Jamaica


Jamaica, het eiland van zon, zee, rum en reggae. Met haar baaien, tropisch klimaat, grote zandstranden en geweldige cultuur biedt Jamaica alles wat een vakantieganger zich wenst. Met badplaatsen als Ocho Rios, Negril, Falmouth en Runaway Bay. 

goed idee jamaica

 

Kingston

Kingston is de hoofdstad en kloppend hart van Jamaica. Veel van het bedrijfsleven op Jamaica is in deze stad te vinden. Reggae legende Bob Marley is de trots van deze stad. In zijn tiener jaren is Bob Marley samen met zijn moeder in deze stad komen wonen. Om precies te zijn in Trenchtown, een sloppenwijk van Kingston. Hier in Kingston is een museum opgericht wat geheel gewijd is aan Bob Marley. Het museum was vroeger zijn huis. Op een steile rotspartij boven Discovery Bay ligt het openluchtmuseum ‘Columbus Park’. Je vindt daar verschillende stukken uit de geschiedenis van Jamaica, zoals kanonnen en landbouwwerktuigen. In het hart van de metropool Kingston ligt een meer dan 100 jaar oud herenhuis. Op ongeveer 11 hectare grond staat ‘Devon House’, een enorm landhuis, wat werd gebouwd door een Jamaicaanse miljonair George Stiebel. Het gebouw dateert uit de 19e eeuw in is in bijzonder mooi koloniale stijl gebouwd.

                 

 

Dunn’s River Falls

Dunn’s River Falls mag zich terecht de beroemdste waterval van Jamaica noemen. De schoonheid van deze watervallen trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De watervallen zijn niet eens zo heel hoog met ongeveer 30 meter. Doordat het gevormd is met een soort van traptreden, maakt wel dat het bijzondere watervallen zijn. De watervallen zijn hierdoor redelijk gemakkelijk te beklimmen. Een fijne bijkomstigheid is het heerlijke verkoelende water.

                 

Montego Bay

Aan de noordkant van Jamaica ligt Montego Bay. Dankzij zijn fraaie en lange kust met de meest mooie zandstranden, is Montego Bay een geliefd toeristenoord. Er zijn genoeg resorts, winkels en restaurants te vinden. Eén van de meest beroemde plekken op Montego Bay, is het huis van de witte heks. Rose Hall Great House draagt de legende met zich mee, dat het ooit bewoond was door Annie Palmer “the white witch” van Jamaica. Ze was een liefhebster van voodoo en zou meerdere slaven in haar bed hebben vermoord. Nu is het huis een museum. Wie het uitgaansgebied zoekt, moet zijn aan de ‘Hip Strip’. Dit is het toeristische centrum van de stad.

                 

Blue Mountains

De Blue Mountains is de langste ononderbroken bergketen van het Caribisch gebied. De lengte van deze bergketen ligt rond de 46 kilometer en de gemiddelde breedte is ongeveer 20 kilometer. Doordat de toppen vrijwel altijd gehuld zijn in nevel, ontstaat de herkenbare blauwe kleur. Je vindt deze Blue Mountains in het oosten van Jamaica. Er zijn verschillende soorten tours te boeken, waarbij je ook een bezoek brengt aan een koffieplantage.

                 

Negril

Negril ligt in het westen van Jamaica. Ondanks dat Negril steeds populairder wordt onder de toeristen, heeft het zijn charme en kleinschaligheid niet helemaal verloren. Het is een prima bestemming voor het beoefenen van vele watersporten. De zonsondergang in Negril is adembenemend. Vanaf een gezellig terrasje aan de kust, onder het genot van een heerlijk drankje, sluit je op deze manier de dag op bijzonder wijze af. Vlakbij Negril ligt het plaatsje YS, wat vooral bekend is om zijn YS watervallen en natuurlijke bronnen. Verder zijn er in YS suikerrietplantages te bezoeken die in de jungle liggen. Een bezoek brengen aan de Appleton Rumfabriek mag je zeker niet overslaan in Negril. Je komt zo alles te weten over dit heerlijke goedje.

 

 

Nine Miles

Nine Miles ligt in het noorden van Jamaica en behoort tot de Saint Ann Parishis. Nine Miles is de geboortestad van reggae legende Bob Marley. Hier in dit dorp staat nog steeds zijn geboorte huis waar hij in 1945 is geboren. Op de top van een heuvel is een kapel, waar het mausoleum van Bob Marley en zijn later bijgeplaatste broer zich bevinden. Je vindt daarbij veel bloemen en afbeeldingen van Haile Selassie. In de rastafaribeweging wordt deze voormalige keizer van Ethiopië gezien als de reïncarnatie van Jezus.

                 

Ocho Rios

Ocho Rios is een oud vissersdorp wat vlakbij de Dunn’s River Falls ligt in het noorden van Jamaica. Vele cruiseschepen vinden hun weg naar deze toeristische bestemming. Zeer bekend is de Fern Gully, een rotsachtige kloof met een enorme diepte. Of breng een bezoek aan Cranbook Flower Forest, waar je mooie aangelegde tuinen vindt. Het is mogelijk om daar te zwemmen, paardrijden of te vissen. Duikers kunnen prima hun sport beoefenen bij de vele duiklocaties in Ocho Rios. Of ga eens zwemmen met dolfijnen in Dolphin Cove.

                 

Port Antonio

Port Antonio is een havenstad en ligt aan de noordkant van Jamaica. Ooit werd deze haven dè bananenstad van de wereld genoemd, tot rijke Amerikanen deze plaats tot vakantiebestemming bombardeerden. Het mondaine gevoel heeft hier plaats gemaakt voor eco-toerisme en meer rust. Een heel speciale excursie is het bamboe raften in de Rio Grande Valley en ontdek zo al het schoon wat deze streek te bieden heeft.

                 

Dolphin Cove

Dolphin Cove is een populaire attractie in Jamaica. Hier heb je de kans om in een natuurlijke omgeving te zwemmen met een dolfijn. In een baai die 5 hectare beslaat en omgeven wordt door tropisch regenwoud zwemmen de dolfijnen van Dolphin Cove. Je mag ze ook voeren, aaien en soms vasthouden. En er is meer te doen. Zo zijn er snorkelprogramma’s met pijlstaartroggen, varen met een glazenbodem kajak, een haaienshow bezoeken en nog heel veel meer. Je vindt Dolphin Cove in Ocho Rios en Negril.

                 

Canoe Valley Park

Canoe Valley Park is meer dan duizend hectare groot en bestaat voornamelijk uit mangrove moerassen en kalksteen bossen. De naam ‘Canoe Valley’ komt van 600 jaar geleden, toen de bevolking voornamelijk kano’s maakten van de katoenbomen die hier in enorme aantallen voor kwamen. Door de diverse bebossing die hier nog steeds is, is het een waar vogelparadijs. Verder zijn er veel soorten reptielen, vleermuizen en krokodillen. Een stuk in dit park heeft zelfs de naam ‘alligator hole’, wat betekent ‘krokodillen gat’. Met een tocht over het water is het mogelijk dat je een zeekoe tegenkomt. Hiervan zijn er nog een paar te vinden in Canoe Valley. Het is sterk aan te bevelen op pad te gaan met een gids, omdat dit alles niet gemakkelijk te vinden is.