingsmuur van ongeveer 6200 kilometer lang.

 

BESCHRIJVING VAN DE CHINESE MUUR IN CHINA

De muur staat in het noorden van China en leidt van een groot herbouwd fort 300 kilometer ten oosten van Peking tot aan het plaatsje Lop Nur in de regio Sinkiang. Volgens sommige berekeningen is het materiaal dat gebruikt is voor de muur, genoeg om een kleine muur van twee en een halve meter hoog en 1 meter dik, te bouwen rondom de evenaar.


GESCHIEDENIS VAN DE CHINESE MUUR IN CHINA

Met de bouw werd rond het jaar 200 voor onze jaartelling begonnen in opdracht van de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi, die China heeft verenigd na een periode van onderlinge strijd. De eerste muren waren gemaakt van leem en klei. Pas later werden de veel stevigere bakstenen uitgevonden en gebruikt, zodat ook uitkijktorens op de muur konden worden gebouwd.

 

De Chinese Muur dichtbij Beijing

Je kunt de chinese muur op verschillende plaatsen beklimmen en de muur vervolgens zo ver als je wilt vervolgen. Een van de plaatsen waar je een wandeling over de 3-6 meter brede muur kunt starten is Mutianyu, in het Huairou district in Beijing (ongeveer 70 kilometer vanaf hartje Beijing). Dit is tevens een van de meest populaire plekken om de Chinese Muur te bezichtigen.

Doordat het dichtbij Beijing ligt is het zeer makkelijk en laagdrempelig te bereiken. Hierdoor is het er vaak vrij druk en ook erg toeristisch. Overal kom je verkopers tegen die je proberen te overtuigen een souvenir of T-shirt bij hen te kopen. Let er altijd op dat je hier ook minder eerlijke verkopers hebt die met een wisseltruc proberen geld afhandig te maken. Zorg ervoor dat je altijd gepast betaalt om dit te voorkomen.

Je kunt bij Mutianyu naar boven lopen over de ruim 1800 treden, maar voor de mensen die het zich wat makkelijker willen maken kun je ook de kabelbaan - the no 1 Great Wall Cable Car - nemen (45 Yuan enkele reis). Deze is modern en brengt je snel boven alwaar je je tocht over de muur bij station nummer 14 kunt beginnen. Bij andere locaties waar je de muur kunt bezichtigen heb je vaak ook kabelbanen. Als je wel naar beneden wilt teruglopen, kun je zuidwaarts lopen, dat is rechts wanneer je boven op de muur aankomt en dan bij station nummer 10 (noordpassage), 8 of 6 (zuidpassage) terug naar beneden gaan. Dit gedeelte van de Muur is opgeknapt en goed te lopen.

Naast Mutianyu zijn er in de omgeving van Beijing nog enkele andere populaire plekken om de Chinese Muur te bezoeken; Badaling, Huanghuacheng, Juyongguan, Simatai, Jiankou en Jinshanling. Al deze plekken hebben dezelfde overeenkomsten; het is er doorgaans druk met vooral lokale Chinese toeristen. Badaling ligt het dichtst bij Beijing en is altijd het drukst. China heeft afgelopen jaren een flinke welvaartsstijging meegemaakt en de bevolking zelf is nu eindelijk in staat hun eigen land te verkennen. Als Nederlandse toerist zul je echter wel vaker de enorme Chinese hectiek en drukte meemaken.

 

Minder druk verder weg

Er zijn ook diverse plekken waar je de Chinese muur kunt bezoeken zonder de enorme toeristische drukte. Dit heeft echter vaak als nadeel dat je er flink voor moet reizen en dat het uiteindelijk niet zozeer een mooier deel van de muur betreft. Het zal er in veel gevallen wel veel rustiger zijn en sommige reizigers ervaren een attractie dan op een prettige wijze. Je kunt bij de toeristische delen overigens ook wel de rust opzoeken door simpelweg wat verder door te lopen. De meeste toeristen komen vaak niet verder dan de eerste paar heuvels (Chinese toeristen houden doorgaans niet zo van wandelen/lopen) waardoor het verderop vaak al snel veel rustiger is.

 

Reizen naar de Chinese Muur

De muur bij Badaling is in ongeveer een uur bereikbaar. Reis je niet georganiseerd, dan kun je zelf een taxi of bus vanaf Beijing pakken. Je kunt ook een dagtour in je hotel regelen, vaak zul je dan naar Badaling gaan, in combinatie met een bezoek aan de Ming Graven. Badaling is ook per trein bereikbaar; een leuke manier wanneer je de toeristische tours wilt vermijden. Ga eerst naar het Beijing North station en koop daar ter plekke (let op; in de weekenden kan het druk zijn) voor een paar Yuan een retourtje naar Badaling Station. Vanaf het station is het een paar honderd meter lopen naar de ingang van dit deel van de Chinese Muur. De treinreis duurt iets meer dan een uur.

Mutianyu ligt wat verder van Beijing vandaan (zo'n 70km) en is in ongeveer 1,5/2,5 uur bereikbaar. Ook hier kun je een dagelijkse bus naartoe nemen, hoewel de taxi makkelijker is.

Wanneer je naar de verder weg gelegen delen van de muur reist, moet je rekening houden met een aantal uur reistijd. Vaak ben je aangewezen op de taxi of een georganiseerde busreis.