Wat te doen in Turkije


Istanbul

Deze stad is als enige op de wereld verdeeld over twee continenten, Europa en Azië. De Bosporus (een zeestraat) loopt dwars door Istanboel en is nog altijd een drukke scheepvaartroute. Maar er is meer in Istanboel. Istanboel heeft een rijke cultuur. Je vindt er nog hele oude badhuizen ‘Hamam’ er is een zeer groot oosters paleis ‘Topkapipaleis’ te bezoeken en langs de stadsmuur van Istanboel is altijd wat te beleven. De Sultan Ahmetmoskee, ook wel blauwe moskee genoemd, mag zeker niet worden overgeslagen.

   

Bodrum

Bodrum is een toeristische bestemming met beroemde bezienswaardigheden. Denk aan de Petrusburcht met zijn vijf torens. Nu is deze burcht een museum waar je schatten kunt vinden die internationale bekendheid genieten. Er is bijvoorbeeld een scheepswrak uit de late Bronstijd en glazen gietvormen uit de 14e eeuw voor Chr. Bezoek het Grieks Theater wat nog altijd wordt gebruikt voor concerten of duik in het bruisende nachtleven van Bodrum.

 

Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije. Het is vooral een commercieel en industriële stad. Heel bekend is de stad geworden om zijn Angora geit met zijn mohair wol, witte konijnen om hun Angora wol, Muscat druiven en de Angora kat. De stad heeft ook een historisch centrum wat op een heuvel ligt en waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Een paar oude gebouwen ronde de oude citadel zijn bewaard gebleven. Bijvoorbeeld de tempel van Augustus en het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk.

   

Efeze

De bijnaam van Efeze is ook wel ‘ruïnestad’. Het wordt zelfs als een van de mooiste ruinecomplexen van de westerse wereld genoemd. Dit belangrijkste archeologisch gebied van Turkije heeft hele grote opgravingen uit de Griekse oudheid van ongeveer 1100 jaarvoor Christus. Om er een paar te noemen: tempel van Artemis, Herculespoort, tempel van Hadrianus, Odeon van Efeze, tombe van Apostel Johannes, bibliotheek van Celsus en de poort van Mazaeus en Mithridates.

   

Rotsformaties van Cappadocië

Ongeveer 30 miljoen jaar geleden zijn deze rotsformaties van Cappadocië langzaam ontstaan. Voortgekomen uit de toen uitbarstende vulkaan, vulde de omgeving zich met een erosiegevoelig materiaal en turfsteen. Dit is door de jaren heen langzaam weggesleten en zo ontstonden de rotsen. Dit gebied van 300 km² trekt, samen met omliggende plaatsen als Ürgüp en Göreme, vele toeristen aan die een bezoek aan deze betoverende streek af leggen.

   

Göbekli Tepe

Dit bergheiligdom in het zuiden van Turkije, van ongeveer 11.550 jaar oud, is het oudst bekende tempelcomplex ter wereld. Er worden zelf sporen uit de steentijd gevonden. In de diverse lagen worden monolithische T-vormige pilaren, terrazzovloeren uit het Romeinse Rijk en abstracte pictogrammen gevonden. Dat er nog veel te vinden is, blijkt wel uit het feit dat pas 1,5% van het gebied opgegraven is.

   

Marmaris

Een hele bekende badplaats van Turkije is Marmaris. De jachthaven van Marmaris Netsel Marmaris’ behoort tot de grootste en meest luxe van Turkije. Je vindt hier alles wat je van een moderne jachthaven kunt verwachten. Restaurants, bars, amusement, winkels, geldautomaten en reisbureau’s. Natuurlijk is het ook mogelijk om luxe boottochten van hieruit te boeken naar bijvoorbeeld Rhodos. Maar Marmaris heeft meer te bieden. Je hebt er een mooi Marmaris kasteel, wat nu een museum is. Vanaf dit kasteel heb je een zeer mooi uitzicht over de jachthaven. Er is een zeer grote bazaar en je vindt er Griekse renaissance huizen in de oude wijk rond het kasteel.

   

Pergamon

Dit huidige Bergama in Turkije was ooit een rijke en machtige stad. Het is nog steeds een rijke stad, maar dan aan monumentale tempels, fonteinen, gymnasia en theaters. Ooit bestond deze plaats uit drie stadjes die via trappen en terrassen met elkaar waren verbonden. Ook was er ooit een geneeskrachtige bron, waar veel geesteszieke werden behandeld. 

   

Lara

Deze plaats is een district van Antalya en wordt ook wel het ‘Las Vegas’ van Turkije genoemd. Het staat vol met thematische hotels zoals je ze in Las Vegas ziet. Er zijn ook watervallen te vinden waarbij het water recht de zee in valt.

   

Sümelaklooster

Het Sümelaklooster is gebouwd tegen een rotswand in het Ziganagebergte in Maçka. Het klooster bevindt zich in het nationale park Altindere en ligt op een hoogte van zo’n 1200 meter. De rotskerk in het klooster is van binnen en buiten volledig bedekt met fresco’s.