Duurzaam reizen


Duurzaam reizen

Duurzaam reizen is de toekomst 90% van alle reizigers die kiezen voor een verre reis zijn bereid hier ook echt rekening mee te houden. We reizen met z’n allen vaker en veel meer dan 20 jaar geleden, de vele budget maatschappijen en de toegankelijkheid van het internet hebben hierin een grote rol gespeeld en daarbij is reizen natuurlijk fantastisch! Bij duurzaam reizen kan je natuurlijk aan veel aspecten denken. Hoe gaat het land van je bestemming om met haar inwoners, is er voldoende aandacht voor armoede bestrijding, hoe gaat de bevolking met dieren om, en wat doen ze daar tegen de vervuiling en het plastic probleem. Allemaal vragen die we ons gelukkig steeds vaker stellen. We leven tenslotte op een prachtige planeet waar we zuinig op moeten zijn en iedere stap daarin begint bij onszelf. In dit artikel geef ik een aantal praktische tips die je bij elke vakantie kan toepassen.

 

Compenseer je vlucht

Dat vliegen slecht is voor het milieu is inmiddels wel bekend. De verbrande kerosine zorgt voor CO2 uitstoot en dit draagt bij aan het broeikaseffect. Vooral korte vluchten zijn relatief gezien erg belastend voor het milieu. Als je dan toch gaat vliegen compenseer dan je reis. Bij GreenSeat en Trees for All kun je via een donatie je C02-uitstoot compenseren. GreenSeat vermindert elders ter wereld de C02-uitstoot door bijvoorbeeld te investeren in windmolen projecten, terwijl Trees for All bomen plant namens jou die de C02 omzetten in zuurstof. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn zich bewust van dit probleem en besteden hier ook aandacht aan, KLM is een van de duurzamere luchtvaartmaatschappij en is hierin zeer vooruitstrevend gericht op een schonere toekomst.

 

Bescherm de natuur

Dit klinkt logisch en toch laten we veel afval achter in de natuur, en dat is zonde. Neem je afval ten allen tijde mee, waar je ook bent. Of je nou op de stranden aan de Noordzee staat of in een van de prachtige natuurparken in de USA, dit geldt overal ter wereld.

 

Boek tours bij lokale organisaties

Soms is het fijn om met een organisatie op reis te gaan of een tour te boeken. Ga in dat geval opzoek naar een lokale organisatie zodat de lokale bevolking en economie daar direct profijt van heeft.

 

Dieren bekijken

Als je dieren gaat bekijken is het belangrijk om te weten dat deze dieren goed worden verzorgd. Wij waren een aantal jaren geleden in Thailand en daar zijn veel tours die langsgaan bij een olifanten-“opvang”. Hier kunnen toeristen deze prachtige dieren wassen en vaak ook ritjes maken op hun rug. Zeker het maken van ritjes op de rug van deze olifanten is uit den boze, vaak worden deze olifanten al op zeer jong weggehaald bij de moeder en op een zeer pijnlijke manier getraind zodat ze leren luisteren. Boek alleen een tour als je 100% zeker weet dat er geen dieronvriendelijke activiteiten aan te pas komen.

 

Shop souvenirs bewust

Schelpen en koraal, beeldjes van ivoor, opgezette dieren de gekste dingen komen voorbij op de lokale markten in verre oorden. Vaak is wel duidelijk wanneer iets echt niet door de beugel kan. Maar soms worden ingrediënten ook onopvallender verwerkt in souvenirs. Denk bijvoorbeeld aan een ketting gemaakt van koraal, of een hoed versierd met tropische vogelveren. Kijk altijd twee keer naar je souvenir en vraag je af wat er nodig is geweest om deze te maken.

 

Plastic

Het recyclen van plastic is belangrijk en er is de laatste tijd veel aandacht voor dit probleem. In Nederland zijn we er actiever mee bezig in vergelijking met derde wereldlanden. Aangezien het haast onmogelijk lijkt dit probleem wereldwijd op de politieke agenda te krijgen kan je als individu helpen door je eigen plastic consumptie zo veel als mogelijk te beperken. Hervul bijvoorbeeld je fles water wanneer mogelijk, gooi niets op straat en laat geen plastic achter in de natuur, en neem een linnen tas mee op vakantie voor je boodschappen. Ook hier geld bewustwording is belangrijk en de eerste stap begint bij je zelf, hoe klein en onbelangrijk deze stap ook lijkt, als iedereen deze eerste stap zet zijn we al een heel eind op weg.

 

 

Zuinig met water

Wereldwijd is water schaars, wij kregen hier afgelopen zomer ook op kleine schaal mee te maken. De heetste zomer ooit gemeten met een lange droge periode. De kans dat dit vaker gaat gebeuren is absoluut aanwezig. Steeds vaker zie je dat hier ook aandacht voor is in de reiswereld. In Australië sliepen wij in een eco-lodge waar veel aandacht werd besteed hoe om te gaan met schoon drink water en de verspilling hiervan.  

 

Ik hoop dat iedereen na het lezen van dit artikel wat bewuster is en zich realiseert dat we zuinig moeten zijn op onze planeet waar onze kinderen en hun kinderen ook van willen genieten.

 

Gegroet allemaal en happy travels

                                                                                                            Marcel Ruizendaal