Wat te doem in guatamala


Tikal

Tikal is volgens velen het mooiste Mayaruïne-complex van Midden Amerika en het bezoeken van deze oud Mayastad is dan ook een must tijdens een reis naar Guatemala.De maya's begonnen zo’n 700 jaar voor Christus met de bouw van deze stad, maar zijn hoogtijdagen beleefde de stad ongeveer 600 jaar na Christus, toen er zo'n 100.000 mensen woonden.Tikal ligt midden in het regenwoud en veel gebouwen zijn in de loop der jaren door bomen en planten overwoekerd. Ook is ere een uitgebreid dierenleven en tijdens de wandelingen tussen de verschillende tempels kun je apen, toekans, vossen en zelfs jaguars tegenkomen.  Een unieke ervaring is het om de zon te zien opkomen boven de jungle vanaf één van de tempels.

 

Antigua

Antigua is de oude hoofdstad van Guatemala en één van de mooiste steden in Midden Amerika. Na een grote aardbeving in 1773 is de hoofdstad verhuisd naar wat nu Guatemala stad is. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een veel aangenamere plek om te verblijven dan de huidige hoofdstad. De prachtige koloniale huizen en kerken in de stad roepen een bijzondere sfeer op en ook de prachtige ligging tussen drie vulkanen: Agua (3766m), Fuego (3763m) en Acatenango (3976m)  is erg bijzonder. Antigua is dan ook niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Antigua is een fantastische plek om een talencursus Spaans te volgen en de stad is onder reizigers dan ook erg populair als talenreisbestemming.

 

Meer van Atitlán

Het meer van Atitlán is een volgelopen krater op zo’n 1500 meter hoogte. Het is misschien wel het mooiste meer ter wereld. Dat komt niet alleen door het heldere water, maar vooral door de 12 vulkanen die het meer omringen. De toppen van de vulkanen weerspiegelen prachtig in het helderblauwe water wat maakt dat het meer van een verbluffende schoonheid is.Aan de oevers van het meer liggen 12 authentieke indianendorpen. Het is een aanrader om een boottochtje over het meer te maken en deze dorpjes te bezoeken waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

 

Quetzaltenango en omgeving

Quetzaltenango is de tweede stad van Guatemala en de hoofdstad van het departement Quetzaltenango. Xela zoals de stad kortweg wordt genoemd heeft een spectaculaire ligging op 2300 meter, omgeven door vulkanen en authentieke Maya-dorpjes. Het is een populaire bestemming onder reizigers met name door het inheemse karakter, het groot aanbod aan cultuur en de studentensfeer die in de stad hangt, maar ook de aanwezigheid van vele Spaanse talenscholen en de prachtige omgeving trekken veel reizigers naar de stad.Vanuit Quetzaltenango kun je vele dagexcursies maken naar o.a. de groene bergen met nevelwoud rond de stad, de vulkanen, die in de buurt van de stad liggen, waaronder de Tajumulco vulkaan, met 4220 meter de hoogste berg van Centraal Amerika, de warmwaterbronnen van Fuentes Georginas en traditionele dorpjes zoals Zunil. Een aantal van deze bezienswaardigheden kun je vanuit Quetzaltenango per chickenbus bezoeken. Dat zijn veelal afgedankte Amerikaans schoolbussen, die door de locals worden gebruikt om van A naar B te reizen. Een reis naar Guatemala is eigenlijk niet compleet zonder de bijzondere ervaring van het reizen per chickenbus, maar wees gewaarschuwd. Het reizen per chickenbus is over het algemeen niet bepaald comfortabel (bussen zijn vaak overvol en de chauffeurs rijden nou niet bepaald voorzichtig), dus beperk je locale ervaring in chickenbussen tot de korte ritjes

 

Chichicastenango

Chichicastenango ligt geïsoleerd op een hoogte van 2000 meter in het berglandschap van de provincie Quiché. De toeristische trekpleister van het dorp is de kleurrijke markt op donderdag en zondag. De markt, waar Kaqchiquel en Quiché indianen hun waren aanbieden, is de grootste markt van Midden-Amerika en één van dé sociale gebeurtenissen in het hoogland. Het is een ontmoetingsplaats voor de Maya waar ze producten uitwisselen en verkopen. De markt is een mooie gelegenheid om lokale producten en handwerk op de kop te tikken, maar ook om de lokale bevolking te ontmoeten.Afgezien van de markt, is het dorp zelf ook al de moeite van het bezoeken waard. Je vind er een unieke mix van het traditionele Indiaanse geloof vermengd met het katholicisme, dat door de Spanjaarden in Guatemala werd geïntroduceerd. In en rond het dorp bevinden zich verschillende heiligdommen, zoals de San Tomaskerk, waar je rituelen kunt zien worden opgevoerd, waarin deze  elementen uit het oude geloof en het katholicisme worden gecombineerd.