Wat te doen in Indonesië


Borobudur tempel (Midden-Java)

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden in Indonesië is het Borobudur tempelcomplex. Deze prachtige tempel ligt op Midden-Java, in de provincie Magelang. De tempel is in de 8e eeuw gebouwd, meerdere malen vernietigd door natuurlijk geweld, en meerdere malen herbouwd. Mocht je steden als Yogyakarta of Semarang bezoeken, dan is een bezoek aan de Borobudur absoluut de moeite waard. Een tip is om zo vroeg mogelijk naar de tempel te reizen. Je kunt zelfs het beste dicht in de buurt van de tempel overnachten (het is nl. ongeveer 2 uur rijden vanaf Yogya), zodat je snel bij het complex bent. De tempel is namelijk ook zeer populair bij Indonesiërs zelf, en in de loop van de ochtend komen dagelijks busladingen vol lokale toeristen bij de tempel aan. Wil je lekker op je gemak en in alle rust het complex bezoeken, dan dus vroeg in de morgen naar de tempel afreizen.


Met de trein in Indonesie


Ulun Danu Bratan tempel Bali

Deze prachtige tempel ligt in het plaatsje Bedugul. Omdat de tempel op ongeveer 1400 meter hoogte ligt is het er altijd lekker koel. De entree om het complex te bezichtigen bedraagt 3300Rp. De tempel ligt aan een kraterkeer tussen drie grote bergen in; Mangu in het oosten, Terati in het zuiden en Pohan in het westen. De tempel zie je al vanaf grote afstand liggen. Het lijkt erop dat de tempel al eens gerestaureerd is, aangezien het geheel bijna modern aandoet. Dit neemt echter niet weg dat het een must-see is wanneer je het eiland Bali bezoekt. Naast de tempel ligt een soort park waar je nog even leuk kunt wandelen.


Candi Arjuna en het Dieng Plateau

Candi Arjuna is een prachtig tempelcomplex op het Dieng Plateau op Java. Het is een oud complex, veel ouder dan Prambanan en Borobudur (7e en 8e eeuw). Wij vonden dit een zeer indrukwekkend complex, vooral omdat je er een enorm mooi uitzicht hebt. Verder was het er erg rustig en koel en dat is ook altijd wel fijn. Dichtbij de tempel heb je diverse zwavelbronnen waar je goed de vulcanische activiteit van dichtbij kunt meemaken.


Dolfijnen voor de kust bij Lovina (Bali)

In het noorden van het eiland Bali ligt het kleine dorpje Lovina. In tegenstelling tot dorpjes in het zuiden van Bali hangt er in Lovina een relaxed en laid-back sfeertje. Het dorp is bekend om het spotten van dolfijnen. Voor de kust zwemmen vaak dolfijnen rond, grote kans dat je ze tegenkomt. Je kunt het beste vroeg in de morgen op zoek gaan naar de dolfijnen. Je wordt dan vroeg gewekt, en gaat vervolgens in een klein motorbootje de zee op. Als je geluk hebt, wordt je al snel vergezeld van een groepje dolfijnen (maar het kan natuurlijk altijd tegenzitten, men kan een ontmoeting met deze prachtige dieren dan ook niet garanderen). Naast de dolfijnen kun je vroeg in de morgen ook nog eens van de mooiste zonsopgang van Bali genieten.


Sumatra

Sumatra is het meest westelijk gelegen eiland van Indonesië. Het uiterste westen van het eiland ligt ter hoogte van Zuid-Thailand. Sumatra is een prachtig eiland, je vindt hier veel authentieke dorpjes, vulkanen, uitgestrekte jungles en veel zeldzame diersoorten. Een mooi hoogtepunt van het eiland Sumatra is het Gunung Leuser National Park, waar je kennis kunt maken met de Sumatraanse Orang Utan. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan het schiereiland Samosir midden in het Tobameer. De prachtige (en met regelmaat mistige) omgeving van Samosir lijkt net uit een sprookje te komen. In West-Sumatra vind je de Minangkabauers, een authentieke en traditionele bevolkingsgroep van Indonesië. Het stadje Bukittinggi vormt het middelpunt van deze bevolkingsgroep. In de omgeving van deze stad kun je leuke uitstapjes maken. De omgeving wordt gedomineerd door een aantal grote vulkanen; Aman, Singgalang en Merapi. Prachtige steden als Medan, Padang en Pelambang, die vaak als uitvalbasis dienen voor diverse prachtige trips en waar je heerlijk kunt eten.


