Seks buiten huwelijk verboden in Indonesië

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 14:19

Het parlement in Indonesië heeft een wetswijzigingen goedgekeurd die seks buiten het huwelijk gaat verbieden, op straffe van maximaal 1 jaar cel. Ook op samenwonen voordat je elkaar het jawoord hebt gegeven, ligt een straf van maximaal 6 maanden. Deze nieuwe wet geldt voor zowel Indonesische burgers als toeristen die in het land verblijven vandaar de vermelding op deze site.

Ondanks felle kritiek van tegenstanders heeft het Huis van Afgevaardigden in een plenaire vergadering groen licht gegeven voor dit wetsvoorstel.

Beschuldigingen van overspel kunnen met een politierapport die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen met deze nieuwe wetgeving strafbaar worden gesteld. Ook wilden islamitische groeperingen homoseks illegaal maken. Na een felle discussie tussen is dit voorstel uiteindelijk ingetrokken en wordt gezien als een overwinning voor de lhbti-minderheid in het land.

Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. Dit gaat moeizaam en met veel protesten en demonstraties.

Mensenrechtenactivisten hadden eerder al aangedrongen om deze nieuwe regels niet aan te nemen, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de burgerrechten in het grootste moslimland ter wereld. De nieuwe wetgeving moet in 2025 in werking treden.

Organisaties uit het bedrijfsleven uitten ook hun zorgen en zijn bang dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.