Internetten in Europa zonder extra kosten

Gepubliceerd op 4 juli 2017 om 08:10

Eindelijk is het dan zover internetten zonder extra kosten. Sinds 15 juni 2017 heb je in Europa geen extra kosten meer als je in het buitenland gaat bellen, sms’en of internetten. Op reis binnen de Europese Unie heb je niet meer te maken met de beruchte roamingkosten, die je na een vakantie een torenhoge telefoonrekening kon opleveren. Op de weg in Frankrijk kun je nu gewoon weer gebruikmaken van Google Maps zonder de vrees voor een onbetaalbare nota.

Internetten in Europa zonder extra kostenHet advies was altijd om de roaming uit te zetten op je smartphone als je op reis ging. Een e-mail downloaden met foto’s of een filmpje bekijken via je WhatsApp kosten naar verhouding veel geldzou. Internetten, bellen en sms’en is nu goedkoper geworden door de inspanningen van de Europese Commissie.

Wat betekent dit voor de reiziger?

Bij het internetten in Europa heb je in principe geen extra kosten, maar er zitten wel wat addertjes onder het gras. Hier hebben we alle voorwaarden nog eens op een rij gezet.

  • Op reis in andere landen van de Europese Unie hoef je dus geen EU-internetbundel meer te activeren. Zorg gewoon dat je roaming hebt aanstaan op je mobiele telefoon.
  • Je roamingkosten worden afgeschaft in alle 28 landen van de Europese Unie, plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Zwitserland en enkele landen op de Balkan doen niet mee, waaronder Bosnië, Servië en Albanië. Hou hier dus rekening mee als je naar deze landen op vakantie gaat.
  • Bij het bellen en sms’en vanuit Nederland naar een ander land in de Europese Unie komen er wél extra kosten bij. Als je telefonisch een hotel of camping wilt reserveren, kun je beter eerst de grens oversteken.
  • Voor gebeld worden in de Europese Unie komen er geen extra kosten bij. Je kunt dus vanaf een camping in Spanje met een Nederlands abonnement bellen naar een goede vriend die in Italië op het strand ligt, voor het binnenlandse tarief.
  • Je kunt niet helemaal onbeperkt internetten, bellen en sms’en in andere Europese landen. Er geldt dezelfde bundel die je in Nederland hebt afgesloten bij je provider.
  • Als je een bundel hebt met onbeperkt bellen en sms’en, geldt dit ook in de andere landen van de Europese Unie. Onder de noemer fair use policy is er wel een maximum, dat verschilt per provider. Deze limiet is zo hoog, dat je daar bij normaal gebruik niet overheen gaat. De provider moet je waarschuwen als je over de limiet bereikt. Ga je daar overheen, dan betaal je een toeslag van maximaal € 7,70 per gigabyte. Dit wordt geleidelijk verlaagd tot € 2,20 in 2022.
  • De afschaffing van de roamingkosten geldt alleen als je tijdelijk in het buitenland bent. Als je vier maanden of langer in het buitenland bent én meer data gebruikt dan in Nederland, mogen telecombedrijven wel een extra bedrag in rekening brengen. In dat geval kun je beter een lokale sim-kaart aanschaffen of een lokaal telefoonabonnement afsluiten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.