Komodo eiland

Er is maar één reden om het Komodo eiland te bezoeken; de Komodo Draak. Dit is een enorme varaansoort die je alleen op dit eiland zult tegenkomen (en op het naastgelegen, kleine eiland Rinca). Komodo is een bergachtig eiland, dat tussen de eilanden Flores en Sumbawa in ligt. Komodo is onderdeel van de zgn. Sunda eilandengroep, samen met de eilanden Lombok, Gili en Flores. De Komodo Draak is het grootste reptiel op aarde, en kan 3 meter lang worden en meer dan 100 kilo wegen. Wanneer je het eiland bezoekt wordt je altijd begeleidt door een gids, hij vertelt alles over het eiland en over de varaan en neemt je mee op een tocht rond het eiland. De kans om een Komododraak te spotten is overigens groter op Rinca dan op Komodo. Je kunt een trip naar het eiland vanuit Nederland boeken, er zijn ook wat reisbureaus die een bezoek aan het eiland op hebben genomen binnen één van de rondreizen.


De hoofdstad Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesie. Het is de meest dichtbevolkte stad in het land, er wonen ruim 10 miljoen mensen in de metropool. Jakarta ligt aan de westzijde van het eiland Java. Noemenswaardige bezienswaardigheden in Jakarta zijn onder andere een bezoek aan de Monas (Monumen Nasional), de oude haven Sunda Kelapa, het openluchtmuseum Taman Mini Indonesia Indah, de Jakarta Zoo, de chinese wijk Glodok (Chinatown) en Sea World. Jakarta staat vol met moderne shopping malls. Net als in zoveel grote steden in Azie staat winkelen centraal onder de bevolking. Hoewel het in Indonesie voor de lokale bevolking vaak blijft bij windowshopping, is het vooral een centrale ontmoetingsplaats. In Jakarta vind je ruim 100 winkelcentra, waarvan Senayan City één van de meest bekende en populaire is.


Bunaken National Park

Bunaken National Park is een natuurpark langs het eiland Sulawesi, ten noorden van de stad Manado. Bunaken staat bij veel duikers en biologen bekend om zijn prachtige koraalriffen, die ongeveer 50 meter van het eiland af zeer steil aflopen (tot 200 meter). Omdat toerisme in Noord-Sulawesi nog niet echt op gang is gekomen, en omdat dit gebied ook niet zomaar door toeristen wordt bezocht, is het gebied nog redelijk goed bewaard gebleven. Hetzelfde geldt voor het koraal, dit verkeert nog in goede staat. Manado is bij de echte duikliefhebbers wel bekend, rond de stad vind je diverse duikscholen en accommodatie. De Bunaken vind je regelmatig terug in magazines binnen de top10 mooiste duikbestemmingen ter wereld.


Pura Tirta Empul Tempel

Deze prachtige tempel ligt op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Ubud in het centrum van het eiland Bali. Het is een prachtige tempel; maar de echte attractie is de hete bron die zwavelwater omhoog spugt in de vijver. Het ziet er prachtig uit. Let vooral op de zijkant van de vijver; daar krioelt het van de kleine slangen. Het gehele complex is best fors; bij de ingang heb je vele souvenirwinkeltjes waar je 'verplicht' langs moet lopen. Wanneer je de tempel echter vroeg in de morgen bezoekt valt niemand je er echt lastig (dit kan later op de dag nog wel eens anders zijn). Wij vonden dit een prachtige tempel.


Prambanan tempel (Midden-Java)

Dit enorme tempelcomplex ligt even buiten het centrum van de grote stad Yogyakarta in Midden-Java. Samen met de Borobudur is de Prambanan één van de meest mooie attracties van Indonesie. Het is een hinoistisch complex; met diverse grote tempels. Door de meest recente aardbeving (2006) is er veel schade ontstaan aan enkele bouwwerken. Het geheel wordt nu wederom gerestaureerd door experts. Het complete complex bevat naast de Prambanan ook nog diverse andere 'Candi's'. Wij vonden deze kleinere tempels (hoewel candi Sewu ook enorm groot is) ook absoluut een bezoek waard; er hangt een bijna magische sfeer. Prambanan is een Unesco World Heritage Site.