Wat te doen in India


Agra en de Taj Mahal

Samen met Delhi (200km verder in het noordwesten) en Jaipur in Rajasthan vormt Agar de populairste touristische route van India: de Gouden Driehoek. Het bekendste symbool van Agra en waarschijnlijk van heel India is de witmarmeren Taj Mahal. Mughal-vorst Shah Jahan liet dit pareltje bouwen na de dood van zijn geliefde koningin Mumtaz Mahal in 1631. Ongeveer 20.000 arbeiders werkten 22 jaar onafgebroken aan de bouw van dit praalgraf. Tip: ga zo vroeg mogelijk in de ochtend om de mooiste indruk te krijgen van dit schitterende gebouw.

In de buurt van Agar is daarnaast veel meer moois te zien. Pak bijvoorbeeld de bus naar Fatehpur Sikri. Dit is een verlaten stadje een half uurtje vanuit Agra. Je vindt hier een indrukwekkende moskee met een zeer mooi paleizencomplex.

Breng daarnaast een bezoek aan het indrukwekkende Agra Fort, gelegen aan de oevers van de Yamuna. Het middeleeuwse karakter van de stad is fantastisch om te zien. Autoriksja’s zijn overigens het beste vervoermiddel om Agra te verkennen.

 

Darjeeling

Dit bergdorp, gelegen op 2.600m hoogte, is prachtig gelegen aan de berg Kanchenjunga, de tweede hoogste berg ter wereld (8.586m). De stad is gelegen in de 'Kippennek' van India: een smalle strategische strook tussen Bangladesh, Bhutan en Nepal.

Toen de Britten zich hier vestigden, merkten ze meteen de gunstige invloed van het klimaat. Het duurde niet lang voordat Darjeeling een populair Victoriaans vakantieoord werd met bloeiende theeplantages. Darjeeling is dan ook de naam van een exclusieve theesoort met een fruitige, kruidige en klein beetje zurige smaak.

Ook vandaag heeft Darjeeling zijn populariteit nog niet verloren. De prachtige omgeving nodigt uit tot lange wandelingen in de bergen. Ook het nabijgelegen Tibetaanse klooster van Ghoom en het uitzicht vanaf Tiger Hill zijn niet te missen hotspots.

 

Gangtok

Gangtok is de hoofdstad van het kleine Himalayastaatje Sikkim. De streek is één van de mooiste van India dankzij de vele orchideeën en rododendrons. Het voormalig boeddhistisch kleine koninkrijk werd vroeger bewoond door stammen van Tibetaanse oorsprong die enkele prachtige bouwwerken in traditionele architectuur achterlieten. Gangtok heeft nog veel van zijn oorspronkelijke charme behouden. Een bezoek aan het Namgyal Institute of Tibetology en het nabijgelegen klooster van Rumtek mag dan ook zeker niet ontbreken.

 

Varanasi

Varanasi (ook wel bekend als Benares) is ook absoluut een must see in India. De stad bestaat al langer dan 2700 jaar en is een van de oudste steden ter wereld. Hier zul je geconfronteerd worden met de minder fraaie kant van het land. Viezigheid, veel vuil, heel veel koeien en oneindig veel oplichters. Daar staat tegenover dat de crematies, de baden, het wassen en de ceremonies langs de rivier de Ganges heel bijzonder zijn. Laat je onderdompelen in deze heerlijk chaotische stad.

Voor een dag rust ga je naar e boeddhistische pelgrimsplaats Sarnath (13 km ten noord-oosten van Varanasi). Hier zij tempels te vinden van over de hele wereld en de boom waar Buddha zijn eerste Dharmalezing gaf.

 

De exotische stad Jaisalmer

Eén van de meest exotische steden van India is Jaisalmer. Het ligt aan de rand van de Tharwoestijn (die op de grens van India en Pakistan ligt) met een mooi fort en in de smalle steegjes huisjes, winkeltjes en jainistische tempels. Er zijn verschillende prachtige koopmanshuizen te bewonderen en veel van deze gebouwen zijn nog steeds in gebruik.

Wat opvalt in de kleding van de vrouwen is dat er hier geen blote-buiken sari's zijn maar prachtige jurken. Vanaf Jaisalmer worden vaak meerdaagse tochten per kameel door de woestijn georganiseerd. Pas bij aankomst wel op voor de vele hoteleigenaren die je naar hun hotel lokken en je dan verplichten om ook bij hun een georganiseerde kamelentocht te nemen. Doe je dit niet is de kans namelijk groot dat ze je verplichten te vertrekken.

 

De wereldstad Chennai (Madras)

Chennai is de 4e grootste stad van India en wordt gezien als hét centrum van het Zuiden van India met veel bezienswaardigheden. Zo zijn er veel voorbeelden van de Raj architectuur. Chennai is ook het centrum van de klassieke dans in de hindoe traditie, de Bharata Natyam. Ook de kunst van de gebeeldhouwde tempel vindt hier zijn oorsprong. In deze wereldstad bestaan het verleden en het heden in harmonie naast elkaar.