Wat te doen op Mauritius


Stranden

De kustlijn van het eiland Mauritius heeft een schat aan mooie stranden te bieden. Het azuurblauwe water steekt bijzonder fraai af tegen het haast glinsterende strand, zoals je die alleen in Mauritius kunt ervaren. Met name in het noorden, oosten en westen vind je stranden waar je behalve zonnebaden ook prima kunt snorkelen. In het zuiden is het hier een stuk minder geschikt voor. De mooiste stranden van Mauritius zijn volgens de kenners Blue Bay, Belle Mare, Grand Baie, Trou aux Biches, Pereybere, Tamarin en Flic en Flac.

   

Cascades

In de bosrijke omgeving van Les 7 Cascades kun je overvallen worden door schoonheid. De natuur is hier fenomenaal te noemen. Het gebied wat uitstekend geschikt is voor lange of minder lange wandelingen, brengt je langs watervallen, grillige rotspartijen, stromende rivieren en indrukwekkende uitzichtpunten. Met name het uitzicht vanaf ‘Bout du Monde’ is uitzonderlijk te noemen. Vergeet ook zeker niet de Tamarind Falls te bezoeken.

 

Ganga Talao

Het krater meer Ganga Talao ligt te midden in een prachtig landschap met groene heuvels en een bosrijke omgeving. Aan het Ganga Talao meer bevinden zich meerdere Hindoeïstische tempels, waardoor dit gebied gezien wordt als meest heilige hindoestaanse plek van Mauritius. Hierdoor worden er jaarlijks vele pelgrims ontvangen die te voet deze heilige plek proberen te bereiken. In de nabije omgeving van Ganga Talao staat een drieëndertig meter hoog standbeeld van de god Shiva. Het meer staat ook wel bekend als Grand Bassin. 

   

Trou aux Cerfs

De slapende vulkaan Trou aux Cerfs heeft een krater die diagonaal zo’n driehonderdvijftig meter telt. De vulkaankrater is te vinden bij de stad Curepipe, een plaats die omstreeks 1860 werd gesticht door Franse kolonisten. Wanneer je het gebied rondom de Trou aux Cerfs betreedt, kun je niet anders dan beamen dat de natuur er prachtig is. De flora en fauna groeit en bloeit hier rijkelijk.

   

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

Ergens in de achttiende eeuw werd het eerste initiatief door Pierre Poivre genomen, om een botanische tuin op te zetten in Mauritius. Het droeg destijds de naam Jardin de Mon Plaisir. Inmiddels heeft de Sir Seerwoosagur Ramgoolam Botanical Garden, zoals het tegenwoordig heet, veel naam en faam opgebouwd. Met name de vele waterlelies, de kruiden en vele planten- en bomen soorten zorgen voor heel wat bekijks. Daarnaast zijn er ook enkele monumenten te zien, zoals het Chateau de Mon Plaisir en een oude suikermolen.

 

Le Morne Brabant

Het schiereiland met daarop de gelijknamige berg Le Morne Brabant, ligt ten zuid-westen van Mauritius in de Indische Oceaan. Le Morne Brabant wordt voornamelijk bezocht in nagedachtenis van de slavenhandel en hoe zij zich hier schuil hielden. Het schiereiland van Mauritius is zelfs opgenomen in de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. Als tussenstop in de slavenhandel heeft Mauritius voor vele als “veiligere” thuishaven gefungeerd. De eerste slaven kwamen in Mauritius omstreeks 1639. In dorpen als Le Morne ontstonden daarna gemeenschappen met afstammelingen van weggelopen slaven. Elk jaar op 1 februari wordt er de afschaffing van de slavernij gevierd.

   

Ile des Deux Cocos

Het eiland Ile des Deux Cocoa staat synoniem voor luxe, relaxen en prachtige stranden. Ile des Deux Cocos wordt vaak als dagtrip gekozen om een bezoek te brengen aan het Blue Bay Marine Park of als stop tijdens een snorkel- of boottocht. Je kunt natuurlijk ook zelf een boot huren en er naartoe varen. Bij het restaurant op het eiland kun je uitstekend terecht voor een heerlijke verse maaltijd. Ile des Deux Cocos ligt ten zuid-oosten van Mauritius.

   

Maison Eureka

Het prachtige koloniale plantagewoning ‘Maison Eureka’ tekent bijzonder fraai af tegen de groene bergen die zich erachter bevinden. Maison Eureka werd in Creoolse stijl gebouwd rond 1830 en diende als woning voor welgestelde Britse en Franse aristocraten. In 1986 werd het opgeknapte landhuis opengesteld voor het publiek. Middels een rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van de plantages en kun je zien hoe men destijds woonden. In de directe omgeving kun je tevens aangename wandelingen maken langs watervallen, palmbomen en ander natuurschoon.

   

Casela World of Adventures

In het avonturenpark Casela World of Adventures kan jong en oud zich uitstekend vermaken. De link tussen natuur en vertier is hier op leuke wijze samengebracht. Het veertien hectare tellende park is gevuld met uiteenlopende diersoorten als zebra’s, apen, vogels en leguanen. Daarnaast kun je met een zip-line van boomtop naar boomtop zweven of maak je een rit op een quad. Het is zelfs mogelijk om er te leren vissen. Maar je kunt ook gewoon heel relaxed met een Segway op pad om zo de omgeving en de dieren van dit park te ontdekken. Aan jou de keus.

   

La Route du Thé

De route vanaf Domaine des Aubineaux in Curepipe naar Rivière des Anguilles laat zich het mooist omschrijven als culinaire of gastronomische reis. Onderweg stop je bij een paar suikerplantages waar ook distilleerderijen hun proces laten zien. Natuurlijk mag een proeverij hierbij niet ontbreken. Ondertussen krijg je meteen een kijkje in de koloniale geschiedenis van het eiland. Cultuur, toerisme en landbouw worden op aangename wijze hier samengebracht.