Agra en de Taj Mahal


Agra is een stad in de Indiase staat Uttar Pradesh  De stad is gelegen in het gelijknamige district Agra aan de rivier de Yamuna.

De stad is zeer geliefd bij toeristen, vooral doordat het werelderfgoed de Taj Mahal zich aan de rand van de stad bevindt.De Taj Mahal is een van de beroemdste toeristische trekpleisters van India.


Taj Mahal
De Taj Mahal is sprookjesachtig mooi met zijn witte marmeren voorkomen, strakke tuinen en prachtige ligging aan de oever van de heilige Yamunarivier. Een bezoek aan India is niet compleet zonder de Taj Mahal gezien te hebben.


Tragische liefdesgeschiedenis
De Taj Mahal werd in 2007 bekroond tot één van de zeven moderne wereldwonderen, maar achter de uiterlijke schijn gaat een tragische liefdesgeschiedenis schuil. Shah Jahan, vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het immense monument tussen 1632 en 1648 bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die stierf bij het baren van hun veertiende kind. Shah Jahan was ontroostbaar en niet veel later werd gestart met de bouw van een gigantisch grafmonument: de Taj Mahal (Paleis van de Kroon).
Het duurde twintig jaar om het iconische mausoleum te voltooien, maar Shah Jahan heeft er maar weinig van kunnen genieten. Hij werd gevangen genomen door zijn zoon en opgesloten in het Rode Fort, een paar kilometer verderop. Tot aan zijn dood heeft Shah Jahan zijn levenswerk alleen van een afstandje kunnen bekijken, hij werd pas na zijn dood weer met zijn vrouw en geliefde Taj Mahal herenigd.


Het complex
Plekken zo fraai en verfijnd als de Taj Mahal kom je maar weinig tegen in het hectische India. Het brandschone mausoleum vormt het symmetrische middelpunt van een uitgestrekt complex aan de oevers van de heilige Yamunarivier. Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer en wordt omringd door een strak aangelegde tuin en drie zandstenen gebouwen: een toegangspoort, een moskee en een gastenverblijf. Gun jezelf de tijd om het gebouw en zijn geometrische patronen uitgebreid te observeren, en vergeet niet om ook op de spiegeling in het watertje van de tuin te letten. Over symmetrie gesproken.


Taj Mahal details
Behalve de Taj Mahal als geheel is het ook zeker de moeite waard om op de bijzondere details te letten. Maak een ommetje rondom het enorme bouwwerk en bekijk hoe deze rijk is versierd met subtiele kunstwerkjes. Doe een stap dichterbij om de precieze kalligrafie, de geometrische muurschilderingen en de uitgesneden bloemmotieven te inspecteren. Ga met je hand over het koele marmer en bewonder het eeuwenoude vakmanschap.
Ook aan de binnenkant van het mausoleum is veel aandacht besteed aan decoraties. De grafsteen van Mumtaz Mahal vormt het exacte middelpunt van het mausoleum, maar het mooiste detail is de manier waarop het licht naar binnen valt. De opengewerkte ramen filteren het zonlicht, en geven haar laatste rustplaats een sprookjesachtig voorkomen.


Bezoek aan de Taj Mahal
Wil je de Taj Mahal bezoeken, ga da zo vroeg mogelijk of later in de middag. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe drukker het wordt. Vaak sta je uren in de rij, en eenmaal binnen ziet het zwart van de mensen. De poorten gaan open bij zonsondergang, dus zorg dat je op tijd bent. Met een beetje geluk is het helder en kun je de Taj Mahal in het prachtige ochtendlicht vereeuwigen.


Het Rode Fort

Behalve de Taj Mahal staat in Agra nog een ander beroemd bouwwerk. Combineer een bezoekje met de Taj Mahal met het Rode Fort, op een steenworp afstand van het witte mausoleum. Dit is het belangrijkste fort uit de Indiase geschiedenis, en tevens de plek waar Shah Jahan de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Het fort is gemaakt van roodbruin zandsteen, en binnen de kilometerslange verdedigingsmuren vind je verschillende paleizen, moskeeën en monumenten. Je kan uren door de gangen en over de binnenplaatsen dwalen, maar vergeet ook zeker niet een keer je hoofd door een raampje naar buiten te steken: het uitzicht op de Taj Mahal en de kronkelende Yamunarivier is fenomenaal