Wenen


Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt in het noordoosten van het Alpenland. Wenen vormt een eigen deelstaat binnen Oostenrijk en ligt aan de rivier de Donau. Met bijna twee miljoen inwoners is Wenen de grootste stad van Oostenrijk. Wenen vervult een belangrijke rol op cultureel, politiek en economisch gebied binnen het land. Wenen heeft een rijke historie wat geresulteerd heeft in een groot aantal musea en historische gebouwen. Wenen wordt tevens gezien als het centrum van de klassieke muziek en opera. Talloze beroemde componisten hebben in Wenen gewoond en gewerkt, zoals Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven en Joseph Hayden. Met de Wiener Staatsoper heeft de stad één van de beste operahuizen ter wereld binnen de stadsgrenzen. Geen bezienswaardigheid maar wel een must-do in Wenen is het eten van de oorspronkelijke Sachertorte in Hotel Sacher, waar deze heerlijke chocoladetaart in het jaar 1832 uitgevonden is.

Schloss Schönbrunn

Dit zeer grote paleis van Wenen heeft een lange geschiedenis en wordt gezien als meest belangrijk cultureel monument van Oostenrijk. Het Schloß Schönbrunn paleis was het zomerverblijf van de keizer. Het telt 1441 kamers en heeft ook nog een bijzonder mooie tuin met een dierentuin. In het paleis is ook een Sissi museum te bezoeken.

  

Stephansdom

Stephansdom is de grootste kathedraal van Wenen en de zetel van de aartsbisschop van Oostenrijk. Met zijn 107 meter aan lengte en 34 meter breedte is dit met recht een zeer groot bouwwerk te noemen. Deze kathedraal zal zeker indruk maken met zijn architectuur en pracht en praal

  

Hofburg Paleis

Sinds 1945 is het Hofburg paleis de officiële residentie van de Bondspresident van Oostenrijk. Daarvoor was het de winterresidentie van voormalige vorsten. In de zomer verbleven zij in Schloss Schönbrunn. Hier zijn ook de keizerlijke appartementen van keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth (Sissi) te vinden in. De inrichting is volledig in tact van hoe het toen was. Er is ook een schatkamer, barokke rijzaal voor het opleiden van paarden, een wetenschappelijke bibliotheek en de keizerlijke appartementen.

  

MuseumsQuartier

In het museumsQuartier zitten veel culturele instituten en musea bijeen in een groot complex. Je vind er onder andere het Leopold museum, MUMOK (museum met hedendaagse kunst), concerten, shows, danscentrum, wiskundecentrum en tijdelijk exposities.

  

Weense Staatsopera

Deze wereldberoemde opera noemt men ook in het rijtje van beste opera’s ter wereld. Het Weense Staatsopera is de grootste van Oostenrijk. Na de tweede wereldoorlog is het na wat verbouwingen in 1955 weer geopend voor publiek. Sindsdien is het opera gebouw een symbool van de vrijheid voor Oostenrijk. De grote zaal heeft plaats voor ongeveer 2280 mensen.

  

Grinzing

Wenen is de enige stad ter wereld waar je midden in de stad bloeiende wijnranken kunt vinden. In de wijk Grinzing zijn veel wijnhandelaren waar je tijdens een heerlijk diner kunt genieten van huisgemaakte heerlijke wijnen. In het oudste wijnhuis van Grinzing ‘Oude Presshaus’ vind je een oude wijnpers van 250 jaar oud in de zeer indrukwekkende wijnkelder.

  

Haus des Meeres

Haus de Meeres is een attractiepark met een groot zeeaquarium en terrariums met krokodillen en giftige slangen. Er zijn meer dan 10.000 dieren te vinden en er worden diverse shows gegeven. Er is veel te leren over alles in en om de oceaan.

  

Tiergarten Schönbrunn

Hoogstwaarschijnlijk is Tiergarten Schönbrunn de oudste dierentuin ter wereld. Het is te vinden in de tuin van het schitterende paleis Schönbrunn. De dierentuin is ruim 250 jaar oud met voldoet keurig aan de hedendaagse eisen. Je vindt hier reuzenpanda’s, reptielen, herten, wolven, ijsberen, pinguïns, tijgers, jaguars, zebra’s, Afrikaanse olifanten en nog heel veel meer.

  

Kapuzinergruft

De Kapuzinergruft is een keizerlijke grafkelder waar veel keizers en keizerinnen zijn begraven, waaronder de wereldberoemde keizerin Sissi. Volgens de Habsburgse traditie, werden het lichaam, hart en ingewanden afzonderlijk van elkaar begraven.

  

Prater

Op een deel van het voormalig keizerlijk jachtgebied in Wenen ligt nu het grote pretpark ‘Wurstelprater of Volksprater’ op ongeveer 6 km². Er staat bijvoorbeeld een reuzenrad uit 1897. Verder vind je in dit Prater park verschillende sportfaciliteiten en een planetarium.