De Ardennen


De Ardennen zijn een zeer populair vakantiegebied in het zuidoosten van België. Op slechts een korte afstand van Nederland waan je jezelf al helemaal in het verre buitenland. De Ardennen hebben een mooi afwisselend landschap. Kleine oude dorpjes en stadjes wisselen zich af met prachtige bossen, kabbelende riviertjes en weidse uitzichten. De Ardennen zijn grofweg in twee stukken te verdelen. Het een kent meer bossen, steile kliffen en rotsformaties terwijl het ander een rustiger glooiend landschap heeft. De Ardennen zijn eeuwenlang tussen verschillende machthebbers heen en weer geslingerd en kent dus een rijke historie die nog steeds terug te vinden is in het gebied. Naast oude kastelen, hoeves en dorpjes zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog her en der nog duidelijk zichtbaar. Het gebied kent zowel culturele als sportieve mogelijkheden voor toeristen. Kortom voor een ieder is er wel wat te vinden in de Ardennen. Het is vooral een bestemming voor de actieve vakantieganger. Hieronder vindt u een selectie van de meest bezochte trekpleisters in de Ardennen.

La Roche

La Roche is een van de meest bezochte stadjes in de Ardennen. In de zomermaanden is het er razend druk. Het lijkt dan een beetje het Valkenburg van de Ardennen. Het is dan ook een aardig stadje van waaruit je de omgeving goed kunt ontdekken. La Roche is strategisch gelegen in een bocht van de rivier de Ourthe. Het kasteel van La Roche domineerde al sinds de middeleeuwen de omgeving. De ruïne van het kasteel is nog steeds te bezoeken en er is in de stad een klein oorlogsmuseumpje wat de geschiedenis van la Roche en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog verteld. Het stadje kent vele cafés en restaurants. Voor de sportieveling beginnen hier veel wandelingen, mtb-routes en kajaktochten. De bossen in de heuvels rondom La Roche zijn dan ook prachtig. De nabij gelegen Roche Hérou is een echte aanrader wat betreft wandelingen. Een groot gedeelte van de wandeling loopt hoog bovenop de rotsformaties. Het is een beetje klauteren, maar dan wordt je ook beloond met een van de mooiste uitzichten van de Ardennen.

  

Durbuy

Durbuy is het kleinste stadje van de wereld. Het is een zeer sfeervol middeleeuwsstadje wat erg goed bewaard is gebleven. De kleine straatjes met kinderkopjes en middeleeuwse huizen zijn nog in perfecte staat. Hoewel het niet groot is kent het een aantal leuke kleine winkeltjes en prima restaurants. Durbuy is een sfeervolle uitvalsbasis om de omgeving te leren kennen. Er zijn verschillende outdoor centra waar je kunt klimmen en klauteren. Ook bieden veel van deze centra speciale tochten aan met de kajak of quad. Een prima manier om de natuur te bekijken. Voor wie liever op eigen gelegenheid de natuur gaat bekijken zijn er verschillende wandel en fietstochten. Speciaal voor de langzame verkeerdeelnemers ligt er hier ook een ravelpad. Deze speciale wandel-en fietspaden zijn speciaal aangelegd om fietsers en wandelaars een veilige tocht te garanderen. De ravelpaden zijn een prima manier om met kleine kinderen te fietsen of een wandeling te maken met de kinderwagen of rolstoel.

  

Brouwerijen

Wie van een lekker Belgisch biertje houdt is in de Ardennen op de juiste plek. De Ardennen kennen vele lokale brouwerij’tjes die geweldig lekkere bieren brouwen. Blond, bruin, dubbel of tripel er is er vast een bij die voor u prima smaakt. Het leuke is dat deze brouwerijen vaak te bezoeken zijn. Men kan er een rondleiding krijgen, iets leren over het brouwproces en uiteraard het eindresultaat van al dit zorgvuldig brouwen proeven. Bekende brouwerijen die men ook kan bezoeken zijn onder andere de Chouffe brouwerij in Achouffe en de Abdij de Orval waar men Orval brouwt. Een hapje eten in de bijbehorende brasserie is vaak ook zeer aan te bevelen.

  

Oorlogsmuseum bij Bastogne

In de Ardennen is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten. Het gebied bleek na D-day een belangrijk breekpunt te zijn in de doortocht van de Geallieerden richting Duitsland. Nadat de geallieerden het gebied hadden veroverd lanceerde Hitler een tegenaanval. Gedurende de winter van 1944 vonden in dit gebied zware gevechten plaats waarbij de geallieerde situatie meer dan eens uitzichtloos leek. De stad Bastogne met zijn daar aanwezige geallieerde militairen werd volledig omsingeld door de Duitsers. Men bleef echter volhouden en overwon uiteindelijk de Duitse troepen. De herinneringen aan deze periode worden levend gehouden door vele oorlogsmonumenten maar ook door het oorlogsmuseum en herdenkingsmonument in Bastogne. Het museum geeft een gedetailleerd verslag van de gevechten in de Ardennen. Aangevuld met memorabilia zoals uniformen, geweren en munitie uit die tijd. In 2011 is het museum grondig verbouwd om in 2012 opnieuw open te gaan.

