wat te doen in venezuela


De imposante Angel Falls in het zuiden van Venezuela

In het zuiden van Venezuela ligt het Guayana-massief en de Venezolaanse Amazonas. Beiden zorgen voor een afwisselend en fascinerend landschap. Het Guayana-massief bestaat uit ongeveer honderd imposante tafelbergen met platte toppen en steile hellingen.Canaima National Park bevindt zich aan de oostkant van dit massief en is het grootste nationale park van Venezuela. Het bevat vele fantastische watervallen waaronder de Salto Ãngel (Angel Falls). Dit is de hoogste waterval ter wereld (1.000m) en tevens de populairste toeristische attractie van Venezuela. Het park is absoluut een bezoek waard met naast de watervallen mooie uitgestrekte savannes en oerwouden.

 

De hoofdstad Caracas

De imposante skyline ontstond in de jaren 70 en 80 toen de wereldwijde oliecrisis op zijn hoogtepunt was. Venezuela spinde er als één van de grootste olie-exporteurs ter wereld garen bij.De wolkenkrabbers kwamen grotendeels in de plaats van koloniale panden. Toch heeft de oude stad Caracas nog een aantal indrukwekkende oude, koloniale gebouwen, zoals de 17e eeuwse kathedraal aan de Plaza Bolívar en Casa Natal de Bolívar. Dit laatste gebouw is het geboortehuis van Simon Bolívar: de man die Venezuela heeft bevrijd uit handen van de Spanjaarden. Verder moet je een bezoek brengen aan het mooie Teresa Carreno gebouw wat gebruikt wordt voor opera, theater en

ballet. Ook absoluut de moeite waard is het Sofia Imber museum dat de grootste collectie van moderne kunst bevat.

 

Coro

Een prachtig stadje aan de Caribische kust in het noordwesten van Venezuela. Er zijn tal van met keikoppen belegde straatjes en gerestaureerde gebouwen uit het koloniale tijdperk van de 18e eeuw. Het is een schitterend pittoresk plaatsje met mooie koloniale gebouwen zoals de Kathedraal en de Kerk van San Francisco. De huizen hebben mooie, warme kleuren wat het stadje een aangename uitstraling geeft. Vanaf 1994 staat Coro op de lijst van uitzonderlijke monumenten erkend door Unesco. Buiten het stadje moet je een bezoek brengen aan de mooie zandduinen.

 

Het Andesgebergte

Het Andesgebergte in het westen van het land is erg mooi en enorm uitgestrekt. Je vindt er schitterende sneeuwtoppen van het Nationaal Park Sierra Nevada en verschillende adembenemende bergroutes. In het gebergte ligt het stadje Merida in een schitterende omgeving met pieken van meer dan 5.000m hoog. Je vindt er leuke, oude straatjes en pleintjes met gebouwen in koloniale stijl.

Het stadje ligt op een strategische plaats in het gebergte waardoor je er schitterende tochten kunt maken door bergbossen en langs watervallen. Merida is daarnaast een leuke studentenstad met gezellige parken.

 

Het eiland Isla Margarita

Voor de Venezolaanse kust liggen vele (onbewoonde) koraaleilanden die samen de Dependencias Federales vormen. Het grootste en bekendste is het toeristeneiland Isla Margarita. Het eiland heeft alles in huis voor een heerlijke strandvakantie. Mooie stranden, wuivende palmbomen en heel veel zon. Het mooiste en meest bekende is Playa El Aqua: een mooi, wit palmenstrand zoals je dat alleen kent van de plaatjes. Isla Margarita ligt in het noorden is is ook voor de Venezolanen zelf een populaire vakantiebestemming.Het eiland is vanwege de permanente passaatwinden een uitstekende plek om te windsurfen. Er zijn verschillende stranden te vinden die volledig zijn ingericht om te surfen. Het wordt dan ook beschouwd als een van de toplocaties van de wereld voor windsurfers.

 

De eindeloze savanne de Llanos

De centrale laagvlakte in het midden van Venezuela wordt de Llanos genoemd en neemt een derde van het land in beslag. Het is een eindeloze savanne die zich uitstrekt tot ver in Colombia. De Llanos heeft een zeer afwisselend klimaat bestaande uit een droge, hete periode en een hevige regentijd. De moerasgebieden bieden een fantastische mogelijkheid om dieren in het wild te aanschouwen. Je kunt dit doen vanuit een kano. Er bevindt zich een grote hoeveelheid vogels waaronder reigers, de zeldzame roze lepelaar en jabiroes (een ooievaarsoort). Tevens vind je er krokodillen, zwijnen en exotische zoogdieren.

 

Het Amazonegebied

Het Amazonegebied in het zuiden van Venezuela bestaat voor een groot gedeelte uit tropisch regenwoud. Onder leiding van een lokale gids kun je hier korte wandeltochten maken. Je kunt hier verschillende soorten dieren zien waaronder vogels, insecten, slangen, vlinders en felgekleurde amazonepapegaaien die allemaal verschillen in kleur, vorm en gedrag.

 

De Orinoco-Delta

De beste manier om deze plek in het westen van het land te verkennen is per boot met een goede gids. Je komt langs plantages, eilanden, door tropisch regenwoud en mangrovebossen. Er zijn veel indrukwekkende diersoorten tijdens zo’n tocht te zien, zoals tropische vogels, krokodillen, brulapen en nachtdieren.