tikal


Tikal Guatemala

De ruines van de heilige Maya stad Tikal trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers uit de hele wereld. Tikal ligt in de jungle van El Peten, de meest noordelijke provincie van Guatemala, grenzend aan Mexico en Belize.

De kern van de stad was een heilig centrum, waar majestueuze tempelcomplexen werden gebouwd. Maya tekens op de tempels en stellas (grote staande stenen) vertellen over de heldendaden van de grote leiders van Tikal. Naast ceremoniële centra waren de tempels ook astrologische bakens.

 

Verdwenen Stad

Over de neergang van Tikal lopen de meningen tot op de dag van vandaag uiteen. Waarschijnlijk was er sprake van een lange periode van droogte en uitputting van natuurlijke bronnen, met honger, sociale onrust, oorlog en het verwerpen van de adellijke en geestelijke leiders als gevolg en massaal vertrek naar voedzamere streken.

 

Herontdekking

Terwijl Tikal nooit door de lokale bewoners is vergeten, werd pas na een publicatie van Guatemalteekse functionarissen uit 1848 in Duitsland de aandacht van de Westerse wereld getrokken. Pas in 1877 zijn ontdekkingsreizigers begonnen met het systematisch in kaart brengen van de immense stad. Grootschalige archeologische opgravingen zijn begonnen in de jaren 50 van de 20e eeuw. Nog steeds worden nieuwe ontdekkingen gedaan en zie je in het park het archeologische werk in uitvoering.

 

Peten jungle

In de Peten jungle leven grote katachtigen: jaguars, poemas, ocelots. Het hese gebrul, dat een bende woeste jaguars doet vermoeden, komt echter van de brulapen. Ook is de kans groot dat je slingerapen ziet en exotische vogels zoals de toekan. Andere dieren die mogelijk op je pad komen zijn vossen, pizotes (neusbeertjes), tepezcuintles (een groot knaagdier), miereneters, krokodillen, slangen, prachtige vlinders, neushoornkevers en vele andere bijzondere insecten.

 

Orientatie

De afstand van Flores naar Tikal is ca. 60 km. Van het vliegveld bij Flores rijd je door de glooiende heuvels van de Peten dat voor een groot deel uit tropisch laagland bestaat. Halverwege Flores en Tikal ligt het dorp El Remate, aan de noordoost oever van het grote Peten-Itza meer. Na El Remate gaat het landschap over in steeds dichtere jungle.

 

Tip: overnacht in El Remate

Het rustige dorp El Remate ligt prachtig aan het Peten-Itza meer. Het ligt zo dicht bij de jungle dat je er 's avonds en 's nachts de brulapen hoort. Aan de rand van El Remate ligt het subtropisch natuurreservaat Biotopo Cerro Cahui. De lage heuvel die in het meer uitloopt heeft de vorm van een krokodil (die volgens lokale legende ooit zal ontwaken).

 

Tikal bezoeken

Je bezoekt Tikal het beste met een gids, die de beste routes en mooiste plekken weet te vinden op het immense terrein (je loopt al snel 10 kilometer om de meest bekende tempels te zien). Erkende gidsen staan bij de ingang waar je entree betaald. Het park opent om 6 uur 's ochtends en sluit om 6 uur 's avonds. Bij de entree zijn twee kleine musea, een restaurant en souvenirwinkels. Water meenemen en stevige wandelschoenen zijn aangeraden.

 

Geschiedenis

De stad werd bewoond van ongeveer 400 v.Chr. tot 1000 na Chr., maar kende haar hoogtepunt tussen 300 en 850 na Chr. Tikal was een van de machtigste steden in de Klassieke Periode van de Mayabeschaving, maar heeft meerdere nederlagen moeten ondergaan. In 562 werd de stad onderworpen door Caracol, waarmee een periode van meer dan 100 jaar begint die bekend staat als het "Tikalhiaat", waaruit nauwelijks inscripties of monumenten bekend zijn. Aan deze periode kwam een einde in 682 toen Jasaw Chan K'awiil I aan de macht kwam. Jasaw Chan K'awiil wist van Tikal een ongekend machtscentrum te maken. Tikals macht bereikte haar hoogtepunt toen Tikal in 711 haar eeuwige rivaal Calakmul op de knieën wist te krijgen, hoewel het de controle over het zuidwestelijke Mayagebied over moest laten aan Dos Pilas. De voortdurende oorlog tussen Tikal en Calakmul en hun bondgenoten had echter geleid tot een uitputting van grondstoffen en verwaarlozing van de grond, zodat na 800 de Mayabeschaving ineenstortte. De laatste inscriptie in Tikal, een verwijzing naar Jasaw Chan K'awiil II, dateert uit 889. Pas in 1848 werd de stad herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Eerste grootschalige archeologische opgravingen begonnen in de jaren '50 van de 20e eeuw. In 1979 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder haar tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. Samen met aartsrivaal Calakmul is Tikal een van de beste voorbeelden van Maya-architectuur in Peténstijl.