Jaar van nationale rouw na overlijden Thaise koning

Gepubliceerd op 26 oktober 2016 om 17:55

Bhumibol Adulyadej (1927-2016)
De 88-jarige vorst besteeg de troon in 1946 en bouwde tijdens zijn 70-jarige regeerperiode onder de Thai haast een heiligenstatus op.

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. De vorst kampte al jaren met gezondheidsproblemen. De afgelopen dagen verslechterde zijn toestand. Het paleis gaf geen details over zijn overlijden en zei in een korte verklaring slechts dat hij „vreedzaam gestorven” was. Premier Prayuth Chan-ocha kondigde na het nieuws een rouwperiode van een jaar af, die vrijdag ingaat. Hij riep de bevolking op zich dertig dagen te onthouden van feestelijkheden. Hij wordt opgevolgd door zijn oudste zoon, kroonprins Maha Vajiralongkorn (64).

Bhumibol was bij leven het langstzittende staatshoofd ter wereld. Hij besteeg de troon in 1946, toen hij 18 jaar was, en bleef ruim 70 jaar koning. Hij volgde toen zijn broer Ananda Mahidol op, die op 20-jarige leeftijd door een pistoolschot om het leven kwam.

Bhumibol lag in het ziekenhuis met een longontsteking en nierproblemen. Zijn bloeddruk daalde en hij lag aan de beademing. Zijn familie was bij hem in zijn laatste dagen. Geruchten over zijn aanstaande dood zorgden de afgelopen dagen voor dalende beurskoersen in Thailand. De minister van Economische Zaken probeerde de verhalen te ontzenuwen in een poging de schade te beperken. Sinds 2009 liet de verzwakte monarch zich nauwelijks nog in het openbaar zien.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor Thailand aan. Reizigers moeten de autoriteiten gehoorzamen en zich aan de beperkingen houden, zoals het niet vieren van feesten. Ook moeten, als altijd, kritische uitspraken of discussies over het Thaise koningshuis worden vermeden. De vorst genoot in zijn land haast een status van heilige. Op belediging van de vorst staan draconische straffen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.