marmaris


De Turkse badplaats Marmaris is een bescheiden stad aan de Lycische kust die in de zomermaanden spreekwoordelijk uit haar voegen barst vanwege de vele toeristen die naar Marmaris komen om vakantie te vieren. Onder deze toeristen bevinden zich voornamelijk Britten, Russen, Nederlanders, Belgen en Scandinaviërs. De belangrijkste attractie van Marmaris is het strand dat bij het warme zomerse weer een drukke plek is om te vertoeven.

Netsel Marmaris

De grootste en meest luxe jachthaven van Turkije ligt hier in Marmaris. Alles wat je van een moderne jachthaven kunt verwachten is hier te vinden. Restaurants, bars, amusement, winkels, geldautomaten en reisbureau’s. Ook is het mogelijk om luxe boottochten van hieruit te boeken naar bijvoorbeeld Rhodos.

   

Kloof van Saklıkent

Midden in het Ak Dağlar gebergte loopt een pad van 18 km langs de kloof van Saklıkent. Langs de steile wanden is te zien hoe water en erosie hun werk hebben gedaan. Met professioneel schoeisel en gereedschap is dit gebergte nog beter te beklimmen. Via het wandelpad komt u bij een restaurant uit. Om bij de kloof te komen moet je ook een stukje door water lopen wat uit de kliffen stroomt.

   

Kasteel van Marmaris

Dit kasteel, met zijn binnenplaats vol beelden, dateert uit 1522. Het werd door Süleyman de Prachtlievende gebouwd na zijn geslaagde veldtocht tegen Rhodos. Tegenwoordig is het kasteel een museum waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de haven.

   

Bazaar

De bazaar van Marmaris is heerlijk om bezoeken. Allerlei geuren van kruiden komen je er tegemoet. De winkeltjes bieden werkelijk van alles wat. Grote delen zijn overdekt en andere zijn met een zonnedoek beschermt tegen de hitte van de zon. De bazaar ligt vlak bij het centrum. Een plaatselijk lekkernij wat je hier kunt kopen is de honing uit Marmaris wat op het schiereiland Datça te vinden is.

   

Içmeler

Het kleinere zusje van Marmaris is het dorpje Içmeler. Op een afstand van ongeveer 9 km vind je prachtige stranden in een mooie baai omringd door pijnbomen en oleanders. Langs de rivier die door Içmeler stroomt vindt je volop vertier. Zo is er de toeristenmarkt, maar vind je er ook winkels, terrasjes en restaurants. Met ongeveer een kwartier ben je met de “dolmus’ bus vanuit Marmaris naar Içmeler.

   

Uitgaansleven Barstreet

Het meeste uitgaansleven is gecentreerd rondom Hacı Mustafa Sokağı. Hier geldt voornamelijk kijken en bekeken worden. Vele horecagelegenheden wisselen elkaar en elkaars muziek af, waardoor het een luidruchtig stuk van Marmaris is. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je een hotel of pension in dit deel van de stad wilt betrekken.

   

Jeepsafari

Wie iets meer avontuur zoekt, moet zich zeker eens wagen aan een jeepsafari. Tijdens de rit die je brengt naar het schiereiland Bozburun en het nationale park van Marmaris, ontdek je de meest interessante plekjes rondom deze bestemmingen. Onderweg wordt er regelmatig verkoeling gezocht met bijvoorbeeld een duik bij één van de meest heerlijke watervallen of bij Jezus Beach.

   

Marmaris Boottocht

Als je graag eens op een relaxte manier de vijf baaien en wat dorpjes wilt verkennen, moet je zeker eens een boottocht boeken in de haven van de stad. Er worden verschillende tochten aangeboden, maar de meest bijzondere is toch wel de tocht die brengt naar de dorpen Kumlubük en Turunç. Onderweg ga je een aantal keer voor anker om een verfrissende duik in het water te kunnen nemen. Lunchen doe je dan op Paradise Island en daarna bezoek je ook nog eens de Phosphorus Grotten.

   

Dalyan

Op een ongeveer 85 kilometer van Marmaris ligt het stadje Dalyan, wat zeker de moeite waard is. De Kaunische rotsgraven en het aparte Iztuzu-strand met de nest plaatsen van de Karetschildpadden trekken jaarlijks vele bezoekers. Het Iztuzu-strand vormt een 4,5 kilometer lange landtong en daarmee een barrière vormt tussen het zoete water van de Dalyan rivier en het zoute water van de Middellandse Zee. Inmiddels valt het gebied onder het beschermde natuurgebied van Köyceğiz-Dalyan.

   

Rhodos

Met de ferry vaar je vanuit Marmaris in een kleine drie kwartier naar het Griekse eiland Rhodos. Op Kreta na is Rhodos het meest favoriete Griekse eiland van Nederlandse toeristen. Er is van alles te doen. Je kunt er prima wandelen, surfen, winkelen, duiken en natuurlijk lekker eten. De meeste toeristen bezoeken in Rhodos de middeleeuwse binnenstad van Mandraki en natuurlijk Rhodos Stad.