lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. De vlak bij de Atlantische Oceaan gelegen stad telt inclusief voorsteden maar liefst drie miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van Portugal is. Lissabon is gebouwd op heuvels waardoor sommige wijken redelijk niveauverschillen kennen. Lissabon kent een historisch centrum: Baixa. Veel belangrijke gebouwen staan in deze wijk. Zeker zo fraai is de ernaast gelegen wijk Bairro Alto die je met een dertig meter hoge lift vanuit het centrum kunt bereiken. Bairro Alto is de wijk waar je moet zijn om gezellig uit te eten of om uit te gaan. Dankzij het steeds groter wordende aanbod van goedkopere vliegtickets naar Lissabon is een korte  vakantie in Lissabon steeds populairder aan het worden.

Mosteiro dos Jerónimos

Dit klooster in de wijk Belém is een prominent gebouw in de stad Lissabon. In het klooster liggen de graven van onder andere ontdekkingsreiziger Vasco de Gama, dichters Fernando Pessoa en Luís de Cames en leden van de Koninklijke familie. De afmetingen van dit prachtige klooster zijn zeer indrukwekkend. De binnenkant van het klooster is versierd met Manuelijnse motieven, waarin Europese en Moorse motieven en elementen het zeer bijzonder maken. Ook komt de Spaanse architectuur en Renaissance stijl vaak terug. Aan dit markante klooster ligt een even indrukwekkend plein. Het Praça do Imperio is ongeveer 280 x 280 meter groot met in het midden een tuin van 3.300m², afgemaakt met een groot fontein in het midden.

   

Rua Augusta

Rua Augusta is een zeer levendige voetgangersstraat in het winkelgebied van Portugal. Het kenmerkt zich met een groot Arco Triunfal ofwel Rua Augusta Arch. Dit is een historisch gebouw met triomfboog en ter herdenking aan de aardbeving van 1755. Rua Augusta ligt in de wijk Baixa Pombalina, wat na de aardbeving in 1755 opnieuw gebouwd is. Het winkelgebied staat bekend als chique, met zeer mooie mozaïek betegelde trottoirs. Veel gezellige terrasjes en hier en daar een straatartiest karakteriseren deze bloeiende straat.

   

Castelo de São Jorge

Dit mooie kasteel ligt bovenop de hoogste heuvel in het centrum van Lissabon. Hier vandaan heb je een zeer fraai zicht over de stad. Ganzen en eenden wandelen door de tuinen van dit beeldige kasteel. Ook lokale bevolking vertoeft er graag in de schaduw onder een boom.

   

Torre de Belém

De Toren van Belem staat in de wijk Belém in Lissabon. Vroeger was dit een ceremoniële toegangsweg tot Lissabon. Nu vandaag een toeristische attractie om zijn mooie uitstraling. Deze toren uit 1515 is een kunstwerk in Manuelstijl, hoewel er in sommige vertrekken toch kenmerken zijn te vinden van Islamitische en Moorse architectuur.

   

Oceanário de Lisboa

In de moderne wijk Parque das Nações ligt het grote aquarium van Lissabon. De Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff heeft het gebouw ontworpen, wat lijkt op een vliegdekschip. Net als het Parque das Nações is ook dit Oceanarium gebouwd voor de wereldtentoonstelling Expo ’98. Tot de mogelijkheden behoort een rondleiding achter de schermen.

  

Bairro Alto

Bairro Alto is een gebied in het centrum van Lissabon wat bekend staat om zijn winkel- en uitgaansgebied. Ook vind je hier wat artistieke winkels en kunstgalerijen. Door de hoge gebouwen en smalle straten is het heerlijk wandelen door de met schaduw gevulde straten van dit gebied. In de avond zijn de vele bars, restaurants en clubs druk bezocht.

   

Parque das Nações

In het Nederlands vertaald betekent Parque das Nações “Park der Naties”. Deze nieuwe wijk ligt in het oosten van Lissabon en ligt aan rivier de Taag. Bekende gebouwen en bezienswaardigheden in dit gebied zijn Torre Vasco da Gama, station Gare do Oriente, modern winkelcentrum Vasco da Gama, Oceanarium van Lissabon en een promenade met uitzicht op de torens São Gabriel en São Rafael.

   

GoCar

Een wel heel bijzondere manier om Lissabon te verkennen is per GoCar. Dit is een vertellende stads-tour-auto op drie wielen. Middels een gps route kom je langs alle bezienswaardigheden van Lissabon. Wel is te adviseren om de route 24 uur van tevoren te reserveren.

   

Cemitério dos Prazeres

Cemitério dos Prazeres is de grootste begraafplaats van Lissabon. Vlakbij de wijk Campo de Ourique is deze begraafplaats met vele bekende Portugese mensen te vinden. Het meest indrukwekkende graf is de Mausoléu de D. Pedro de Sousa Holstein.

   

Paleizen

Wie graag wat kastelen en paleizen bezoekt, mag de plaatsen Queluz en Sintra niet overslaan. In deze plaats staat de vroegere zomerresidentie ‘Paleis van Queluz’ van de Portugese koninklijke familie uit de 14e en 16e eeuw. Er zijn prachtige tuinen bij dit paleis te vinden en het Robillon-paviljoen. Verder vind je hier het Paleis van Pena op de top van een heuvel boven de plaats Sintra. Het paleis staat op resten van een oud Hiëremonietenklooster. Op een andere heuvel boven Sintra, ligt het Morenkasteel ‘Castelo dos Mouros’. De grootste toren op dit landgoed is met zo’n 500 treden te beklimmen. Het kasteel is omringd met 450 meter muur.