Taipei


De hoofdstad van Taiwan leent zich prima voor een citytrip. In de stad kun je cultuur snuiven, winkelen én een kijkje nemen in de geschiedenis van het land. Je kan de stad ook van de meer dan 500 meter hoge Taipei 101 toren bekijken of de kabelbaan nemen zoals wij deden en genieten van het uitzicht.

Taipai 101 toren

Hoog boven Taipei torent het immense bouwwerk Taipei 101 uit. Het 508 meter hoge gebouw is letterlijk een van de grootste attracties ter wereld. Na het betalen van een flinke toegangsprijs stap je in de snelste lift ter wereld. Die brengt je in slechts 39 seconden naar de verdieping 89. Zodra je uit de lift stapt word je betoverd door het fantastische uitzicht. De hele stad ligt aan je voeten.

Overzichtstentoonstelling langs de ramen

Een wandeling langs de ramen van deze wolkenkrabber biedt je niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook informatie over het ontwerp en de bouw van Taipei 101. De raamkozijnen tonen ook een overzicht van de tien hoogste wolkenkrabbers ter wereld. De meeste van deze reuzen vallen in het niet bij de immense Taipei 101.

Schokdemper tegen aardbevingen

Twee verdiepingen onder het observatiedek hangt een gigantische goudkleurige bal. Deze 900 ton zware schokdemper moet de impact van aardbevingen en stormen reduceren.

Chiang Kai Shek

Naast een bezoek aan dit hypermoderne architectonische hoogstandje is er in Taipei genoeg te zien uit het roerige verleden van Taiwan. Ter ere van voormalige president Chiang Kai Shek staat een witmarmeren herdenkingsmonument in het hart van de stad. De smetteloos witte marmeren muren en het helderblauwe glazen dak zijn goede voorbeelden van Chinese architectuur. Aan weerszijden van het nationale monument liggen het nationale concertgebouw en het nationale theater. Hoogstaande artiesten treden er regelmatig op.

 

National Palace Museum

Als je interesse hebt in de geschiedenis van Taiwan, mag het National Palace Museum niet overslaan. De collectie in dit museum bestrijkt de periode van de prehistorie tot en met het heden. Het verzamelen van de kunst en historische objecten begon in China, tijdens de Song dynastie (960-1279). Via een lange omweg zijn de objecten uiteindelijk in Taiwan terecht gekomen. De collectie is zo uitgebreid dat het grootste gedeelte niet eens kan worden tentoongesteld. De collectie zal een echte kunstliefhebber dagen bezighouden.

 

Tempels

Een bezoek aan Taipei omvat hoe dan ook een bezoek aan één van de vele traditionele Chinese tempels. Midden in de drukte van de stad staat de Lungshan tempel. Zodra je door de toegangspoorten van deze tempel loopt, beland je in een oase van rust. In de tempel worden goden uit zowel de Taiwanese als Chinese geschiedenis aanbeden. De plek heet dan ook wel de ontmoetingsplek van de goden. Enorme hoeveelheid voedsel, wierrook en cadeaus worden geofferd bij de ingang van de tempel.

 

Taiwanese bubbelthee

Wie honger krijgt van alle bezienswaardigheden zit in Taipei helemaal goed. De stad is een culinair paradijs. Het lijkt erop dat de stad het beste van elke menukaarten in China heeft geselecteerd. In de restaurants, eethuisjes en op de avondmarkten kun je allerlei heerlijke gerechten op je bord verwachten. Probeer ook de typisch Taiwanese bubbelthee. Deze melkachtige thee met gelatine balletjes is verfrissend en een lokale lekkernij.