Wat te doen in Ierland


Dublin

Dublin is de grootste stad en de hoofdstad van Ierland. De stad is een steeds populairder wordende weekendtrip bestemming aan het worden. Ieder jaar komen er veel toeristen naar de stad toe om hier in de lokale pubs een goed glas Guinness te drinken of om een goede Ierse whiskey uit te proberen. De beste plek hiervoor is de Temple bar District. Natuurlijk heeft Dublin nog veel meer te bieden dan dit alleen. Denk hierbij onder andere aan het Trinity College waar de Book of the Kells te vinden is of aan Saint Patricks Cathedral. Een bezoek aan Dublin is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de Jameson Distillery of aan de Guinness storehouse.

 

Cork

Cork is na Dublin de grootste stad van Ierland. De stad ligt in het zuidoostelijke deel van het land aan de rivier de Lee. Cork is tevens één van de oudste steden van het eiland Ierland. Al in de twaalfde eeuw na Christus was er hier een nederzetting te vinden. Het historische centrum van de stad lijkt qua architectuur veel op de plaatsen Belfast en Dublin maar heeft ondanks dit toch een eigen karakter. Enkele beeldbepalende gebouwen in de stad zijn de St. Mary's Cathedral, St. Finbar's Cathedral en de Cork Opera House. In 2005 was Cork de culturele hoofdstad van Europa. Niet ver bij de stad vandaan ligt het Cork Airport, het tweede vliegveld van Ierland.

 

Kylemore Abbey

Niet ver bij het Ierse dorpje Letterfrack vandaan ligt het voormalige landhuis en klooster Kylemore Abbey. De tuinen en het huis van het klooster kan tegenwoordig vrij bezocht worden. In het voormalige landhuis dat oorspronkelijk Kylemore Castle heette leven tegenwoordig uit België gevluchte benedictinessen die zich hier aan het begin van de vorige eeuw gevestigd hebben. In het klooster is tevens een meisjes kostschool te vinden. De ommuurde tuinen van het complex zijn een populaire attractie in Connemara regio. Het opvallendste gebouw behorend tot het Kylemore Abbey is de replica van de kathedraal van Norwich.

 

Book of Kells

In de dertiende schreef de historicus Giraldus Cambrensis over de Book of Kells "Dit is het werk van engelen , niet van mensen. Nu meer dan acht eeuwen later is de schoonheid van de Book of Kells nog maar nauwelijks geëvenaard. Het boek is te vinden in de schitterende bibliotheek van het Trinity College in het centrum van Dublin. Het boek is geschreven in de zevende en de achtste eeuw na Christus. Het bevat de vier evangeliën van het eerste testament die op middeleeuwse wijze prachtig geïllustreerd zijn. In de twintigste eeuw is het boek in vier delen opgedeeld waardoor het beter tentoongesteld kan worden.

   

Brú na Bóinne

Brú na Bóinne is een historische vindplaats aan de oever van de rivier de Boyne. Deze archeologische vindplaats herbergt onder andere enkel grafheuvels en een paar neolithische gebouwen. Het is één van de oudste en meest uitgebreide vindplaatsen van deze periode in Europa. Mede hierdoor is deze archeologische vindplaats in 1993 op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De oudste van de grafheuvels stammen ergens zijn ergens tussen vijfendertigste en tweeëndertigste eeuw voor Christus vervaardigd wat ze ouder maakt dan de Egyptische piramiden. 

 

Guinness

De Guinness brouwerij in Dublin opende voor het eerst in de tweede helft van de achttiende eeuw zijn deuren. Het is sindsdien uitgegroeid tot de nationale drank van Ierland. Er zijn in het hele land maar weinig pubs te vinden waar het gitzwarte bier niet te vinden is. In de voormalige brouwerij van Guinness is tegenwoordig het Guinness storehouse te vinden. Hier kun je de Guinness experience ondergaan. Tijdens deze rondleiding door de voormalige brouwerij kom je alles te weten over Guinness en het brouwproces. Bovenin de toren is een café gevestigd waar je na afloop van de tour een pint Guinnesss kan drinken met uitzicht over Dublin.

 

Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains bevinden zich in het zuidoostelijke deel van Ierland. Het gebergte ligt niet al te ver bij de hoofdstad Dublin vandaan en is hierdoor een populaire outdoor bestemming voor inwoners van de stad. De berg Lugnaquilla is met 925 meter het hoogste punt van de Wicklow Mountains. In het gebergte ontspringen meerdere rivieren. De bekendste hiervan is de Liffey die de Ierse hoofdstad in tweeën splijt. Door het gebergte lopen meerdere wandelpaden. Het bekendste wandelpad is de Wicklow way. Dit wandelpad is in totaal 132 kilometer lang en is onderdeel van de Europese wandelroute E8 die uiteindelijk in Turkije uitkomt.

  

Ierse Whiskey

Het grote verschil tussen whisky en whiskey is niet de naam maar het feit dat Ierse whiskey zonder turf wordt gestookt. Hierdoor is de smaak van Ierse whiskey veel zachter dan veel van de andere whisky soorten. De typische rooksmaak die je bij andere whisky soorten vaak proeft ontbreekt bij Ierse Whiskey. In Ierland worden zowel blenden als Single Malt whiskey geproduceerd. Enkele bekende Ierse merken zijn Jameson, Paddy, Tullamore Dew, Bushmills en Connemara. De Ierse whiskey wordt natuurlijk ook gebruikt voor de Irish Coffee.

 

Klippen van Moher

De Klippen van Moher liggen aan de westkust van Ierland in het graafschap van Clare. De klippen van Moher zijn in totaal ongeveer acht kilometer lang en vormen de kust tussen de plaatsen Doolin en Liscannor. De Klippen van Moher behoren tot de hoogste klippen van Europa. De hoogste klif steekt meer dan tweehonderd meter boven de Atlantische oceaan uit. De klippen van Moher grenzen aan de het gebied The Burren. Hierover zegt men 'no water enough to drown a man, no tree to hang him, no soil to burry'. De Klippen van Moher zijn één van de mooiste natuurlijke monumenten van Ierland. Vanaf de kliffen van Moher heb je bij helder weer een prachtig zich op de Araneilanden.

   

Ring of Kerry

De Ring of Kerry is één van de mooiste en populairste autoritten die je in Ierland kan maken. Tijdens deze rondrit volg je de kust van het schiereiland Iveragh in de provincie Munster. Het noordelijke deel van de route neemt je mee naar het schiereiland Dingle en het gelijknamige plaatsje. Deze plaats is beroemd om de dolfijn Fungi die in de baai bij het plaatsje woont. Als uitvalsbasis voor de route wordt vaak de plaats Killarney gebruikt. Enkele bezienswaardigheden langs de route is Ross Castle, Derrynane National Park, het plaatsje Waterville en de Skellig-eilanden.