Wat te doen in Oostenrijk


Wenen

De hoofdstad van Oostenrijk is wereldberoemd om zijn klassieke muziek, Mozart, Beethoven en keizerin Sissi. Hierover is dan ook veel te vinden in deze stad. Je vind er ook veel oude maar ook nieuwe gebouwen. De meest bijzondere bezienswaardigheden zijn Schloss Schönbrunn een paleis met Sissi museum, Tiergarten Schönbrunn oudste dierentuin, MuseumQuartier en het Weense Staatsopera. Stephansdom is de grootste kathedraal van Wenen en de zetel van de aartsbisschop van Oostenrijk. Met zijn 107 meter aan lengte en 34 meter breedte is dit met recht een zeer groot bouwwerk te noemen. Deze kathedraal zal zeker indruk maken met zijn architectuur en pracht en praal.

   

Alpen

Oostenrijk staat als toeristische bestemming vooral bekend vanwege de vele wintersportmogelijkheden die er in de wintermaanden zijn. Dat heeft het land te danken aan het prachtige berggebied de Aplen, die een fraaie variatie bieden van glooiende groene bergen met soms zeer ruwe rotsachtige formaties helemaal in het zuiden. Naast skiën en snowboarden in de winter kun je de rest van het jaar terecht om in de Alpen te wandelen, te fietsen of deel te nemen aan de vele andere buitenactiviteiten die je in dit grote gebied kunt ondernemen.

   

Schloss Schönbrunn

Dit zeer grote paleis van Wenen heeft een lange geschiedenis en wordt gezien als meest belangrijk cultureel monument van Oostenrijk. Het Schloß Schönbrunn paleis was het zomerverblijf van de keizer. Het telt 1441 kamers en heeft ook nog een bijzonder mooie tuin met een dierentuin. In het paleis is ook een Sissi museum te bezoeken.

   

Krimmler Wasserfälle

De hoogste waterval van Europa bevindt zich in het dorp Krimml in Oostenrijk. In het nationale park Hohe Tauern stort deze 380 meter hoge waterval in drie fases naar beneden. Via een panoramaweg is het mogelijk tot bovenaan de waterval te komen.

   

Huis familie Von Trap

Het huis van de muzikale familie Von Trap vind je aan de Traunstraße 34 in Salzburg. De musical ‘The sound of music’ is op hen gebaseerd. In dit huis heeft ook de SS-leider Heinrich Himmler gewoond. Nu is het een hotel en trouwlocatie onder beheer van Villa Trapp Foundation. 

 

Karlskirche

Aan de Karlsplatz in Wenen ligt de bijzonder mooie Karlskirche. In deze rooms-katholieke kerk kan je met een glazen lift naar de 30 meter hoge koepel worden gebracht. Zo is het mogelijk om de schitterende plafondschildering goed te kunnen bekijken.

   

Getreidegasse

De meest drukke, maar ook sjieke winkelstraat van Salzburg is Getreidegasse. Dit was ooit de straat waar wel gefortuneerde rijke burgers als dokters, handelaren en ambachtslieden woonden. In deze grote winkelstraat van Salzburg is Wolfgang Amadeus Mozart op 27 januari 1756 geboren. Aan het begin van de straat staat een huis met torentje en klok. Dit is sinds 1407 het stadhuis van Salzburg (waar Mozart geboren is).

 

IJsgrotten

In het plaatsje Werfen vind je de zeer koele ijsgrotten. Deze ijsgrotten hebben een ongeveer 40 km lang labyrint van gangen. Door het smelten van water en de wind die door de tunnels jaagt, zijn deze ijstunnels met ijsfiguren ontstaan. Voor kleine kinderen is het een behoorlijke klim!

 

Kunsthistorisch Museum Wenen

Het kunsthistorisch museum in Wenen is zeer belangrijk voor de Europesche schilderkunst. Niet alleen de kunst is prachtig, maar ook het gebouw aan de Ringstraße is een lust voor het oog. De collectie komt voornamelijk uit de 15e tot 18e eeuw. Bekende namen zijn onder andere Titiaan, Canaletto, Veronese, Pieter Bruegel de Oude, Diego Velázquez, Rubens en Van Dyck

 

Festung Hohensalzburg

In de stad Salzburg staat dit mooie kasteel Festung Hohensalzburg bovenop de Festungsberg berg. Met zijn afmeting behoort dit kasteel tot één van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Er is een binnenplaats met het St. George’s Chapel en er zijn verschillende vleugels.