Deze zomer vrij reizen

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 00:08

Vakantiegangers hoeven waarschijnlijk niet te wachten tot heel Europa coronavrij is om weer te kunnen reizen. Dat kan ook deze zomer al met een ‘coronapas’, waarvoor de Europese Commissie woensdag concrete voorstellen lanceert

 

Deze pas geeft aan dat iemand is gevaccineerd, negatief is getest of voldoende immuun is omdat hij of zij kort daarvoor corona heeft gehad en geeft daarmee feitelijke de gezondheidssituatie van de persoon weer die wil reizen. Als dit plan slaagt stelt het de lidstaten in staat om hun burgers weer vrij door Europa te laten reizen. Vooral de Zuid-Europese landen dringen al geruime tijd aan op iets als een Europese coronapas. Zij hopen op deze manier te voorkomen dat de voor hun belangrijke toeristische sector weer een zwarte zomer tegemoet gaat en dit waarschijnlijk de genade klap zal zijn voor deze sector. 

 

Als men de beslissing neemt om op deze manier reizen weer toe te staan moeten de landen hier wel garant voor gaan staan zodat de reisorganisatie's en de burgers ervan uit kunnen gaan dat ze de geboekte reizen ook daadwerkelijk kunnen maken en men niet weer eindeloos verzand in vouchers en reizen die weer uitgesteld worden. 

 

Vrij reizen is niet alleen nodig voor het overleven van de toeristen industrie maar ook essentieel voor de samenleving als geheel. Er zijn de laatste tijd duidelijke signalen dat men de grenzen van het geduld heeft bereikt en we hard toe zijn aan verruiming en meer vrijheid.

 

Simpel gezegd is de sleutel tot het vrije reizen certificatie en niet alleen vaccinatie. Het vrije reizen is misschien wel de hoeksteen van de Europese samenleving. Het moet in deze wel om een tijdelijke maatregel gaan en later in de zomer als 70% is ingeënt moet het vrije reizen voor iedereen weer mogelijk zijn.

 

In Nederland wordt al wat langer aan een document gewerkt waarbij meer vrijheid mogelijk is. Het is dan ook mogelijk om bijvoorbeeld weer een festival of een sportwedstrijd te bezoeken.

 

Marcel Ruizendaal.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.