santiago chile


goed idee santiage chile


Plaza de la Armas

Het symbolische en historische hart van de stad is het perfecte vertrekpunt voor je verkenning van Santiago. Op en rondom het plein liggen verscheidene prominente historische gebouwen. Het plein dateert van 12 februari 1541 wat samenvalt met de stichting van de stad.

 

Museo Histórico Nacional

Aan de noordzijde van de Plaza de Armas vind je Museo Histórico Nacional. In dit museum gevestigd in het Palacio de la Real Audiencia, wordt heel de Chileense geschiedenis chronologisch uit de doeken gedaan, van de precolumbiaanse tijd tot de 20e eeuw.

 

Municipalidad de Santiago

Naast het museum vind je het stadhuis. Het werd gebouwd tussen 1785 en 1790 door de Italiaanse architect Joaquín Toesca. Tegenover het stadhuis staat een standbeeld van Pedro de Valdivia te paard.

 

Kathedraal

De Catedral Metropolitana de Santiago staat aan de westzijde van de Plaza de Armas. In 1541 gaf Valdivia eigenhandig opdracht om hier een kerk te bouwen, hoewel het oorspronkelijke gebouw al lang verloren is gegaan door een brand. De huidige kathedraal werd gebouwd tussen 1748 en 1800 waarbij de finishing touch werd verricht door de eerder genoemde architect Toesca. 

 

Museo Chileno de Arte de Precolombino

Dit imposante museum is gewijd aan precolumbiaanse voorwerpen uit Centraal- en Zuid-Amerika. De collectie is verdeeld over vier secties: Area Mesoamerica, Area Intermedia, Area Andes Centrales en de Area Andres del Sur. De collectie bestrijkt een periode van 10.000 jaar. Museo Chilenos de Arte de Precolombino bevindt zich op een blok ten zuidwesten van de Plaza de Armas.

 

Palacio de la Moneda 

Het regeringspaleis Moneda is de belangrijkste historische bezienswaardigheid van Santiago en het beste voorbeeld van de koloniale architectuur in de stad. In dit paleis kwam president Allende om het leven tijdens de militaire coup in 1973 van Pinochet. Het paleis wordt vandaag de dag gezien als het symbool van de democratie. Zorg dat je de wisseling van de wacht, stipt om 10:00 uur in de ochtend, niet mist.

 

Mercado Central

Cultuur en lunch combineren kan perfect in de Mercado Central. Oorspronkelijk was deze uit ijzer opgetrokken markthal in de 19e eeuw (naar Brits ontwerp) gebouwd voor kunstexposities. De overdekte markt is nu het domein van  vis, vlees, groenten, bloemen en uiteenlopende hebbedingetjes als kunstvoorwerpen en aparte t-shirts. Vooral visliefhebbers kunnen in de Mercado Central aan hun trekken komen want een flink gedeelte van de hal is gereserveerd voor visrestaurantjes die een grote diversiteit aan vis op hun menukaart hebben staan. Mercado Central is gelegen op 400 meter ten noorden van de Plaza de Armas.

 

Cementerio General

Dit is een van de grootste begraafplaatsen van Latijns-Amerika. Veel prominenten waaronder Salvador Allende liggen hier begraven. Bij Patio 2 staat het Memorial del Detenido Desaparecido y del Ejecutado Político, gemaakt om de slachtoffers van het Pinochet-regime te herdenken. Op de begraafplaats kun je rondleidingen volgen met Engelssprekende gidsenk. Cementario Central is te vinden aan het noordelijke einde van de Avenida La Paz op 2,8 kilometer ten noorden van de Mercado Central.

 

Constanera Center

Een afspiegeling van het moderne Santiago is het Costanera Center. Dit futuristische bouwproject van vier wolkenkrabbers bestaat uit een toren, twee kantoortorens, een hotel en een winkelcentrum. De hoogste wolkenkrabber van het Constanera Center is de Gran Torre Santagio, met 300 meter het hoogste bouwwerk van Zuid-Amerika. Het ontwerp is van de architect César Pelli.

 

Bellavista

De gezelligste wijk van Santiago de Chile is Bellavista. In de smalle, kronkelige straatjes proef je de authentieke Chileense leefwijze als nergens anders in de stad. Bellavista is een echte kunstenaarswijk met volop gezellige restaurantjes en leuke boetiekjes. In de avond verandert de hoofdstraat van deze wijk, de Pío Nono, in een kleurrijke markt met een groot aanbod handgemaakte spulletjes.

 

Centro Cultural Gabriela Mistral

Dit culturele complex, vaak simpelweg GAM genoemd, werd in 1972 gebouwd door Allende en kreeg na de staatsgreep de functie van regeringsgebouw. Inmiddels is GAM (13.300 vierkante meter) een cultureel centrum waar exposities, muziekconcerten en theatervoorstellingen plaatsvinden. 

 

Cerro San Cristóbal

Cerro San Cristóbal is een van de populairste toeristische attracties van Santiago. Deze berg is met zijn 880 meter het tweede hoogste punt van de stad. Neem voor het beste uitzicht de teleférico naar de top. De kabelbaan dateert uit 1925 en is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een historisch monument. Boven op de top staat een groot, wit beeld van Maria. De beklimming kan overigens ook wandelend of met de auto ingezet worden.   

 

Parque Metropolitano de Santiago

Op de Cerro San Cristóbal ligt Parque Metropolitano de Santiago, het grootste park van Chili. Vooral in de zomermaanden is hier veel vertier. De inwoners van Santiago nemen dan graag een duik nemen in het Piscina Tupahue. Baantjes trekken in dit populaire zwembad is een onvergetelijke ervaring aangezien het op de top van de heuvel igt. In dit grote park (goed voor 722 ha) zijn ook tal van andere recreatieve plekken voorhanden waaronder picknickplaatsen, tuinen en een dierentuin.

 

Wijnbodega Concha y Toro

Een leuke uitstapje vanuit de Chileense hoofdstad is een wijnexcursie. Dit kan bij de beroemde bodega Concha y Toro, een wijnhuis die wordt gerekend tot de tien belangrijkse wijnbedrijven ter wereld. Je betaalt zo'n 16 USD voor een rondleiding. Dit wijnhuis ligt aan de zuidrand van Santiago en kan bereikt worden per metro (uitstappen bij Plaza de Puente Alto) in combinatie met een lokale bus voor het laatste stuk. 

 

Skiën in El Colorado y Farellones

Op maar 39 kilometer van Santiago in de Andes op een hoogte van ruim 3 kilometer ligt El Colarado, een een geliefde wintersportplaats. Met 112 pistes en 18 skiliften kunnen zowel beginners als gevorderden hier volop aan hun trekken kunnen komen.

 

Skiën in Valle Nevado

Een andere wintersportoptie is Valle Nevado. Dit skioord op 46 kilometer ten oosten van Santiago, staat bekend als een van de belangrijkste en modernste skioorden van Zuid-Amerika