wat te doen in Spanje


Sevilla

Bij het kiezen van een Spaanse stad die je gezien moet hebben is de keuze zeer lastig. Is het het Koninklijke Madrid, het historische Toledo of de palmenstad Elx die je persé gezien moet hebben? Wij kiezen dan toch voor Sevilla, de grootste stad van de regio Andalusië. De stad waar de flamenco leeft in de wijk Bario de Santa Cruz. De stad waar de wijk El Arenal vele bezienswaardigheden op enkele vierkante kilometers herbergt. De stad waar doeken boven het wandelende publiek moet zorgen voor enigszins verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Sevilla moet je gewoonweg eens in je leven gezien hebben.

   

Sagrada Familia

Antoni Gaudí is als architect verantwoordelijk voor een groot aantal belangrijke bouwwerken in Barcelona zoals Casa Milá, Park Güell, Casa Batlló en Casa Vicens. Zijn meest indrukwekkende creatie is Sagrada Familia, een basiliek die al meer dan een eeuw op haar voltooiing wacht. Velen zien dit bouwwerk terecht als het meesterwerk van Gaudí. Als het goed is is Sagrada Familia in het jaar 2026 helemaal af. De binnenkant is al grotendeels af. De werkzaamheden concentreren zich aan de buitenkant van de in 2010 gewijde basiliek. Een bezoek aan Barcelona kan niet zonder Sagrada Familia bewonderd te hebben. Houd er rekening mee dat er vaak lange wachtrijen staan voor mensen die niet vooraf een kaartje via internet gekocht hebben.

   

Canarische Eilanden

Voor vele staat deze archipel synoniem voor zon, zee en strand. Wat mensen niet altijd direct beseffen is dat de Canarische Eilanden wat betreft natuur een voor Europa uniek karakter hebben. De vulkanische oorsprong van de eilanden heeft tot prachtige landschappen gezorgd. Soms zeer groen zoals La Palma en de noordkant van het eiland Tenerife, soms heel ruig en rotsachtig zoals nationaal park Timanfaya op Lanzarote. In dit deels voor het publiek opengestelde park kun je het vulkanisme nog van zeer dichtbij ervaren.

   

Dalí Museum

De in 1989 overleden Spaanse kunstenaar Salvador Dalí behoort tot de grootste kunstenaars op het gebied van surrealistische kunst. Een belangrijk deel van de door hem gemaakte objecten is tegenwoordig verspreid over verschillende musea te bewonderen. Het in zijn geboorteplaats Figueres gevestigde Teatro Museo Dalí wordt beschouwd als hét Dalí-Museum, waar naast werken van de meester zelf ook werken te zien zijn van andere kunstenaars die door Dalí bewonderd werden

   

Camp Nou

Voetbal is heilig in Spanje. Ieder weekend worden de wedstrijden in de Primera División door miljoenen gepassioneerde voetbalfans gevolgd. Wat Feyenoord-Ajax in Nederland is, dat is FC Barcelona tegen Real Madrid voor de Catalanen. Het voetbalstadion in Barcelona behoort tot de meest aansprekende voetbaltempels ter wereld. Het ruim een halve eeuw oude stadion behoort wat betreft architectuur niet meer tot de mooiste stadions. Het is vooral de historie en de magie van de club die van Camp Nou een must-do maken als je in Barcelona of de omgeving van Barcelona bent.

   

El Escorial

Op nog geen vijftig kilometer van hoofdstad Madrid staat het immense complex El Escorial. Dit voormalige paleis van Filips II werd in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd. Het op de werelderfgoedlijst geplaatst bouwwerk is een combinatie van kasteel, abdij, basiliek, mausoleum en bibliotheek. Jaarlijks trekt het Real Monestario de El Escorial enorm veel bezoekers uit binnen- en buitenland.

   

Las Médulas

Vroeger was Las Médulas een goudmijn waar de Romeinen vele kilo’s aan goud vandaan haalden. De techniek die men gebruikte voor het delven van goud heeft voor een uniek landschap gezorgd, dat tegenwoordig tot de mooiste natuurgebieden van Spanje behoort.

 

Aquaduct en Kathedraal van Segovia

De stad Segovia herbergt veel Romeinse en middeleeuwse monumenten zoals het prachtige Aquaduct van Segovia, de indrukwekkende Kathedraal van Segovia en het Kasteel van Segovia. De gehele oude stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de vele monumenten die de stad telt. Onze persoonlijke favoriet is het Aquaduct van Segovia. Het 728 meter lange bouwwerk is in uitstekende staat. Het maakte vroeger deel uit van de waterleiding tussen Segovia en Ríofrío.

   

Het nachtleven van Ibiza

Als er één plek op aarde bekend staat vanwege het uitgaansleven dat is het Ibiza wel. Het eiland wordt gezien als feesteiland nummer 1, waar jong en oud alle dagen van de week terecht kunnen in de befaamde clubs die het eiland telt. Voor de top DJ’s ter wereld is Ibiza dan ook een plek waar men met regelmaat achter de draaitafels plaats neemt. Wie uitgaat in Ibiza mag zich bij voorkeur feestelijk en zelfs extravagant kleden. Leeftijd en achtergrond speelt hier geen rol. Om naar de grote feesten te gaan moet je wel diep in de buidel tasten. De entree is al pittig geprijsd en wie een aantal drankjes wil bestellen die moet rekening houden met prijzen die soms een veelvoud zijn van wat je in Nederland betaalt. Als je van uitgaan en feesten houdt dan moet je dit minimaal eens in je leven op Ibiza gedaan hebben.

    

Bilbao

De Baskische stad Bilbao is een bestemming die niet direct voldoet aan de verwachting die een Spaanse stad opwekt. Dat komt door het ontbreken van het in zoveel andere plaatsen zo kenmerkende mediterrane klimaat. Bilbao hoort onder andere in deze top tien thuis vanwege het afwijkende karakter van de stad. Ook de ligging aan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella zou een reden kunnen zijn om Bilbao te vermelden. Voor ons als Spanje-liefhebbers zijn er twee belangrijke redenen om Bilbao te bezoeken. Ten eerste vind je hier een prachtig vormgegeven Guggenheimmuseum: Museo Guggenheim de Bilbao. De belangrijkste reden voor ons om Bilbao te bezoeken is dat deze stad gezien wordt als belangrijke culinaire stad. Hier komen de pinxtos vandaan. Dit zijn de heerlijke Spaanse spiesjes die vooral ook als tapas gegeten worden.