Dublin


Dublin is de hoofdstad van het Europese land Ierland. Met ruim in miljoen inwoners in de hele agglomeratie is Dublin veruit de grootste stad van het land. Dublin is vooral bekend vanwege de vele pubs die de stad kent en omdat het de thuishaven is van het kenmerkende zwarte Guinness bier. De pubs van Dublin worden tot de beste ter wereld gerekend. Wie Dublin bezoekt zal af en toe het gevoel hebben tien, twintig of zelfs meer jaren terug in de tijd gereisd te zijn. Juist deze speciale sfeer maakt Dublin zo'n unieke bestemming.

Guinness Storehouse

“There’s poetry in a pint of Guinness” is een bekende tekst van de beroemdste brouwerij van Dublin. In dit zeven verdiepingen tellende oude St. James Gate brouwerij wordt tegenwoordig de geschiedenis verteld over het brouwproces van de ‘Guinness pint’. Vanaf het pand uit 1904 heb je een waanzinnig uitzicht over de bruisende stad Dublin.

  

Dublin Bay

Wat de stad Dublin zo bijzonder maakt is toch wel de prachtige baai die aan het centrum van de stad ligt. Deze Dublin Bay heeft prachtige stranden verdeeld over een 10 kilometer brede inham waarin ook de rivieren Liffey en Dodder uitmonden. In deze baai ligt één van Dublin’s mooiste golfbanen. De Royal Dublin Golf Club ligt namelijk op een eiland wat tevens van grote ecologische betekenis is. Dit Bull Island is namelijk het habitat van veel verschillende watervogels en steltlopers die graag vertoeven bij het Dollymount strand.

  

Millennium Spire

Dublin heeft een bijzonder monument in het centrum staan op het voormalige Pillar Nelson terrein in O’Connel Street. Deze ‘Spire of Dublin’ heet vrij vertaald ‘Monument van het licht’. Het is een roestvrijstalen spitse pin van iets meer dan 120 meter hoog en heeft onderaan een diameter van 3 meter. Het ontwerp staat op naam van Ian Ritchie Architects en beeld de elegante en dynamische eenvoud van de overbrugging van kunst en technologie uit ter ere van het nieuwe millennium. Door reflecterende eigenschappen krijgt het monument in het donker een bijzondere uitstraling.

  

bezienswaardigheid nummer 4 Temple-Bar

Het uitgaansgebied van Dublin bevindt zich voornamelijk in het oude middeleeuwse centrum van de stad. Dit culturele uitgaansgebied heeft de naam Temple-Bar gekregen. Het beslaat het gebied vanaf de rivier de Liffey in het noorden tot aan de Dame Street in het zuiden en van Fishamble Street in het westen tot Westmoreland Street in het oosten. De pubs in dit gebied zorgen voor een prima avond uit en veel nachtelijk vertier. In het weekend zijn er vaak boekenmarkten te vinden aan de Temple Bar Square. Aan de Cow’s Lane Market is regelmatig een mode en design markt te vinden.

  

Parken

De stad Dublin telt een aantal stadsparken, waarvan enkele zeer mooi zijn. Het grootste park is het het Phoenix Park wat een oppervlakte telt van bijna 7 km². Ooit was dit park bedoelt als koninklijk jachtpark waarin veel damherten en fazanten te vinden waren. Sinds het park in 1747 werd opengesteld voor het publiek, zijn er nog steeds veel herten. De fazanten aantallen zijn echter verdwenen. In dit park ligt ook de Dublin Zoo en het prachtige Ashtown Castle. Andere bijzonder mooie parken van Dublin zijn het St. Stephen’s Green en Meerion Square.

  

General Post Office

Het postkantoor in O’Connell Street is waarschijnlijk het meest indrukwekkende monument van de stad Dublin. Helemaal door de geschiedenis waarin wordt verteld over de paasopstand in 1916 waarna het gehele pand ernstig werd verwoest. Gelukkig is het volledig in ere hersteld en kunnen we nog altijd genieten van dit bijzonder stukje architectuur. Binnen wordt er middels prachtige schilderijen en een bronzen beeld van de mythische volksheld Cuchulainn verteld over deze ‘Easter Rising’.

  

Dublin Castle

In het hart van de stad Dublin ligt het statige Dublin Castle. Om dit indrukwekkende kasteel te bezoeken moet je er wel wat tijd voor uittrekken. Dublin Castle ligt namelijk verspreid over ongeveer 44.000 vierkante meter. Er zijn twee musea, een internationaal conferentiecentrum, twee cafe’s, twee tuinen, een bibliotheek en wat overheidsgebouwen.

  

Irish Museum of Modern Art

Zoals veel grote steden heeft ook Dublin een groot aanbod als het aankomt op musea. Het Irisch Museum of Modern Art is een museum die je zeker eens moet bezoeken als je in Dublin bent. Het heeft een groot aanbod van vaste collecties en een deel tijdelijke tentoonstellingen. Het beleid concentreert zich voornamelijk op het werk van levende kunstenaars, maar heeft ook een aantal historische werken uit bijvoorbeeld de jaren van 1940.

  

Dublin Dockland’s

Het oude havengebied tussen Talbot Memorial Bridge en Point Depot is het nieuwste ‘hip and happening’ gebied van de stad Dublin. Dit gebied wordt Dublin Dockland’s genoemd. In dit stuk van de stad komt oud en nieuw prachtig samen, wat terug te zien is in de bijzondere gebouwen die er deels zijn verbouwd om aan de hedendaagse cultuur te voldoen. Zo is een oud tabaksfabriek omgebouwd met een glazen buitenkant en heeft het binnen een restaurant, winkel en zijn er regelmatig kunsttentoonstellingen. Wat verderop ligt een replica van een prachtig schip met de naam Jeanie Johnston. Verder worden er in dit gebied verschillende festiviteiten georganiseerd, waaronder het bekende Fringe Festival. Kortom de Dublin Dockland’s mag je zeker niet overslaan met een bezoek aan deze bruisende en interessante stad. Vergeet vooral je camera niet.

  

Kades van Dublin / Dublin Quays

De meest bekende kades van Dublin zijn toch wel de Lower Ormond Quay en Custom House Quay. Het bestaat uit twee wegen die langs de noordelijke en zuidelijke oever van de Liffey rivier lopen. Er staan een aantal zeer prestigieuze kleurrijke panden die zo’n bijzondere uitstraling geven, dat ze al meerdere keren tot inspiratiebron hebben gediend voor diverse kunstenaars en schrijvers. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Custom House Quay is het Custom House. Het ligt tussen de bruggen Butt Bridge en Talbot Memorial Bridge.