Keulen


Keulen is een grote stad in Duitsland. De in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gelegen stad telt inclusief voorsteen maar liefst 2,5 miljoen inwoners. Keulen heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog veel verwoestingen moeten ondergaan. Vrij snel na de oorlog is de binnenstad van Keulen deels herbouwd, sommige delen bestaan uit moderne na-oorlogse architectuur. Keulen is dé stad van de kerstmarkten. In Keulen vinden er jaarlijks diverse winterse kerstmarkten plaats, waarvan de kerstmarkt 'Am Dom' de meest bekende en best bezochte is. Busladingen vol landgenoten gaan jaarlijks richting Keulen om deze kerstmarkt aan de zuidzijde van de Dom van Keulen te bezoeken. Deze jaarlijks terugkerende markt behoort tot de beste Kerstmarkten van heel Duitsland.

Tip

Met de Köln Card kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Keulen én krijg je tot 50% korting op verschillende musea en attracties in Keulen!

 

Dom van Keulen

De grootste kerk van Keulen is de Dom. Deze prachtige kathedraal is absoluut een bezoek meer dan waard. Vanuit de ongeveer 157 meter hoge torens kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. De prachtige glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw.

  

Altstadt

Een van de leukste en meest historische gedeeltes van Keulen is tevens de oudste wijk van de stad, Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Veel winkels, terrasjes en restaurants brengen veel gezelligheid met zich mee. De smalle straatjes waarvan sommige met keien geplaveid geven de stad het historische gevoel. Er zijn verschillende musea te ontdekken zoals het Romeins-Germaans Museum of het Ludwig Museum. In dit stuk van Keulen liggen de Alter Markt en Heumarkt. Op de Alter Markt wordt elk jaar de zeer bekende en geroemde kerstmarkt van Keulen georganiseerd.

  

Rathaus

Het prachtige stadhuis van Keulen is met recht een historisch stadhuis te noemen. De torens zijn namelijk al gebouwd tussen 1407-1414 en voor die tijd heuse wolkenkrabbers. Het schitterende stadhuis bestaat uit drie delen. Het gemeentehuis, Spaans gebouw en het Pretorium. Het Pretorium bevat ruïnes met resten van Romeinse gebouwen. Je vind deze onder het Rathaus.

  

Groß St. Martin

De stad Keulen heeft zeer veel kerken waarvan een aantal zeker de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen. Zo geldt dat voor bijvoorbeeld de Groß St. Martin. Deze Romaanse kerk is van een behoorlijke omvang en valt met name op door zijn vier hoektorens. Zoals de meeste kerken in Keulen heeft ook de Groß St. Martin grotendeels al heel wat geweld weten te overleven. Denk aan de luchtaanvallen van de tweede wereldoorlog. Er zijn hierdoor wel wat delen gerestaureerd, waaronder de torens. Je vindt deze kerk in de oude stad in het centrum.

  

Hohenzollernbrücke

Al sinds het begin van de 20ste eeuw ligt deze belangrijke spoorbrug in Keulen over de Rijn. De Hohenzollernbrücke is heel herkenbaar door zijn drie bogen. De brug biedt ruimte voor treinen, trams, auto’s, fietsers en voetgangers. Met een wandeling over de brug zal het je niet ontgaan hoeveel sloten van verschillend formaat er aan de wanden zijn bevestigd. Vaak zijn deze achtergelaten door toeristen. Dit fenomeen kom je wel vaker in toeristische steden tegen. De bogen zijn ‘s avonds prachtig verlicht en eisen hiermee een prominente plaats in de stad Keulen.

  

Kabelbaan over Rijn

Er zijn meerdere manieren om de Rijn over te steken. Een heel bijzondere manier is om dit te doen met de kabelbaan. Tijdens de rit heb je namelijk een bijzonder mooi zicht over de stad Keulen. Vergeet dit vooral ook niet om eens ‘s avonds te doen. Links van de Rijn vind je het Zoo Station aan de Riehler Str. 180. Rechts van de Rijn is er het Rhein Park Station aan de Sachsenbergstr. / Auenweg hoek.

  

Synagoge Roonstraße

Een wel heel bijzondere plaats om te gaan dineren is aan de Roonstraße. Hier staat namelijk één van de vijf pre- nazi’s synagoge, wat tegenwoordig dienst doet als restaurant. Dit voormalige joodse gebedshuis dateert uit uit 1899 en werd grotendeels verwoest in 1938. Na de herbouwing in 1950 werd ook de binnenkant aangepakt en is er zoveel mogelijk gereconstrueerd. Dit gebouw is te vinden in het centrum van de joodse gemeenschap in Keulen wat links ligt van de Rijn.

  

Farina-Haus

Waarschijnlijk kent iedereen de oude eau de cologne met de cijfers 4711. Dit reukwatertje is geboren in Keulen aan de Glockengasse 4711 in het Farina-Haus. Het geurtje werd in 1709 ontwikkeld door Johann Maria Farina. Tegenwoordig zit er een parfumerie en museum in dit pand

  

Wijk Belgische Viertel

Een wat hipper stuk van stad vind je in de wijk Belgische Viertel. Hier vind je veel trendy bars, restaurants en unieke winkeltjes. Aan het gezellige plein Brüsseler Platz is er altijd een vrolijke drukte te vinden. Veel straten zijn vernoemd naar Belgische steden als Antwerpen, Gent en Brussel.

  

Colonius

Hoewel je zou verwachten dat de Dom van Keulen het hoogste punt is van de stad, is dit toch echt toe te schrijven aan de telecommunicatietoren. Deze Colonius heeft namelijk een hoogte van 266 meter en steekt hiermee boven alles uit. De toren bevat een ronddraaiende ruimte waar voorheen een restaurant was gevestigd en een uitkijkplatform voor toeristen. Helaas zijn beide ruimtes al enige tijd gesloten.