 

Coo

De klassieke watervallen van Coo zijn natuurlijk een van de beroemdste attracties van de Ardennen. Deze watervallen in de rivier de Amblève vormen al vele jaren een grote attractie voor toeristen. En hoewel de watervallen nog in al hun glorie te bewonderen zijn worden ze tegenwoordig toch echt overschaduwd door het aan de oevers liggende Plopsa COO. Dit attractiepark voor de kleintjes ligt onderaan de waterval en is een van grootste toeristen trekkers van de regio. Voortbouwend op de al decennia naast Coo gelegen rodelbaan kan men nu zwieren en zwaaien met Bumba, Piet piraat en Mega Mindy. Het park kent een open setting met verschillende kermisattracties, springkussens, kermisattracties en dergelijke. Maar ook een wildpark en prachtig uitkijkpunt waar je met een stoeltjes lift naar toe kunt.

  

Grotten in de Ardennen

Door de bijzondere geologische samenstelling kent de Ardennen een aantal prachtige grotten. Deze zijn dan ook één van de belangrijkste toeristische attracties van de Ardennen. De belangrijkste en mooiste grotten van de Ardennen zijn: de grotten van Remourchamps, de grotten van Hotton en de grotten van Han. De grotten van Han zijn een erg groot grottenstelsel gemaakt door de rivier de Lesse. Je kunt de grotten bezoeken met een gids die je door de verschillende “zalen” heen leidt. Deze zalen zijn eeuwen lang uitgesleten door het water. Prachtige stalactieten en stalagmieten vormen een prachtig schouwspel diep onder de grond.

 

Spa

Spa was een van de belangrijkste kuuroorden van Europa in de 19e eeuw. Het natuurlijke bronwater wat er uit de grond kwam heeft een geneeskrachtige werking die al in de 16e eeuw bekend was. In de loop van de geschiedenis werd Spa een kuuroord en kreeg het zelfs het eerste casino van Europa. Koningen, beroemde componisten en andere beroemde personen kwamen hier naar toe om te kuren. Daarnaast is de stad natuurlijk bekend van het gebottelde water wat er vandaan komt. Spa was jarenlang een van de belangrijkste toeristische centra van de Ardennen. Tegenwoordig zijn de oude kuuroord gebouwen nog steeds te bekijken en is er een museum wat de oude geschiedenis laat zien.

  

Stavelot

Stavelot werd in de late middeleeuwen gesticht door de broeders van de naburige abdij. Stavelot werd een bloeiende gemeenschap aan de oevers van de Amblève. Tegenwoordig is de stad nog steeds erg geliefd bij toeristen. De Abdij herbergt drie musea waaronder die van het circuit van Francorchamps. Daarnaast zijn er altijd verschillende wisselende tentoonstellingen. Voor wielertoeristen en wielerfanaten is Stavelot ook een belangrijk onderdeel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Op mooie dagen kun je altijd grote groepen fietsers vinden die al zwoegend, zuchtend en zwetend de verschrikkelijk steile Col de Stockeu aan het beklimmen zijn. Halverwege staat het beroemde beeld van Eddy Merckx. Voor menig fietser een goed excuus om te stoppen halverwege deze beklimming en even op adem te komen.

  

Francorchamps

Francorchamps is het bij Spa gelegen racecircuit. Het is een van de belangrijkste racecircuits in de Benelux. Er worden regelmatig races gehouden. Buiten de wedstrijden om kun je het circuit bezoeken en een rondleiding achter de schermen krijgen. Mensen met een licentie kunnen op speciale dagen het circuit uit testen en voor de gewone man zijn er een aantal dagen per jaar waarop zij met hun eigen auto zich een echte coureur mogen wanen en over het circuit heen mogen racen.

 

Sportief in de Ardennen

Voor beweeglijke types is de Ardennen een ideaal vakantie oord. Wandelen, fietsen, kanovaren, mtb-en voor alle niveaus zijn er verschillende routes te vinden. Zo liggen er in de Ardennen verschillende ravel-paden. Dit zijn speciaal aangelegde fietspaden voor langzaam verkeer. Auto's en motoren worden van deze paden geweerd. Deze paden zijn zeer geschikt om met kleine kinderen op te fietsen of een wandeling te maken met een kinderwagen. Voor de meer geoefende wandelaars zijn er mooie klim en klauter paden die door de prachtige natuur voeren. Afstanden variëren van een enkel uurtje wandelen tot lange dagtochten en zelfs meerdaagse wandeltochten. Er zijn verschillende mtb routes, zowel voor gevorderde als beginners en het gebied is bij uitstek geschikt voor een lange tocht op de racefiets. Legendarische heuvels en berghellingen zoals de redoute en de Stockeu liggen in dit gebied. De ware wielerfanaat kan hier dus zijn hart ophalen aan onmogelijke hellingspercentages en brandende kuiten.