machu picchu


Machu Picchu is een oude Incastad in de buurt van de stad Cuzco in Peru die sinds 1983 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO staat. Omdat de Spanjaarden bij de verovering van Zuid-Amerika deze stad niet hebben gevonden, is hij gespaard gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving te vinden. Vertalingen voor de naam Machu Picchu zijn: Grote Berg en Mannelijke Piek.

Machu Picchu ligt op een afgelegen plek hoog in de bergen waardoor de oude Inca`s een paar dagen over een steil pad moesten lopen om er te komen. Machu Picchu bestaat uit een plein, een woongedeelte, een kazerne en tempels, onder andere voor de zonne- en de maangodin. De stad die in een bergwand is uitgehakt beslaat een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer.

De muren zijn gemaakt van grote witte granieten blokken die volgens een ingenieus systeem op elkaar werden gestapeld. Door de bovenkant van een blok uit te hollen en aan de onderkant een bol te maken paste de blokken perfect in elkaar en ontstond een stevige constructie.

Pas aan het begin van de 20e eeuw (24 juli 1911) werd de stad opnieuw ontdekt door Hiram Bingham die namens de Yale universiteit onderzoek deed naar Inca-paden. Bingham was op zoek naar de nog nooit gevonden stad Vilacbamba, wat de hoofdstad van de Inca’s zou moeten zijn geweest. Hij vond echter een volledig overwoekerd Machu Picchu.

De meest waardevolle vondst die in de stad werd gedaan was een stenen zuil met de naam Intihuatana. Deze zuil die geplaatst werd middenin een groot rotsblok werd gebruikt voor rituelen in december waarbij de zon aan de steen gebonden moest worden. De zuil zou volgens de Inca’s verder visioenen en kennis kunnen verlenen aan mensen die tot de zuil bidden.

Sinds de ontdekking in 1911 werd het een belangrijke toeristische trekpleister. Je hoeft nu geen dagen meer te lopen om er te komen want er rijden treinen en bussen naar Machu Picchu, en er zijn hotels en winkels.

Per jaar bezoeken ongeveer 400.000 mensen de oude Inca stad. Er is per dag slechts ruimte voor 180 toeristen. Eigenlijk mogen 500 mensen per dag de stad bezoeken maar door de grote aantallen gidsen, dragers en koks blijft er dus maar weinig plaats over. Mensen die de stad willen bezoeken kunnen het beste ruim 6 maanden voor hun bezoek alvast reserveren omdat de kans anders groot is dat je de stad niet kunt bezoeken tijdens je reis.

De wereldberoemde Inca Trail is het wandelpad dat Machu Picchu met de buitenwereld verbindt. De Inca Trail start in de Sacred Valley (Heilige vallei) van de Urubamba rivier en eindigt bij de adembenemende ruïnes van Machu Picchu. De route is 45 km lang en duurt drie tot vijf dagen. Het pad slingert over hoge bergketens en dichte, donkere, subtropische bossen.

 

Tip: Boek direct je tocht over de Inca Trail!

Het bewandelen van de Inca Trail vereist een redelijk goede conditie. De wandeling is zelf niet extreem moeilijk, maar de hoogteverschillen (tot 4000 meter boven zeeniveau) kunnen de tocht lastig maken voor onvoorbereide bezoekers.

 

Wat is de Inca Trail?

Soms is er verwarring over wat de Inca Trail nu precies is. De Inca’s bouwden een zeer uitgebreid netwerk van bijna 40.000 duizend kilometer aan wandelpaden, naar de uithoeken van het uitgestrekte rijk, dat reikte van Quito in Ecuador tot Santiago in Chili en Mendoza in Argentinië.

Cusco was de kern van dit grote rijk. Bijna alle belangrijke routes rondom Cusco werden gebouwd of verbeterd door de Inca’s. Een deel van dit netwerk (43 kilometer), voert langs belangrijke archeologische vindplaatsen van de Inca’s, waaronder Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupatamarca, Wiñay Wayna en … Machu Picchu. Dit pad is de afgelopen 30 jaar populair geworden onder de naam “Inca Trail naar Machu Picchu “.

De toegang tot dit gedeelte van de Inca Trail wordt strikt gecontroleerd en alleen geautoriseerde trekking bedrijven mogen deze tocht verkopen. Alle gidsen op de Inca Trail moeten over een licentie beschikken en vergunningen daarvoor worden spaarzaam verstrekt.

 

Tip: Verblijf 2 dagen in Cusco, zodat je kunt wennen aan het zuurstofgehalte.

De beste tijd om je wandelavontuur te plannen is afhankelijk van je eigen wensen behoeften. Als je op zoek bent naar weelderige, groene landschappen vertrek dan in mei. Het natte seizoen zal dan over zijn, waardoor je nog meer kunt genieten van de spectaculaire uitzichten.Het droge seizoen van Peru begint in mei en duurt tot september. Let er wel op dat de Inca Trail juist in dit seizoen veel bezocht wordt. Als je van rust houdt is het ook een optie om tijdens het regenseizoen (oktober tot april) de Inca Trail te volgen.