wat te doen in Chili


Santiago de Chile

Santiago de Chile is de hoofdstad van Chili en ligt in de laagvlakte. Het centrale plein, Plaza de Armas, vormt het stadshart. Hier vind je onder meer de kathedraal en het Correo Central, dit was ooit de woning van de stichter van de stad, Valdivia. Ook het Museo Historico Nacional en het stadhuis kun je hier bezichtigen. Wat je verder zeker niet mag missen is het Palacio de la Moneda. In dit beruchte paleis stierf president Allende in 1973 tijdens de militaire coup die gepaard ging met een bombardement.

 

Valparaíso

Valparaíso is gebouwd op meerdere steile hellingen die uitkomen in de Grote Oceaan. De wijk Cerro Concepción is begin 19e eeuw ontwikkeld door Duitse en Engelse migranten en wordt met zijn felgekleurde gevels beschouwd als een van de mooiste wijken van de stad. Om in de wijk te komen neem je de lift Ascencor Concepción die uit 1883 stamt. De historische kern van de stad vormt zich om het Plaza Matriz met de kerk Iglesia Matriz. Valparaíso's bekendste inwoner is de poëet Pablo Neruda. Zijn huis, La Sebastiana, is nu een museum dat gewijd is aan zijn leven.

 

Nationaal Park Torres del Paine

Het Nationaal Park Torres del Paine ligt in het zuiden van Chili en bestaat uit bergen, meren, gletsjers en rivieren. Het grootste deel van het park bestaat uit het Painemassief. De krijt rotsen zijn bijzonder gevormd door erosieprocessen in de afgelopen 10.000 jaar. De diversiteit van het landschap zorgt ervoor dat er veel zoogdieren leven, zoals de Chileense varkenssnuitskunk, en er komen circa 100 vogelsoorten voor. Het park is 2.400 vierkante kilometer groot en een populair wandelgebied. Je kunt er trektochten van meerdere dagen maken.

 

Paaseiland

Paaseiland, gelegen in de Grote Oceaan, is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Er wonen circa 5.000 mensen en het is qua grootte te vergelijken met Texel. Het eiland is bekend vanwege de honderden Moai (paasbeelden). De metershoge beelden, gemaakt uit tufsteen, zijn voorstellingen van voorouders die om vruchtbaarheid smeken. Om te overleven op zo'n geïsoleerd eiland was voortplanting erg belangrijk. Sinds 1995 staat het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Paaseiland bereik je door een vlucht van circa vijf uur vanaf Santiago de Chile.

 

Chileens merengebied

Het Chileens merengebied strekt zich uit van Temuco in het noorden tot Puerto Montt in het zuiden. De streek dankt zijn naam aan de vele prachtige blauwe meren. De grootste steden zijn Valdivia, Temuco en Puerto Montt. Ideale uitvalsbasis om het gebied te verkennen zijn de stadjes Puerto Varas en Pucon. In het gebied vind je ook veel mooie parken, zoals het Conguillío Park, wat zich centreert rondom de 3.125 meter hoge Llaima vulkaan. Dit park is ideaal voor avontuurlijke wandelingen.

 

Atacama-woestijn

De Atacama-woestijn ligt in het noorden van Chili en is de droogste plek ter wereld. Je vindt er geisers, een vulkaan, zoutvlaktes, warmwaterbronnen en woestijndorpjes. Een van de letterlijke hoogtepunten is het 'El Tatio'. Hier liggen veertig thermale bronnen en geisers. De Cordillera de la Sal is een immense zoutvlakte. De door erosie aangetaste rotsen geven het een bijzondere uitstraling. Het dorp San Pedro de Atacama is een goede uitvalbasis voor toeristen om de omgeving te bekijken.

 

Nationaal Park Lauca

In het noorden van Chili ligt het Nationaal Park Lauca. Het ligt op grote hoogte en het landschap wordt gedomineerd door de twee witbesneeuwde vulkaankegels van de Parinacota en de Pomerape. Aan de voet van de vulkanen ligt het prachtige Laguna Chungara. Dit diepblauw gekleurde meer ligt op 4.500 meter hoogte. In het park vind je diverse dieren die karakteristiek zijn voor de hoge Anders zoals de vicuña, de viscacha en de andescondor.

 

Route Carretera Austral

Het zuidelijke Patagonië is eeuwenlang onbegaanbaar geweest. Pas in de jaren 70 is men begonnen met de aanleg van een weg die het noorden met het zuiden van Chili moest verbinden: snelweg nummer zeven. Officieel loopt de weg van het dorpje Carretera Austral naar Villa O'Higgings. De route is 1.200 kilometer lang en ideaal om het zuiden van Chili te ontdekken.

 

Vuurland

Vuurland is een eilandengroep aan het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika die verdeeld is over Argentinië en Chili. De zuidelijke punt vormt Kaap Hoorn. Het landschap is ruig en kent veel meren, gletsjes en bergen. De belangrijkste stad aan de Chileense kant is Porvenir. Het kan enorm koud zijn op het eiland. Vuurland geldt als de oversteekplaats naar Antartica.

 

Wijngaarden

De Chileense wijn heeft een reputatie van een van de beste wijnen ter wereld. Vlakbij Santiago de Chile liggen vruchtbare valleien waarin de beroemde wijngaarden liggen. Het is absoluut de moeite waard om een van deze valleien te bezoeken. Je kunt er rondleidingen krijgen over de wijngaarden en in de diverse wijnhuizen kun je de wijnen uiteraard ook zelf proeven